Akams Londonguide for utstyrsfriker

Med billige flybilletter og stadig flere utstyrsnarkomane fotografer her i Norge, er det mange som vil dra utenlands på kamerashopping. For oss i Norge er det ofte mest nærliggende å tenke på London som reisemål for slikt, men er det noe å tjene på denslags?

1) Utvalg

Det sier seg selv at utvalget i en kjempeby som London ofte vil være bedre enn her hjemme, spesielt om man er på jakt etter litt perifert eller ultranytt utstyr. I en by som London vil man ofte kunne klå på flunkende nye fotosaker lenge før de er kommet på markedet i Norge.

2) Bruktutstyr

Selv om også Londons fotobutikker har begynt å merke krakket i bruktmarkedet, så er det fremdeles et langt større marked for brukt fotoutstyr i London enn her hjemme.

3) Pris

Prisnivået i London kan variere enormt, men tar man seg god tid og har is i magen, er det absolutt mulig å gjøre varp her som sparer inn igjen flybilletten. Pass imidlertid på at det du kjøper ikke er brukt eller gråimport. Hvis et tilbud er for godt til å være sant, så kan det godt hende at det er nettopp det det er.

4) Opplevelsen

London er en kjempeby på mer enn èn måte. Hvorfor ikke kombinere en fotohandletur med en fotoopplevelsestur? Det er nok å fotografere i London, og gallerier med ulike fotoutstillinger skorter det heller ikke på.

Innførsel av fotoutstyr til Norge

Det er ifølge tollreglene ikke toll på optisk utstyr inn til Norge, så akkurat det trenger man ikke tenke på. Det er imidlertid momsbelagt, det vil si at alt over en samlet verdi på kr 6000,- og som er kjøpt utenlands skal oppgis ved ankomst i Norge, og 25% mva skal betales. Vel og merke hvis du har vært utenlands minst 24 timer - hvis ikke er beløpsgrensen halvparten.

Tilbakebetaling av VAT i England

Har du kjøpt noe i England har du betalt engelsk merverdiavgift, eller Value-Added Tax, VAT for kort. Dette kan du få tilbakebetalt dersom du tar med deg varen ut av landet. Det er imidlertid en del ting du må være klar over.

VAT er på 17,5% i England, det vil si betydelig lavere enn MVA i Norge. Det vil med andre ord si at utgangsprisen må være et godt hakk lavere i England enn i Norge for at kjøpet skal svare seg, selv om du får refundert mesteparten av de 17,5 prosentene. Dersom du ikke har tenkt å begå lovbrudd ved ikke å oppgi gjenstanden(e) ved innreise da, selvsagt. For å få tilbakebetalt VAT må du ta med deg passet ditt til butikken når du kjøper gjenstanden(e) og oppgi at du ønsker å få refundert VAT ved utreise. Et skjema må fylles ut, og man får kvittering. Her har ulike forretninger ulik praksis. Noen tar en prosentandel av kjøpesummen som gebyr, andre tar en fast sum som en £5 eller £10. Uansett må gjenstand (ofte i originalinnpakningen), skjema og kvittering tas med, sammen med pass og billett som tar deg ut av EU, til et kontor på turistinformasjonen ved Regent Street nr 1, helt sør i gaten, eller til et avreisepunkt. For London er det Gatwick eller Heathrow som er å anbefale, og for større beløp har man ikke noe valg - beløp over en drøy tusenlapp vil ikke kontoret håndtere. I teorien kan man også reise fra Stansted, men her er det aldri betjening for slikt, og man må da legge fra seg originalkvitteringer og skjema i luken og håpe det beste. Undertegnede har aldri sett noe til tilbakebetalinger som har blitt foretatt via Stansted, så jeg anbefaler sterkt at man unngår denne flyplassen. Uansett hvor man går for å få refundert pengene, så bør man huske på at det ofte er lang kø, så beregn en time eller to ekstra på å nå flyet.

Orientere seg i London

Før avreise bør man selvsagt kunne orientere seg i London. Det mest matnyttige når man er på fototur i London å orientere seg etter krysset ved Centre Point-bygningen. Bygningen er høy og synes fra nesten hvorsom helst i London sentrum, og uansett hvor mange pints man har fått i seg i løpet av kvelden klarer man da på et vis å orientere seg tilbake til Tottenham Court Road t-banestasjon, eller tubestasjon som det heter her. Som navnet antyder er dette nedre ende av Tottenham Court Road, som strekker seg nesten rett nord herfra. Mot sør er det Charing Cross Road det heter, og vestover går den berømte handlegaten Oxford Street. Vi skal imidlertid først østover, langs New Oxford Street, på...

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen