Afrika vil ha din maskin
Teknofil

Afrika vil ha din maskin

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Norske databrukere er glade i å kjøpe nye datamaskiner. Ofte har vi knapt pakket ut den gamle før noe nytt og bedre frister deg til å oppdatere på ny. Men både du og andre kan få god nytte av din gamle maskin.

Les her hvordan du kan få nytte av din gamle maskin.

Sender maskinen din til Afrika
Den veldedige organisasjonen Fair har siden 2004 samlet inn datamaskiner i Norge for å sende disse til bruk i undervisning i utviklingsland. Siden starten på prosjektet har de sendt over 10.000 maskiner som i dag brukes ved skoler i Eritrea, Tanzania, Sri Lanka, Guatemala og Romania. Snorre Østlund, leder i Fair Norge, kan bekrefte at de maskinene Norge forkaster kommer til god nytte i mottakerlandene.

- I disse landene kan du enkelt anskaffe deg en maskin til rundt 3 - 4.000 kroner. Men det er det langt fra alle som har råd til. Data er vår tids viktigste kunnskapskilde, bare se hvordan president Obama brukte Internett for å spre sitt budskap. Det er da viktig at de som ikke har råd til egne datamaskiner får en mulighet til tilgang til denne kunnskapen, forteller han Teknofil.


Ifølge han samler Fair inn maskiner primært fra norske bedrifter. Maskinene blir så analysert og harddiskene rensket av organisasjonens samarbeidspartnere før de får installert Linux og annen åpen software. Maskinene blir så sendt med containere til mottakerstedet. Lokalt har Fair samarbeidspartnere og personell som har blitt lært opp som igjen kan videreformidle kunnskapen til de skolebarna som får maskinene til bruk. I utgangspunktet tar Fair imot alt av utstyr, men ødelagte maskiner og maskiner som ikke holder mål blir videresendt til gjenvinning.

Afrika, Afrika, ville ikke ha det
Mange bistandsorganisasjoner og foretak har den seneste tiden fått kritikk for å dumpe gammelt utstyr i utviklingsland. Tilsynelatende sender de over utstyr i beste mening, men utstyret er ofte for ødelagt og ender opp som unyttig søppel i mottakerlandene. Østlund lover at det ikke er tilfellet med maskinene Fair sender ut.

- Vi har så langt hatt svært positiv erfaring. Vi ser at etter tre år så er fortsatt 80 prosent av utstyret vi sender over fortsatt i bruk. Samtidig blir utstyr som går i stykker samlet inn og sendes tilbake til Norge for resirkulering. Når vi sender over en container deler vi ut 80 prosent av sendingen. De resterende utstyret holder vi tilbake slik at de som opplever at maskinene går i stykker kan komme tilbake og levere inn den defekte maskinen og få utdelt en ny, forteller Østlund.


I teorien skal da alt utstyr Fair sender ned til slutt komme tilbake til Norge for å gjenvinnes mest mulig miljøvennlig.

Ikke bare enkelt å gi bort maskiner
Fair er derimot langt fra alene med å dele ut datautstyr til barn i utviklingsland. Prosjektet One Laptop Per Child (OLPC) har jobbet med å utvikle en enkel og billig maskin for bruk for fattige barn. Lederen for dette prosjektet, Nicolas Negroponte, uttalte i fjor at det å dele ut billige maskiner ikke var like enkelt som han trodde. Han møtte mye korrupsjon hos myndigheter og administrasjon før maskinene kom frem dit de skulle. Østlund sier Fair på sin side opplever lite av dette.

- Vi jobber i langt mindre skala enn OLPC og øremerker de skolene vi gir utstyr til. Vi opplever sjeldent problemer som dette.


Selv om Fair først og fremst jobber med utstyr de får fra norske bedrifter, så sier de heller ikke nei takk til privatpersoner som har anskaffet seg ny maskin og ikke vet hva de skal gjøre med den gamle. Om du har en fullt brukbar maskin vil Østlund gjerne ta den imot, men om du sender den direkte til Fair kommer ikke maskinen langt.

- Det er Eurovirement på Fornebu som tar seg av behandlingen av maskinene vi får inn, men vi har ikke kapasitet til å hente privatmaskiner selv. De må da enten sendes eller leveres direkte på Fornebu, forklarer Østlund.

Les her hvordan du kan få nytte av din gamle maskin.

Videreselger gamle maskiner til norske skoler
Fair er derimot langt fra de eneste som jobber med innsamling av brukte datamaskiner i Norge. Alternativ Data og Elretur har et samarbeid om ordningen PCretur. De tilbyr innsamling av brukte datamaskiner. Innholdet i datamaskinene blir slettet på en sikker måte og brukbare maskiner blir så solgt videre til barneskoler i Norge.

- Vi gjenvinner og selger i snitt 10.000 - 15.000 maskiner årlig i Norge. Av alle maskiner som blir levert inn blir rundt 65 prosent videresendt til gjenbruk, forteller Hege Skodje fra PCretur.


Hun kan fortelle at maskinene de får inn varierer stort i ytelsesevne, men for gjenbruk må maskinen minst være en Pentium 4. Barneskolene selv er derimot mest lystne på mer moderne maskiner.

- Vi merker at bærbare maskiner er svært populære. Nå begynner også bedriftene å kvitte seg med maskiner med flatskjermer og det er også noe som går unna, sier Skodje.

Du kan bruke maskinen selv
PCretur har til forskjell fra Fair ingen mulighet for å ta inn datamaskiner fra privatpersoner. Skodje oppfordrer likevel privatpersoner til å levere inn sine maskiner til gjenvinning i stede for å kaste de i en vanlig søppelkasse. Før du kaster maskinen bør du derimot tenke deg godt om. En gammel maskin kan du få god bruk for i stede for at du skal la den støve ned. Her er noe av det du kan bruke en gammel maskin til:

- Multimediestasjon
- Filserver
- Dedikert Firewall
- Enkel arbeidstasjon
- Lage en supermaskin

Her kan du lese guide til hvordan du selv kan gjøre alt dette.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen