Advarer mot å bruke mobil på cruiseskip

Er du ombord på danskebåten eller Kiel-ferga har du mobildekning på så godt som hele strekningen. Du er tilkoblet det norske mobilnettet din operatør benytter til et stykke gjennom Oslofjorden, men så bytter det over til MCPs satelitt-mobilnett før du igjen kobles på et vanlig mobilnett i Danmark og/eller Tyskland.

Bruker du mobilen med ditt norske abonnement tilkoblet MCP er prisene stive. Veldig stive. Det er så dyrt at de ordinære utenlandsprisene innen EU er lave i forhold.
 

Mobilen.no kalte det Sjørøveri i norske fjorder for et par uker siden. Nå kommer også advarselen fra myndighetene.
 

I en pressemelding forklarer Post- og teletilsynet (PT) at skip og ferger først kan ta i bruk GSM-frekvenser på fartøy fra og med to nautiske mil (ca. 3,7 km.) fra land. Dette ifølge fribruksforskriften som regulerer slike forhold.
 

Derfor advarer PT mot at det kan bli «en dyr fornøyelse» å bruke et norsk mobilabonnement om bord på ferger og cruiseskip. De anbefaler at du sjekker hvilket mobilnett du er tilkoblet til sjøs, men forsikrer at dersom det står et norsk mobilnett i displayet – ikke MCP – så kan du trygt ringe, sende SMS og bruke datatrafikk til vanlige abonnementspriser.
 

Det PT ikke advarer mot, men som kan være særdeles relevant for smartmobilbrukere, er at du bør skru av såkalt dataroaming. Det betyr at man bruker mobilt internett i et fremmed mobilnett. Har du for eksempel en Android-mobil eller en iPhone er sjansen enormt stor for at du har applikasjoner som bruker datatrafikk kjørende i bakgrunnen nesten kontinuerlig. Når prisen er over hundre ganger mer per megabyte (112 kr/MB med MCP) kan det gi deg sjokkregning når du kommer hjem igjen.
 

Les derfor: Slik skrur du av dataroaming (Guide)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen