Advarer mot Java-hull

Det er kun noen måneder siden det første viruset for Symbian-telefoner dukket opp i Storbritannia. Nå ser det ut som også eiere av "vanlige" mobiltelefoner må begynne å bekymre seg for fiendtlige programmer, etter at sikkerhetseksperter har avdekket en rekke hull i Java-standarden.

Java, eller mer presist J2ME, gjør det mulig å laste ned og kjøre nye programmer på mobiltelefonen. Standarden er å finne i de fleste mobiltelefoner som finnes på markedet i dag, og blant andre Nokia har konsekvent utstyrt alle sine telefoner med Java det siste året.

Man har hittil regnet J2ME som en relativt sikker standard, men eksperter på den internasjonale sikkerhetsmessen Hack In The Box har nå avdekket flere alvorlige sikkerhetshull i platformen. Disse kan i teorien brukes til å stjele personlig informasjon og avlytte mobilbrukeren.

"Vi har funnet nye måter å angripe disse nye platformene på som gjør det mulig for en angriper å [...] ta kontroll over telefonen din over nettverket, lese adresseboken din og til og med avlytte samtalene dine", forteller en av de ansvarlige for sikkerhetsmessen, Dylan Andrew.

Det har riktignok til dags dato ikke dukket opp noen Java-baserte virus eller andre former for fiendtlige programmer. Antivirus-produsenter anser heller ikke faren for å bli rammet av dette som særlig stor.

"Risikoen er ganske minimal, men det finnes en viss risiko. Jeg tror ikke folk trenger å føle seg for engstelige, men de bør begynne å etterspøre beskyttelse fra mobiloperatørene sine", forteller sikkerhetsekspert Sal Viveros ved McAfee til BBC News.

Muligheten for at ditt neste Java-spill sender telefonen på blåbærtur er allikevel ikke helt å utelukke. Last ned dine programmer med omhu.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen