Agurktider hos spammerne

Har Paris Hilton noen sjanse til å bli amerikansk politiker? Skal vi tro spammere er det fullt mulig.

Lurer deg med falske nyheter
Symantec har nylig kommet med sin siste spamrapport. Ifølge deres rapport er folks nysgjerrighet en stor fare for dem selv. Spammere vet å spille på din interesse for kjendiser og amerikansk politikk. I august ble det nemlig sendt ut flere falske nyhetsmeldinger om at McCain hadde valgt Paris Hilton til å bli sin kandidat som visepresident.

- Meldinger som dette ble ofte brukt i spam meldinger gjennom august måned. Disse epostene inneholder lenker til ondsinnet kode designet for å infisere maskiner med virus og trojanere. I juni var det 18 prosent av spammeldingene som falt inn i denne kategorien. I august økte dette til 27 prosent, skriver Symantec i sin rapport.

Dette ble dermed den største kategorien innen spammeldinger. På andre plass kom eposter som promoterer diverse produkter. Disse stod for stod 20 prosent av spammeldingene som ble sendt ut.


De fleste spammailene som ble sendt ut i august ver relatert til nyheter på nett.

Sender meldinger på norsk
I tillegg til meldinger om at Paris Hilton kan bli visepresident brukte også spammere konflikten mellom Georgia og Russland for å spre ondsinnet kode. Noen gikk til og med så langt at de sendte ut falske kidnappingsmeldinger for å lure verdens nettbrukere. USA stod for hoveddelen av utsendelse av spam. Herfra ble 27 prosent av verdens spammeldinger sendt ut. Men spammere har også oppdaget Norge. Flere har opplevd å motta spammeldinger skrevet på norsk den siste måneden.

- Vi har begynt å se at slike norske meldinger sukker opp. Det er ikke mange for norge er et lite marked for slik aktivitet, men det har dukket opp noen innimellom, forklarer sikkerhetsekspert hos Symantec, Hans Peter Østrem til Teknofil.


Denne spammailen promoterer kjempegevinst på norsk. Oversettelsen var derimot ikke den beste.

Spiller på vår nysgjerrighet
Ifølge han er spamere ute etter å vekke folks nysgjerrighet for å lure dem inn i fella. Slikt sett er meldinger på norsk godt egnet. Meldinger om pågående virusfarer er også godt egnet. Blant annet ble det forrige uke skrevet i media om en falsk virusadvarsel som ble spredd av det norske politiet.

- De spiller her på vår iboende nysgjerrighet og dette har pågått i mange år. Om du har en god antivirus installert holder dette som beskyttelse i stede for å videresende slike meldinger, sier Østrem.

Den norske versjonen som har blitt spredd annonserer at mottakeren er den heldige vinneren i Cisco Network International Lottery. Oversettelsen til norsk er derimot såpass dårlig at det er vanskelig å forstå om du har vunnet eller tapt pengene. Men pirre nysgjerrigheten gjør den så absolutt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen