Akam tester Sony Alpha A700

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Trofaste Minoltabrukere har måttet være tålmodige de siste årene. Etter at Sony kjøpe opp Konica Minolta har bare ett eneste speilreflekskamera fra dem sett dagens lys, og selv om det på mange måter var brukbart, så var det ikke helt hva de fleste hadde håpet på. Til det var det for plastpreget og rart, og det hadde lite eller ingenting som skilte det fra mengden. Bra kamera som sagt - men ikke den stjernen Minoltafolket så gjerne ville ha. Men hva med A700?

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Les hele testen


Team Sony
Team Sony

Fysisk

A700 bærer med seg arven fra Minoltas dager, og dette ser man kanskje best på utseendet. I likhet med A100 har det det karakteristiske Minolta-utseendet, fullt av kanter og knapper som det er. Heldigvis er det solid bygget, og gir inntrykk av det. Fysisk ligger det kanskje ikke fullt så godt i hånden som vi skulle kunne ønske, men det er kjemisk fritt for slark og andre tegn på sjabert håndtverk. A700 er nemlig svært godt sammenskrudd.

Tetning mot støv og skitt samt en og annen regnskyll eller vannsprut er det flere og flere speilreflekskameraer som blir utstyrt med, og A700 er intet unntak... vel, delvis, i alle fall. Knapper, brytere og hjul har fått pakninger som skal beskytte kameraets indre, men de litt pinglete batteri- og minnekortlukene har ikke det. Logikken bak dette skjønner vi ikke, men vi aksepterer at det er slik det er og beveger oss videre.

Batterikapasiteten på A700 er noe svak, med bare 650 bilder per lading, men i praksis vil man nok få betydelig flere bilder ut av hvert batteri før det begynner å skrike etter å bli matet. Litt av årsaken til at batterikapasiteten er svakere enn på A100 er nok at skjermen ikke bare har blitt større, men også har fått firedoblet sin oppløsning. Sammen med Nikons siste speilreflekskameraer har A700 for tiden den beste skjermen på markedet, og sammen med en søker som også er god og lys og har det meste vi ønsker av informasjon (men desverre ikke alt), er det lite å utsette på dette kameraet rent fysisk.I bruk

Siden A700 har innebygget bildestabilisator får man stabilisering på alle objektiver, men desverre ikke på søkerbilxdet. dette er imidlertid ikke noe stort problem, spesielt siden man også sparer en del penger på at man slipper å investere i objektiver som må ha bildestabiliseringen innebygget. Hva som er best av de to strides fremdeles de lærde om, men begge fungerer godt og siden den innebygde i A700 selvsagt kan skrus av, er det ingen ting som skulle ligge til hinder for en eventuell senere oppgradering.

LiveView, det vil si muligheten til å komponere bildet på skjermen istedet for i søkeren, en funksjon som flere og flere speilreflekskameraer har fått i det siste, mangler fullstendig på Sony A700. Ingen av løsningene på markedet er perfekte, selv om noen er bedre enn andre, og Sony har valgt å ha is i magen og hoppe helt over den i denne omgang. Lurt eller ikke, den som lever får se. A700 har uansett ikke denne muligheten, som som vil gjøre at enkelte nærbildefotografer vil foretrekke andre kameraer.Bildekvalitet

Sony A100 hadde en forholdsvis grei bildekvalitet, men mer var den heller ikke. Den skilte seg ikke ut i mengden på noen måte, og når den i tillegg slet med støy i bildene allerede ved 400 ISO (om ikke før) så var det lite å rope hurra for på dette området. Dette har endret seg i A700. A700 kan hva bildekvalitet angår hevde seg helt i toppen av sin prisklasse, og man må nesten doble prisen om man vil ha noe som er merkbart bedre på detaljgjengivelse.

Siden A100 har Sony også klart å kraftig redusere bildestøyen. A700 har imponerende god bildekvalitet i høye ISO-verdier opp til og med 1600, men der er det også stopp. Kameraets sensor og/eller signalbehandling møter ettertrykkelig veggen ved eller før 3200 ISO, og bildekvaliteten slutter effektivt å eksistere ved det punktet. Hvis du kjøper et A700 med den hensikt å bruke det på ISO-verdier nevneverdig høyere enn 1600, gjør du et bomkjøp og bør balsameres og legges på sprit.

Autohvitbalansen og fargegjengivelsen på A700 er noe ustadig, og har du tid og mulighet til å fotografere i RAW og etterbehandle bildene er dette langt å foretrekke. Hva skarphet angår er JPG-filene svært gode, men de tåler godt litt etterarbeid i form av oppskarping, og du risikerer at hvitbalansen er helt ute og kjøre ved vanskelige forhold. Like greit å skyte i RAW først som sist, gjerne i kombinasjon med JPG, så har du begge muligheter.


Oppsummering


 
  Solid og godt bygget
  Stort og klumpete
 
  Værtetning i knapper og brytere...
  ...men ikke i lukene.
 
  Markedets beste skjerm
  Litt svak batterikapasitet
 
  Rask og presis autofokus
  Småtregt på mange måter
 
  Raskeste filoverføring vi har sett!
  Mangler LiveView
 
  God bildekvalitet i både JPG og RAW
  Litt svak på autohvitbalanse
 
  Topp bildekvalitet på 1600 ISO
  Ubrukelig over 1600 ISO


Konklusjon

Med A700 har Sony gjort en gjeng trofaste Minoltabrukere glade. Kameraet som ble sluppet for litt over et drøyt år siden, A100, hadde et litt uferdig preg, men A700 har fått modne skikkelig. Sonys kamera fremstår som et solid kamera som ikke bare står på egne ben, men som så absolutt kan hevde seg i det som nok er bransjens hardeste marked å etablere seg i. Drahjelp fra en gammel kjempe som Minolta hjelper bare så langt, og Sony har med dette bevist at de har noe i speilrefleksmarkedet å gjøre.


Bildegalleri


Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.

Sammenlign Sony A700 med A100.
Sammenlign Sony A700 med forgjengeren Konica Minolta Dynax 7D.

Sony Alpha DSLR-A700

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen