Akam tester gamle leketøy

I bruk

Siden vi synes at de vanlige testene våre er litt for seriøse, og jula allerede er seriøs nok som den er, ønsket vi å gi dere en liten vri. Her er derfor test av to digitalkameraer fra forrige århundre: Agfa ePhoto 780c og HP Photosmart C200.

Vi har valgt disse to kameraene fordi vi hadde dem liggende på bakrommet, og det derfor var enklest. Vi forsøkte å få tak i riktig gamle kameraer – Canon ION og liknende, men det lot seg dessverre ikke gjøre.Kamerahus

HP C200 :
Agfa 780c:

 

Alternativ tekst mangler
Agfa ePhoto 780c

Begge kameraene er laget i tjukk plast, og er sikkert solide nok, men gir likevel inntrykk av å være leketøy. De store som et lite speilreflekskamera, så du får godt grep på dem, og de får fint plass i enhver ryggsekk

Objektivet er beskyttet av et skyvedeksel som også fungerer som av/på-knapp. Dette fungerer utmerket. Ergonomien er også upåklagelig. Her er det nesten ingenting å stille på, og det går derfor kjapt og greit, stort sett uten leting i menyene. I de tilfellene du likevel må inn i menyene, vil du slite litt, og finne ut at det ikke er verdt det, og forsøke å klare deg uten. Vi hang oss også litt opp i plasseringen av fokusbryteren på Agfa-kameraet. Den har tre trinn – makro, portrett og ”alt lengre unna enn en drøy meter”, og er plassert rett under skjermen, slik at den er vanskelig å nå. Den er også ganske treg, så hvis du fokuserer mye, så blir du sår på fingertuppen.

HP C200 har stativfeste i metall, men ingen av festene er sentrert rett under objektivets akse.

Optikk

HP C200 :
Agfa 780c:

Begge kameraene har fast brennvidde. HP C200 sitt tilsvarer 35mm f/2,8, mens Agfa har hele 50mm men lysstyrken er bare f/4. Det er ingen zoom på noen av dem, men vi kan jo håpe at det øker den optiske kvaliteten.

Funksjoner

HP C200 :
Agfa 780c:
Alternativ tekst mangler
Agfa ePhoto 780c

Agfakameraet gir deg mulighet til å velge blitsfunksjon, inkludert anti-røde-øyne-funksjon. Du kan også velge bildekvalitet i 4 nivåer og du kan sette på selvutløser. Av redigeringsfunksjoner kan du slette et bilde, slette alle bildene eller formatere brikken. Du kan også bla deg gjennom bildene du har tatt.

HP Photosmart er litt mer avansert, og har mulighet for over- og undereksponering og 2x digital zoom. Du kan også justere lysstyrken på skjermen . Vi snakker med andre ord om et riktig avansert kamera. Til gjengjeld har vi ikke funnet ut hvordan man sletter bilder, og det er heller ikke nevnt i bruksanvisningen.

Begge kameraene har makrofunksjon. Agfa oppgir ingen nærgrense, mens HP kan fokusere ned til 20cm.

Skjerm og søker

HP C200 :
Agfa 780c:

Ja, begge kameraene har både skjerm og søker. Det er mer enn man kan si om de fleste kameraer i dag. De har også en status-skjerm, tilsvarende det man finner på en del speilreflekskameaer. Men der stopper vel også sammenlikningsgrunnlaget med dagens kameraer. Begge skjermene er på 1,8 tommer Oppløsningen ser noen lunde lik ut, altså drøyt 60 000 piksler.

Begge kameraene kan bruke skjermen som søker hvis du ønsker det, men oppdateringen på HP-kameraet er så langsom at det vanskelig å bruke den som søker. I det hele tatt har begge så dårlig skarphet og fargegjengivelse på skjermene, at de egentlig er ubrukelige til det meste.

I tillegg til LCD-skjermen hadde begge et info-display, som ga grunnleggende informasjon om innstillingene. Særlig HP sin likte vi, med et ganske interessant symbol for om det var minnekort i kameraet, og om det var plass på det. Se bildet til høyre.

Skjermen på Agfa-kameraet dekker ikke hele bildet. Det gjør heller ikke søkeren, så du vet ikke helt hvor mye du får med på bildet.

Batteri

HP C200 :
Agfa 780c:

Begge kameraene bruker 4 stk AA-batterier. Det følger ikke med oppladbare batterier eller lader, men dette kan man lett skaffe utenom. Slike batterier er tilgjengelige over alt, så du slipper å være redd for å gå tom. Vi har ikke testet batterikapasiteten, og ikke har vi funnet noen offisielle tall, men skal vi bedømme ut fra tidligere erfaring, ville jeg ikke regnet med at batteriene holdt særlig lenge.

Autofokus

HP C200 :
Agfa 780c:

Autofokusen på C200 overrasket faktisk. Ca 1,2 sekunder brukte det på å fokusere. Det var langt bedre enn vi hadde forventet. Men det ser ut som autofokusen bare har tre eller fire trinn, og da krever det jo ikke all verden.

Autofokushastighet - sekunder

Agfa 780c har ikke autofokus. Det har tre-trinns manuell fokus. Men med den oppløsningen dette kameraet har, så blir jo ikke bildene skarpe uansett, så det er ikke så farlig.

Liten sensor gir stor dybdeskarphet, og det gjør at det kreves lite av fokusen. Likevel – tre trinns manuell fokus hadde man på kompaktkameraer på 60-tallet. Litt rart at Agfa ikke var kommet lengre enn det i 1999.

 

Hurtighet

HP C200 :
Agfa 780c:

Hurtighet er egentlig feil ord å bruke her. Treghet hadde vel vært riktigere. Ting går tregt. Det er dårlig respons på knappetrykk, og i det hele tatt er det vanskelig å vite når eller om noe skjer. Det slår oss hvilket utrolig tilbakesteg disse kameraene er i forhold til de analoge kameraene som fantes på den tiden.

Men enkelte ting er faktisk ikke så ille. På grunn av at kameraene er store, trenger de ikke å pakke ting så tett, og trenger heller ikke å flytte på en masse optikk, eller boote en avansert datamaskin når de slås på. Den prosessen går derfor overraskende fort. Særlig på Agfa, som slår de fleste moderne kameraer ned i støvlene.

Oppstartstid - sekunder

Utløserforsinkelsen er derimot ganske tragisk. Riktignok ikke så ille som på mobiltelefoner, men det får da være grenser for hva man skal sammenlikne med.

Utløserforinkelse - sekunder

Seriebilder er nok et område der kameraene utmerker seg. Agfa klarer 4 bilder på 10 sekunder, og har et snitt på 2,9 sekunder pr. bilde. HP bruker intet mindre enn 10 sekunder pr bilde, og klarer ett på 10 sekunder.

Antall bilder på 10 sekunder

Overføringshastigheten til PC hadde vi tenkt å måle, men det ble litt komplisert. Kameraene har nemlig bare serielt grensesnitt, og det må installeres drivere og så videre. Vi fant ut at å faktisk måle hastigheten ikke var veldig interessant. Vi kan bare konstatere ta det gikk laaaangsomt. Det tok minst ti minutter å overføre 2 megabytes fra Agfa-kameraet Vi snakker altså ikke megabytes pr.sekund, men kilobytes pr. minutt! HP-kameaet brukte et minnekort vi kunne lese i kortleseren vår, og vi slapp derfor å lide oss gjennom den samme prosessen der.

 

Betjening/brukervennlighet

HP C200 :
Agfa 780c:
Alternativ tekst mangler
HP C200

Vi hadde egentlig tenkt å hoppe over dette kapitlet, for her er det ingen brukervennlighet i det hele tatt. Kameraene har en rekke knapper strødd tilfeldig rundt omkring. Noen av dem er merket, så du kan se eller gjette deg til hva de er til. Andre er det ikke, og du må prøve deg fram. Lite er beskrevet i bruksanvisningen, så den er ikke til hjelp. Når du trykker på en knapp, skjer det av og til noe, men det er ikke alltid så lett å vite hva.

Menyene er noe av det mest begredelige vi har sett. De var faktisk bedre på Word Perfect 5.1 for DOS, og det sier ikke rent lite.

Man skulle tro at på kameraer med så lite funksjonalitet som disse, så var det lite å gå seg vill i. Det er ikke rett. Her er det ikke enkelt å finne fram, og menyer har kommet svært langt i dag i forhold til hva vi ser her.

Skjermene er middelmådige, og egner seg ikke til verken menyer bilder eller til å bruke som søker.

I det hele tatt er det en prøvelse å bruke disse kameraene.

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen