Advarer mot nettsamfunn

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) har tidligere advart politi og personer med sikkerhetsklarering mot å ta i bruk og legge ut informasjon på nettsamfunn. Likevel ser de at ny informasjon stadig legges ut.

Nå vil de øke sikkerhetsbevisstheten blant nordmenn.

Hemmelig informasjon havner på nett
NSM har derfor nå lansert et nytt temahefte som tar for seg nettsamfunn og sikkerhet. Formålet er spesielt å hindre at gradert informasjon havner på nett.

- Etter å ha sett flere eksempler fant vi det nødvendig å gå ut og advare mot dette både i media og foredrag. Samtidig har vi sett behovet for å behandle temaet ytterligere gjennom et temahefte, sier Geir Samuelsen, direktør i NSM, ifølge pressemelding.

Spionerer via Facebook
I temaheftet setter NSM spesielt fokus på nettsamfunnet Facebook. Fordi personer her legger ut fullt navn og i stor grad ikke avgrenser hvem som har tilgang til informasjonen som legges ut, utgjør dette nettsamfunnet en spesiell sikkerhetsfare.

I heftet peker NSM på at fremmede staters etterretning kan ha stor interesse av informasjon som legges ut her.

- Informasjonssamfunnet har gjort det lettere enn noen gang å samle inn informasjon som kan ha verdi for en trusselaktør. Aktørene trenger ikke lenger nødvendigvis å ha stor ressurser for å innhente verdifull informasjon. Informasjon som tidligere kun var tilgjengelig for en trusselaktør ved bruk av store ressurser og ulovlige innhentingsmetoder, kan nå eksempelvis søkes opp på Internett, uten at aktøren fysisk trenger å befinne seg innenfor Norges grenser, står det beskrevet i temahefte.

Rapporter fra etterretningsorganisasjoner i USA viser for eksempel at ansatte der i stadig større grad henter informasjon fra åpne kilder på nett.

NSM vil likevel ikke nekte nordmenn med sensitive stillinger eller andre å være medlemmer av nettsamfunn, eller å benytte seg av blogger eller andre nettjenester. Men de ber om at informasjonen som legges ut vurderes nøye.

- Vårt viktigste budskap er at folk tenker seg om en gang ekstra før de legger ut informasjon om seg selv eller sin arbeidsgiver på nettsamfunn, sier Geir Samuelsen.

Gode råd til deg
NSM har følgende råd til enkeltpersoner som legger ut informasjon på nett og benytter seg av nettsamfunn:

- Gi aldri bort tilgang til egne e-postadresser, brukernavn og passord.

- Begrens den personlige informasjonen du legger ut om deg selv.

- Kontroller nettsamfunnet du har tenkt å delta i. Les deres policyregler for håndtering av personinformasjon, spesielt hvordan de sprer slik informasjon, til hvem, og med hvilken hensikt de deler den med andre.

- Bruk de sikkerhetsinnstillingene som et nettsamfunn tilbyr deg. Gi kun adgang til informasjon om deg selv til de du selv godkjenner.

- Vær skeptisk til fremmede du møter på nettet. En ”venn” er ikke nødvendigvis din venn.

- Legg ikke ut informasjon om andre uten tillatelse.

- Legg ikke ut arbeidsrelatert informasjon om din egen arbeidsgiver som ikke er allment tilgjengelig, uten samtykke til dette.

- Husk at internett er en søkbar informasjonskilde for alle.

Hele temaheftet finner du her
.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen