Advarer mot å forby e-sigaretter
Teknofil
(Bilde: Shutterstock.)

Advarer mot å forby e-sigaretter

– De er en del av løsningen, ikke problemet!

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tobakksrøyking kan føre til hjerte- og karsykdommer, kreft og luftveissykdommer, med dødelig utfall for millioner av mennesker på verdensbasis hvert år. Dersom flere hadde byttet over til de nye e-sigarettene, tror ledende forskere at mange liv kunne reddes.

Ifølge Reuters har imidlertid Verdens helseorganisasjon (WHO) de siste månedene tatt til orde for å regulere bruken av e-sigaretter også, slik som andre nikotinholdige nytelsesmidler. Det har fått 53 forskere fra Europa, Nord-Amerika, Asia og Australia til å sende et samlet, åpent brev til WHO-sjef Margaret Chan, hvor de advarer mot å regulere e-sigarettene like strengt.

«Disse produktene kan være blant de mest betydningsfulle nyvinningene innen helse i det 21. århundret – og kan muligens redde flere hundre millioner liv. Trangen til å kontrollere og undertrykke dem som tobakkprodukter bør motstås,» heter det i brevet fra forskerne.

Frykter forbud og advarsler

Fordi 178 land i verden har forpliktet seg til å følge WHOs anbefalinger på slike ting, vil deres bestemmelser få en enorm innflytelse. Forskerne frykter at e-sigarettene skal bli utsatt for høy skattlegging, formanende advarsler, forbud mot å reklamere for dem, samt forbud mot å bruke e-sigaretter på offentlige plasser.

Derimot hører det med til historien at vi ennå ikke vet nok om langtidseffektene av e-sigarettbruk. Forskerne anslår at det ikke bør være noen grunn til alarm. Ifølge Reuters hevder enkelte at e-sigaretter kan bli brukt som et lokkeprodukt som kanskje får ungdom som i utgangspunktet ville holdt seg borte fra nikotin til å gå over til vanlige sigaretter.

Hvilket standpunkt WHO ender på i saken skal angivelig bestemmes på en konferanse i Moskva 13-18. oktober.

Smart-lighteren som skal få deg til å stumpe røyken:
«Trenger du virkelig en ny sigg allerede?» »

(Kilder: Reuters)

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen