Advarer mot trådløse parasitter

Sommerferien nærmer seg, og nordmenn flest pakker med seg sin bærbare PC-en i bagasjen. En viss sjanse for å miste eller å få den frastjålet er det alltid, men Symantec og Norsis maner også til oppmerksomhet når du kopler deg opp til et offentlig trådløst nett.

- Det er mange fordeler med å ha med seg en bærbar PC i ferien.For eksempel får du sett og lagret bilder og video, eller skaffet oppdatert informasjon fra Internett. Det kan være greit å sjekke e-post eller besvare akutte spørsmål fra jobben. Dette har blitt enklere når det finnes billige eller gratis trådløse nett-tilbud på kafeer, kaffebarer eller flyplasser. Men det er viktig å ta noen forholdsregler og enkle grep for sikkerhets skyld, sier seniorrådgiver i Norsis, Tone Hoddø Bakås.

Juks og bedrag
En av risikoene når du surfer trådløst er at noen gir seg ut for å være populære trådløse nettverk. Noen trådløse nettverk er kjente, og risikoen med å surfe der er lav. Men om noen bruker sin egen PC og utgir seg for å være et slikt nettverk, og du kobler deg til juksenettverket, får du internettsamband – satt opp gjennom juksemakeren. Selv merker du lite til den falske oppkoblingen, men all trafikk som sendes ukryptert kan leses på PC-en til juksemakeren – som brukernavn, passord, kredittkortnummer og sikkerhetskoder.

- Det finnes flere eksempler på at en bedrager setter opp falske nettsider og lurer internettsurfere til å åpne og logge seg inn. Om du da tar en tur i nettbanken og foretar overføringer, kan du gi en bedrager masse personlig informasjon – nok til at feriekassa plutselig er tom som følge av at bedrageren har brukt denne informasjonen. Dette kan du enkelt hindre ved å sjekke hvilket nettverk du kobler deg til. Det er ikke alltid lurt å ta det første og beste PC-en foreslår, sier Hans Peter Østrem i Symantec Norge.


Symantec og Norsis advarer mot følgende sommertrusler:
• Phishing, trojanere og andre vanlige internettrusler tar ikke sommerferie, og finnes i mengder. Når du vil surfe trådløst og bruker en adgangsside som krever innlogging med navn og kredittkortinformasjon, dobbelsjekk om dette er riktig side. Spesielt om du blir bedt om å laste ned og installere en fil for at surfingen skal fungere. Dette er normalt ikke nødvendig.

• Internettkafeer og andre offentlige nettverk er risikable fordi de kan åpne for trusler gjennom nettparasitter og spoofing.

• Hvis du benytter deg av mobiltelefonnettet / 3G – så kan det være sikrere, men også mye dyrere – sjekk prisene i det landet du er slik at ikke det blir en overraskelse når du kommer hjem. Her kan du lese alt om dataprisene i utlandet.

• Når du tar meg deg den bærbare på ferie, risikerer du også å miste den eller få den frastjålet deg. Husk at informasjonen du har lagret i den bærbare ofte er mer verdifull enn selve maskinen. Ta sikkerhetskopi både før og underveis. Ta også sikkerhetskop av den stasjonære PC-en som står igjen hjemme, i tilfelle innbrudd.

• Om du er vant til at din bærbare får oppdatert sitt antivirusprogram fra jobben din, sjekk om dette gjelder også når du reiser.

• Mange har mobiltelefoner som nesten er like avanserte som bærbare PC-er, med viktig innhold som e-post, datafiler og programvare som trenger vern som om det var en PC. Husk på å verne din mobiltelefon også.

• Tenk også på hva du bruker offentlige PC-er til i ferien. Vi anbefaler å unngå bruk av nettbank på slike PC-er, og slipp aldri kredittkortet ditt av syne om du bruker det til betaling. Ofte kan det være lurt å skifte kode både på nettbank og kort når du kommer hjem, i tilfelle noen har kikket deg over skulderen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen