Advarer mot e-smog

Har du noen gang opplevt at øret ditt har blitt overopphetet under en lang telefonsamtale? Da er det E-Smog som har skylden.

E-smog-begrepet stammer ifra det engelske smoke (røyk) og fog (tåke), som er den allmenne beskrivelsen av sky- og eksoslaget som legger seg over storbyer med tett trafikk. E-en kommer av ordet elektromagnetisk. Til sammen danner dette et nytt bekymringsmoment for forskere, nemlig elektromagnetisk forurensning.

Det forskerne er bekymret over, er nettopp det som forårsaker blant annet varme ører ved snakking i mobilteleon. Når man bruker enheten avgir den elektromagnetiske vibrasjoner, som forskerne mener kan skade både gener og flere av kroppens forskjellige sykluser.

Andre uheldige utfall av e-smog-påvirkning skal blant annet være hodepine, nervøsitet, søvnløshet og øreproblemer. Gruppen av mennesker som om noen år vil komme til å kjenne disse bivirkningene av å eie en mobiltelefon over lengre tid, blir stadig større.

Klistremerke
Engelske forskere i det Nasjonale Styret for Radiologisk Beskyttelse advarer i tillegg foreldre om å ikke la barna ringe med mobiltelefoner innen de er fylt åtte år. Forskerne frykter at barna kan bli syke som følge av å bli utsatt for e-smog.

Nå er det imidlertid et firma som mener å ha funnet løsningen på problemet. Forskere ved det velrennomerte forskningsinstituttet Dr. Biltz i Sveits har utviklet RELO CELL, som er et lite folieklistremerke med en liten elektrisk ladning. Dette skal beskytte brukeren mot elektromagnetisk stråling via mobiltelefonen.

Klistremerket følger de biofysiske prinsippene for molekulær stimulering gjennom vibrering. På denne måten fungerer klistremerket som et filter mellom brukeren og telefonens elektromagnetiske stråling. RELO CELL kan også brukes på blant annet babymonitorer, PCer med trådløst nettverk og annet radioutstyr.

Giftige stoffer
Det høres kanskje ikke så farlig ut at ørene blir litt ekstra varme av å snakke i mobiltelefonen, men slike små ting har større konsekvenser enn de fleste tror. Hvis blodet i kroppen får for høy temperatur, vil blodet slippe igjennom giftige stoffer.

I fjor foretok Europainstituttet en undersøkelse på området, med mildt sagt urovekkende resultater. Forskerne oppdaget at de som brukte mobiltelefon mye skilte seg fra resten av populasjonen på flere områder. Blant annet hadde de forstyrret døgnrytme, i tilegg til at deres røde blodceller hadde en tendens til å klumpe seg sammen i unaturlige former. Som om ikke det var nok, så klarte forskerne også å påvise betraktelig dårligere blodgjennomstrømning hos sine testpersoner.

De av testpersonene som benyttet Relo Cells klistremerke derimot, kunne vise til langt mer normale testresultater.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen