ADSL2+ - fremtidens bredbånd i emning

24 Mbit/s. 3 MB/s. Omtrent én MP3-låt i sekundet. Smak på det. Det låter ikke så verst?

Fjerne fremtidsutsikter sier du? Langt i fra. ADSL2+ er her allerede nå, og det er kun et tidsspørsmål før du kan koble deg til det lynraske nettet.

Riktignok har du best/dårligst (stryk det som ikke passer) odds om du bor i en av de store byene. Det er nemlig ikke overraskende her ADSL2+ kommer først.

24 Mbit/s
Selskapet DataGuard kan nå tilby ADSL2+-linjer opp til 24000/2400 kbit/s, hvor det dyreste tilbudet prises til 849 kroner i måneden. Det må kunne sies å være lysår bedre enn selv de beste ADSL-tilbudene på markedet i dag. Samme selskap tilbyr også en 10000/1000 kbit/s-linje, til 649 kroner i måneden.

Haken er at du foreløpig må være bosatt i Oslo. Men om ikke lenge kan bredbåndsbrukere i Akershus, Asker, Bærum, Drammen og Lillestrøm også nyte godt av ADSL2+-teknologi fra Dataguard.

Tilsvarende har selskapet Smartcall begynt å tilby ADSL2+ til beboere på Holmlia i Oslo. Her finner vi blant annet en 8000/900-linje til kroner 549 i måneden.

I Stavanger er Hesbynett snart klar til å levere ADSL2+ til 10000 husstander i Stavanger sentrum, hvor linjer med opp til 24 Mbit/s kapasitet skal kunne tilbys.

Hva med de store?
ADSL2+-teknologien finnes allerede i dag, og kan trolig rulles ut i stor skala - om eierne av telelinjene ønsker det. Spørsmålet er om vi ikke ser tilsvarende tendens som ved overgangen fra ISDN til ADSL - at linjeleverandørene sitter på store lager av "gammel" teknologi, som man vil bli kvitt først.

Informasjonssjef Kristin Paus i Telenor uttaler til Hardware.no at selskapet jobber med ADSL2+, men har ingen konkret informasjon å komme med utover det.

Informasjons- og markedsdirektør Morten Ågnes i NextGenTel sier at selskapet for tiden vurderer ADSL2+, men ikke har noe nytt å berette foreløpig.

Pål Barth Nilsen hos Firstmile sier at selskapet som mange andre har begynt å se på ADSL2+-teknologien, men at beslutningen om hvorvidt selskapet vil tilby teknologien eller ikke, foreløpig ikke er tatt.

Hos Tiscali får vi opplyst av Paal Berg at ADSL2+ er svært relevant for Tiscali. Så snart Telenor leverer ADSL2+ over sin videresalgsplattform, vil Tiscali kunne tilby dette.

Konkrete priser, lanseringstidspunkt og hastigheter vil altså ingen av de store leverandørene ut med foreløpig.

Imidlertid er det ingen hemmelighet at Telenor sitter med mye av makten. En rekke internettilbydere er avhengig av at telekjempen oppgraderer sine sentraler med ADSL2+-teknologi, før de selv kan tilby dette til sine kunder.

Samtidig er det grunn til å tro at eksisterende ADSL-tilbydere ikke akkurat kaster seg over ADSL2+, for å unngå å dolke ekisterende ADSL-kunder i ryggen.

En løsning kan imidlertid være å migrere eksisterende ADSL-kunder til ADSL2+, selv om det fort kan bli en kostbar prosess. Sett fra et rent forbrukersynspunkt ville det utvilsomt vært det beste.

Nye muligheter
Med så høye nedlastningshastigheter som ADSL2+ tilbyr, åpner det for nye muligheter i bruken av telenettet. F.eks. kan man tenkes å distribuere TV-kanaler i høy kvalitet over nettet.

Men det er ikke bare en økt overføringshastighet som er fordelen med ADSL2+. Teknologien kan også leveres en god del lenger unna telefonsentralene enn vanlig ADSL. I avstander opp til 4-5 kilomenter unna sentralen, skal det være mulig å tilby nedlastningshastigheter på 2-5 Mbit/s.

ADSL2+ betyr dermed både økte overføringshastigheter, samt mulighet for å oppnå bredbåndshastigheter for de som tidligere ikke kunne få ADSL der de bor.

Fordelene er mange og ulempene svært få. ADSL2+ er veien å gå, og ADSL er allerede gårdagens teknologi. Så er det opp til internettilbyderne å sørge for at vi som forbrukere får tilgang på skikkelig bredbånd. Vi gleder oss!

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen