Advarer barn mot mobilbruk

Det er konklusjonen i en undersøkelse Synovate har gjort på oppdrag for Dagbladet. 61 prosent av norske barn var under ti år da de fikk sin første mobiltelefon. Nå ber forskere om at foreldrene passer på at barn bruker handsfree, på grunn av usikkerhet om kreftfaren.

- Per i dag kan vi ikke si hvorvidt barns bruk av mobiltelefon gir økt risiko for hjernesvulst eller ei. Men det er et faktum at barn som snakker i mobiltelefon vil bli mer eksponert for stråling enn voksne fordi de har mindre hoder og strålingen dermed vil trenge lenger inn i hjernen, sier forsker ved Statens strålevern, Knut Klæboe, til Dagbladet.

Under utvikling
En annen grunn til at det er mer usikkerhet rundt kreftfaren ved mobilbruk for barn er at celler under utvikling skal være mer følsomme for påvirkning og kan derfor være mer utsatt for stråling. I tillegg vil de bli påvirket av mobilstråling over lengre perioder enn voksne.

- Hvis dagens tiåringer lever til de er 90 år, betyr det at de eksponeres for stråling i 70 – 80 år. Det er aldri forsket på hva som skjer når noen blir eksponert for stråling i så lang tid, sier Klæboe.

Blir stresset
Forskere advarer også mot at andre påkjenninger ved mobilbruken kan ramme barna. Ikke minst kan mobiler virke stressende og få barna til å vokse opp for fort.

- På mange måter gjør vi barna til små voksne i dagens samfunn. Det gjelder også for bruken av av mobiltelefon, sier professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Stephen von Tetzchner, til Dagbladet.

Undersøkelsen viser videre at 66 prosent har gitt barna sine egen mobil fordi det var nødvendig at barnet er tilgjengelig for foresatte og omvendt. 31 prosent har gitt barna på deres ønske og 28 prosent fordi mange andre i samme aldersgruppe har det.

Lurer du på hvor mye din mobil stråler? Tyske Bundesamt für Strahlenschutz har en omfattende oversikt på sine sider. Sidene er riktignok på tysk, men selve listen er grei å forstå.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen