Adobe Photoshop i ny versjon

 Photoshop er et program som har vært på markedet i årevis. Programmet har oppnådd en nesten uslåelig status i markedet og nå er siste versjon snart klar. Som en kuriositet kan vi jo nevne at programmet faktisk fyller 20 år i år, så dette er et program som har vært med oss en stund. Dette er nok også grunnen til at det finnes utrolig mange som ikke kan se for seg et liv uten Photoshop og det finnes også dem som ikke vil ta i programmet med ildtang.

 

Ikke en billig fornøyelse

Photoshop er ikke en billig fornøyelse. En fullversjon av programmet i CS4 versjon koster for rundt 7000 kroner så dette er et program du neppe kjøper hvis du ikke har bruk for det. Brukergruppen er da også profesjonelle fotografer og de som driver profesjonell design og layout. Sett med disses øyne er det kanskje ikke så grusomt dyrt som man ville synes som hjemmebruker.

 

CS5

Det er ikke bare Photoshop som lanseres Adobe kommer med oppgradering av hele programvareplattformen sin. CS5 som gruppebetegnelse kommer 18 måneder etter sin forgjenger CS4. Vi skal ikke se på alle programmene her men konsentrere oss om en del av endringene og forbedringene i Photoshop i og med at dette er programmet de fleste har et forhold til.

 

Brukergrensesnittet i programmet er i stor grad behold slik du kjenner det . Det er foretatt en del justeringer som gjør manøvrering lettere og det er en del verktøy som nå er mer intuitivt plassert. Kort sagt en generell forbedring uten de helt gigantiske nyhetene.

 

RAW

En av de tingene som det er viktig å få med seg er at man har forbedret RAW støtten. Støyreduksjonen fungerer nå bedre og mer effektivt. Det er kommet egne justeringsverktøy både for luminans og fargestøy. En annen viktig ting er at Lightroom og Photoshop nå benytter samme system, noe som gjør at det ikke lenger blir forskjellige løsninger for de to systemene.

 

Det er også blitt bedre korreksjon for objektiver. Den nye automatiske objektivkorreksjonen  vil nå justere riktig for en rakke forskjellige objektivprofiler.

 

Maskering

dette er en av tingene som har fått en skikkelig forbedring. Det er lettere å få renere kanter når du foretar valg i systemet og du skal maskere riktig. Et nytt verktøy for å redigere bor ting i bilder er også kommet til. Magic Eraser hjelper deg å ta vekk ting i bilder på en langt bedre måte enn tidligere. Å fylle områder slik at bakgrunner og andre elementer blir riktige er også lang letter og mer effektivt enn tidligere.

 

HDR eller High Dynamic Range er kraftig forbedret i forhold til CS4. Det er kommet langt bedre algoritmer og kontroller inn i systemet. å sette sammen bilder som har fått svake forskjeller er nå mulig i og med at systemet langt bedre analyserer en rekke så godt som identiske bilder og justerer for dette. 

 

Masse annet nytt

Dette var bare noen eksempler på nyheter i systemet. Det er langt inn en rekke mindre justeringer som hjelper til med å gjøre programmet langt mer effektivt. Løsninger som tidligere var der men ikke så lette å bruke effektivt er nå blitt gjort mer brukervennlig. Blant annet er det langt inn støtte for 3D som tidligere kun var å finne i Extended-versjonen.

 

Kort sagt har Photoshop CS5 fått en real overhaling. Det er kommet til flere nyheter, men like viktig er kanskje alle justeringene og forbedringene som er kommet til. Dette er en oppgradering som vil glede mange og så vidt vi kan se foreløpig kommer en oppgradering definitivt til å være verdt de par tusen den koster hvis du har CS4 fra før. 

  

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen