Et nettverkslasersystem utviklet av AOpix.
Et nettverkslasersystem utviklet av AOpix. (Bilde: AOptix)

Aksjeroboter tar i bruk superraskt lasernettverk

Hvert eneste millisekund teller.

Selv om aksjeroboter er kritiserte mekanismer, er de likevel en milliard-industri. Ved å la kraftige supermaskiner kjøpe og selge aksjer på brøkdelen av et sekund, kan eierne tjene småpenger hver gang. Og ved å gjøre det flere millioner ganger daglig blir det store penger i kassa, uansett hvor omstridt det er.

Det viktigste arbeidsredskapet til en aksjerobot er lav responstid på nettlinja. Kraftige fiberlinjer har lenge vært det optimale, men nå er selv ikke det godt nok. I den harde kampen om millisekundene kommer et nytt laser- og mikrobølgenettverk som sender signalene trådløs gjennom luften, skriver BBC. Dette tar aksjehandlerne enda nærmere den ultimate visjonen: handel med lysets hastighet. 

Aksjehandel på rekordtid

Ved hjelp av avanserte algoritmer kan en aksjerobot lete seg frem til spesielle aksjer som vil gi avkastning på meget kort tid. Disse kjøpes og selges raskt som bare det, gjerne i store mengder, på børser verden over. 

Hvor lang tid det tar før en aksjerobot bestemmer seg for å kjøpe en aksje, til når den får tak i en av verdens børser og faktisk får gjennomført handelen, er nøkkelen til mye av denne industrien. Ikke bare kan aksjeverdien ha endret seg på tiden det tar å sende et signal fra London til New York, men en annen aksjerobot kan komme i forkjøpet.

Slike roboter står derfor ofte sentralt plassert, gjerne rett på for eksempel Wall Street, eller et annet sted med skikkelig gode fiberlinjer. Men selv ikke det er nok, responsen over lynrask fiber strekker ikke til. Inn kommer et nytt laser- og mikrobølgesystem, som er utviklet av de to selskapene Anova og AOptix.

Kan nesten halvere responstiden

Systemet ble først utviklet for å kommunisere med jagerfly og droner i militæret, men det skal nå kommersialiseres. Til militært bruk hevder produsenten at teknologien har klart å gi en trådløs båndbredde på 10 Gbit/s over en avstand på 200 kilometer.

En kobling som ble satt opp mellom London og Frankfurt tidligere i år, da med kun mikrobølger og ikke laser, klarte å barbere responstiden med 40 prosent sammenlignet med fiberkabler. Tiden det tok å sende et signal over den strekningen sank med andre ord ned til 4,6 millisekunder, skriver The Globe and Mail.

Problemet med mikrobølge-nettverket er at det lett lar seg påvirke av vær og vind, men det er der laserne kommer inn i bildet. Paret med laserteknologi blir overføringen langt mer robust, mye hjulpet av at senderen konstant vil justere seg frem og tilbake for å treffe nøyaktig blink i andre enden, selv om det blåser opp til storm. 

Droner på tvers av verden

Laserteknologien egner seg i første omgang på relativt korte strekninger, gjerne innad i storbyer eller mellom byer i nærliggende land. Men den store utfordringen for aksjerobot-handlerne er å krysset kontinenter, og da spesielt å komme seg over Atlanterhavet og Stillehavet.

Med utrolig store summer i sving, er det pent lite som hindrer denne bransjen i å tenke langt utenfor boksen:

– Mye er science fiction, men jeg liker å si at vi jobber i en verden med science faction, sier Mike Persico, toppsjef i Anova Technologies til The Globe and Mail.

Avisen spekulerer samtidig i at det å ta i bruk droner i luften og plattformer til sjøs for å transportere Internettsignalene på tvers av verdenshavene, på ingen måte er utenkelig.  

Under ser du en reklamefilm fra selskapet bak teknologien, som forklarer konseptet:

(Kilder: The Globe and Mail, BBC, Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen