Anmeldelse
Ralph Fiennes som Justin Quayle i The Constant Gardener.

Afrika vs. kynisk kapitalisme

Justin Quayle er en diplomat utplassert i Kenya som en dag får den tragiske beskjeden om at hans kone Tessa har blitt myrdet. Tessa var politisk aktiv og prøvde å avsløre skittent spill i farmasøytindustrien som opererer i Kenya, og Justin bestemmer seg for å finne ut hva som virkelig har skjedd og hvem som står bak. Var Tessa den hun utga seg for å være? Hvem er så redde for arbeidet hennes og hvorfor?

The Constant Gardener er basert på boka med samme navn av John le Carré fra 2001. Filmen kom ut på kino i 2005 og er regissert av Fernando Meirelles, mannen som fra før har gitt oss mesterverket City of God. De kjente skuespillerne Ralph Fiennes og Rachel Weisz spiller henholdsvis Justin og Tessa, mens vi finner en rekke mindre kjente fjes her og der blant den øvrige rollebesetningen, for eksempel Bill Nighy og Hubert Koundé.

Spenningsfylt mysterium

The Constant Gardener begynner som et mysterium. Anslaget starter in medias res og får oss til å undre hva som har skjedd. Hva handler filmen om? Hva er greia? Denne følelsen er veldig bra og forlokkende fremført i The Constant Gardener, og bidrar til å holde seeren interessert i første halvdel av filmen før kortene har blitt kastet på bordet og spenningsmomentet har tatt over drivkraften.

Spenning er filmen også ganske god på. Flere av situasjonene Justin havner i, for eksempel scenen når han snakker med gutten om den avdøde søsteren sin, får frem en vond magefølelse man kan lete lenge etter i andre thrillere. Men også spenningen glir etter hvert over i noe annet, og det er tragedie og melankoli. Strukturen til filmen er dermed glimrende lagt opp: mysteriet får oss interesserte, spenningen holder oss interesserte, og det triste gir oss en form for avløsning og rom for ettertanke.

Rom for ettertanke

The Constant Gardener er helt klart en film med et budskap. Hvorvidt dette føles påtvunget, overtydelig eller klønete fremstilt kan være opptil enhver å bedømme selv, men mitt inntrykk er at filmen effektivt fremmer et visst synspunkt på situasjonen i Afrika uten å bli for masete. Her rettes det kritikk mot kynisk kapitalisme, korporativisme og Vestens likegyldighet, men altså uten å føles for tåpelig. Dette budskapet kommer tydeligst frem når filmen er på sitt mer lavmælte og melankolske, og fungerer derfor ekstra bra.

Det er likevel enkelte negative ting å sette fingeren på. Noen få ganger grenser filmen til å bli oversentimental, og det fremste eksempelet her er når Justin står og gråter ved vinduet kryssklippet med tilbakeblikk til idyll med Tessa. Dette føles kanskje litt for anstrengt og klamt, men drukner heldigvis i de positive sidene ved filmen. En av disse flotte sidene er det nesten-dokumentariske fotoet av barn og lokale som ser i kamera og gir oss en mer umiddelbare følelse av tilstedeværelse. Veldig bra!

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

The Constant Gardener er en svært flott film med en viss politisk brodd, men uten å føles overanstrengt eller fordummende. Filmen er særdeles effektivt bygd opp med deler som hele tiden tilbyr noe nytt og forfriskende som holder oss interesserte gjennom det hele. Godt skuespill fra Fiennes, Weisz og de andre involverte legger heller ingen demper på stemningen.

The Constant Gardener kommer ut på Blu-ray 7. april.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen