REFLEKSJON: Akam ser framover - og tilbake
Refleksjon

Akam ser framover - og tilbake

For ganske nøyaktig ett år siden skrev jeg en artikkel om hva jeg trodde 2008 ville bringe på kamerafronten.

Speilrefleks
Vi spådde mer fokus på speilreflekskameraer, og ikke minst på fullformat, og der fikk vi jo rett. Både Nikon, Sony og Canon har lansert fullformatkameraer i entusiastklassen – en meget spennende utvikling som tar bildekvalitet og mulighet for å fotografere med lite lys til nye høyder.

Live view ble etablert som en standard på speilreflekskameraene, og bare unntaksvis manglet denne funksjonen på fjorårets modeller. Helt nytt i fjor var muligheten for videoopptak på speilreflekskameraer. Siden vi speilrefleksbrukere er en konservativ gruppe, har det vært motstand, først mot live view, og deretter mot videoopptak. Live view er det få som klager over lenger. Videoopptak er jo en litt annen øvelse enn fotografering, men når man ser hvilke muligheter det kan gi med tanke på bildekvalitet, dybdeskarphetskontroll, video med ekstrem vidvinkel og mulighet for å filme i svakt lys, så har det absolutt noe for seg. Kanskje ikke alle vil bruke det, men for de som er interessert i video, er det svært interessante muligheter som åpner seg.

Med enkelte hederlige unntak så vi også megapikselracet gå et skritt videre. Vi fikk både 14 og 15 megapiksler på kameraer med APS-C-sensor, og det er litt for mye, så det ut som. Til gjengjeld var vi ikke skremt av 21 megapiksler på fullformat.

Kompakt
Blant kompaktkameraer spådde vi flere megapiksler, litt høyere hastigheter, mye ultrazoom og håpet på entusiastkamera med stor bildebrikke. Alt dette fikk vi, og mer til.

Også blant kompaktkameraer var det fokus på video. Vi fikk blant annet ekstreme modeller som Casio Exilim EX-F1 som kunne ta opp video i inntil 1200 bilder pr. sekund. Canon lanserte også kamera med CMOS-brikke og videoopptak i Full HD (1920x1080).

60 bps på serieopptak eller 1200 bps på videoopptak.
60 bps på serieopptak eller 1200 bps på videoopptak.

Ansiktsgjenkjenning ble videreutviklet og fungerer nå bedre i profil. I tillegg fikk vi kameraer som gjenkjenner smil, og som kan settes til å ta bildet når motivet smiler. Dette er ikke bare en festlig gimmick. Det kan faktisk gi bedre bilder i mange tilfeller.

Ultrazoomkameraer har florert, og har nå gjerne 18-20x optisk zoom. Og som vi har etterspurt i lang tid, så har mange av disse modellene nå fått vidvinkel tilsvarende 28mm eller bedre. Det er utmerket, og gjør kameraene langt mer anvendelige.

Vi hadde ikke så høye forhåpninger til bildekvaliteten i fjorårets artikkel. Der må vi nok innrømme at vi tok feil, og glade er vi for det. Veldig mange kameraer har fått høy bildekvalitet på lavere ISO-verdier.

Micro FourThirds fra Olympus i 2009?
Micro FourThirds fra Olympus i 2009?

En stor nyvinning i fjor var Micro FourThirds, som er et nytt system for å lage små systemkameraer med utskiftbar optikk og FourThirds bildebrikke. Vi så den første modellen, Panasonic G1 før året var over. I år forventer vi nye modeller derfra i tillegg til enda mindre utgaver fra Olympus. Dette er virkelig spennende greier, og kan gi deg mange av fordelene til både speilrefleks og kompaktkamera, uten å måtte betale Leica-pris for det.

På neste side finner du våre visjonære spådommer om 2009. Og tro meg - framtida er skikkelig vanskelig å spå.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen