Advarer mot mobil i tordenvær

Spørsmålet om hvorvidt det er farlig å benytte mobiltelefon i tordenvær er dukket opp igjen, etter at en svensk mann denne uken ble truffet av lynet mens han snakket i mobiltelefonen. Mannen hevder at lynet traff mobiltelefonen.

Flere drept
Kinesiske myndigheter advarte nylig mot bruk av mobiltelefon i tordenvær, etter at en gruppe på 15 personer skal ha blitt drept da en mann i gruppen ble truffet av lynet. Gruppen befant seg på den kinesiske mur, og mannen som ble truffet snakket i mobiltelefonen. Også i Korea er det denne sommeren rapportert om et par tilfeller av lynnedslag i unge mobilsnakkende menn.

Ekspertene er ikke enige i hvilken effekt mobiltelefonen har på lynet. Mens enkelte hevder den elektromagnetiske utstrålingen fra mobiltelefonen tiltrekker seg lyn (lynavledereffekt), hevde andre at den svake strålingen ikke har noen slik effekt. Professor Liu Shuhua ved universitetet i Peking forsker på lyn og advarer mot bruk av mobiltelefon i tordenvær.

Det finnes også de som hevder at historien om de femten drepte på den kinesiske mur er en vandrehistorie, eller i det miste en historie der ei fjør er blitt til fem (15) høns.

Føre var
Når lynet likevel kan se ut til å ha en forkjærlighet for mobiltelefoner skader det ikke å være føre var. Når det lyner rundt ørene på deg bør du søke ned i terrenget. Lynet velger minste motstands vei mellom jord og himmel, og det bør helst ikke være via deg. De fleste har fått med seg at de ikke skal stå under høye trær når det lyner – står du på et høydedrag med mobilen mot øret blir du det høye treet.

Tryggest er du om du sitter i en bil, og mobiltelefon er uansett tryggere en fasttelefon, som er koblet til et strømførende ledningsnett.

- Sjansen for å bli truffet av lynet er mindre enn sjansen for å vinne i Lotto, hevder meteorolog Alsvik Walløe.

Selv er vi ikke i tvil om hvilket alternativ vi ville foretrekke Â…

 

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen