Akam.no på Nordic Light Event

Festivalen varer i åtte dager, fra lørdag til lørdag, og dermed er ca to tredjedeler allerede unnagjort for denne gang. Her har man fått oppleve foredrag, kurs og utstillinger av ymse slag av og med et bredt spekter av fotografer, og programmet har vært så tettpakket at det faktisk har vært vanskelig å finne tid til å rapportere fra festivalen for en stakkars utsendt medarbeider som ønsker å gå glipp av minst mulig.

Det var lokale krefter, i form av Britt Walderhaug Tyrholm (festivalsjef), Lars Liabø (styreleder) og Laila Bekken (festivalsekretær) som i fjor høst tok initiativet til å avholde en fotofestival i Kristiansund, og med Morten Krogvolds hjelp i rollen som kunstnerisk leder har de klart å få stablet på beina en festival som er ikke mindre enn imponerende i omfang og dybde. Noen av verdens største navn, deriblant hele tre tidligere Magnum-medlemmer, har funnet veien til denne vakre avkroken av Norge for å delta på festivalen. Noen bare for en dag eller to, andre for hele uken.

Dag èn var preget av litt organisatoriske vansker, men det gikk seg fort til, og siden da har nesten alt gått som på skinner. Utrolig nok, for dette er ingen liten festival. Overalt hvor man går i Kristiansund ser man bevis på det massive forarbeidet som er nedlagt i festivalen. Plaketer og flagg med logoen og Morten Krogvolds bilde av Ole Gunnar Solskjær henger på hver dør og hvert vindu, og alle byens innbyggere vet at det er en fotofestival i byen.

Programmet er tett - svært tett. Utstillingsåpninger og foredrag står i kø, og hver dag starter med en gratis kvalitetsfilm som Morten har valgt ut. Hvilken film som vises i morgen? Nei, det får du møte opp og finne ut, Morten forteller ingenting. Med mindre man da tilfeldigvis sitter i nærheten av ham i baren en gang etter midnatt. Han går på Duracell-batterier denne fyren, og sover knapt om natten.

Alternativ tekst mangler
Margaret M. de Lange
Ulf Lundell skrev en gang om Morten at "Mannen brenner sånn at en dag kommer han til å selvantenne. Når det skjer, så slukk flammene med beste merke sjampagne. Og sett regningen på meg."

En av de mest interessante utstillerne er Margaret M. de Lange. Utstillingen av hennes bilder av døtrene sine, som nå er voksne og har godkjent bildene som stilles ut, er både nær og personlig, samtidig som bildene har en estetikk som er ganske anderledes enn Sally Manns bilder, som det er naturlig å sammenligne de utstilte bildene med. Margaret M. de Lange har ikke stilt ut før, men noen av bildene fra utstillingen kan ses i boken "103 Øyeblikk" som ble utgitt for noen år siden.

Alternativ tekst mangler

 

Tro det eller ei, men Agnete Brun, datter av norsk pressefotos "grand old man" Johan Brun stiller også ut for første gang. Hvordan en kjent og kjær fotograf som henne, vinner av fotografiprisen og det hele, har klart å unngå å stille ut bildene sine så lenge som hun har er meg en gåte, men når hun nå først gjør det her på Nordic Light Even, så er utstillingen hennes som dama selv: Original, sprudlende, fargerik, flott og ikke minst god. Utstillingen høster lovord fra alle som ser den, og det er ikke få: Bildene er utstilt på reklameskilt som står på rad og rekke oppover mot festiviteten, bygningen hvor de fleste arrangementene foregår, og hvor festivalkontoret ligger, og undertegnede har ikke gått forbi dem en eneste gang uten at folk har stått og sett på bildene.

Alternativ tekst mangler Alternativ tekst mangler
Agnete Brun
 


Som et siste hjertesukk vil jeg oppfordre folk til å sette av en uke ferie til neste års festival - for festival blir det til neste år også, så pass er allerede sikkert. Jeg får ikke lov av Morten til å nevne noen navn på gjestene som er 99% sikre til neste gang, fordi kontraktene ennå ikke er underskrevet, men stol på meg når jeg sier at det blir MINST like stort som i år.

Akam.no kommer tilbake med artikler om noen av de ulike deltagerne og utstillerne på årets festival.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen