Adobe med standardisert RAW-format

Adobes nye standardiserte RAW-format, med endelsen .dng, kan brukes fritt av alle produsenter av programvare. Slik vi forstår det kan også kameraprodusentene fritt bruke formatet - noe som trolig også er en del av Adobes hensikt med lanseringen.

Det at formatet er standardisert vil forhåpentligvis innebære at man kan åpne DNG-filer i det meste av fremtidens bildebehandlingsprogramvare. Dette gir en sikkerhet man ikke har med de proprietære RAW-formatene kameraprodusentene bruker i dag. Når man arkiverer RAW-filer man tar i dag, vil man altså ikke vite med sikkerhet om det vil finnes programvare som kan åpne filene på datamaskiner om f.eks. 20 år.

Sammen med lanseringen av selve formatet, har Adobe lansert en gratis DNG-konverter som kan omforme RAW-filer tatt med de fleste kameraer til RAW-filer i DNG-formatet. Smart.

Programmet er meget enkelt, og ser slik ut:

Programmet konverterer RAW-filer raskt, og til vår store glede kan vi konstatere at RAW-filer tatt med både Canon EOS 10D, Canon PowerShot S60, Olympus E-1 og Sony Cyber-shot DSC-F828 blir mindre i DNG-formatet - selv om komprimeringen ikke innebærer tap av kvalitet. Særlig gjelder dette med Olympus E-1 og Sony F828, der filene blir inntil 1/3 så store som opprinnelig!

DNG-formatet skal kunne inneholde alle nødvendige EXIF-data, men Adobe advarer mot at enkelte sære EXIF-data ikke vil kopieres over til DNG-filene i denne versjonen av Digital Negative Converter. Adobe anbefaler derfor at man også beholder de originale RAW-filene.

Vi har også oppdaget et par andre ulemper; man kan bare velge en hel katalog med filer - og ikke merke av manuelt hvilke filer man vil konvertere. Om man velger en katalog som allerede har DNG-filer, konverterer programmet DNG-filene på nytt til DNG-filer! Merkelig.

Ved å laste ned Adobe Photoshop Camera RAW 2.3, som støtter RAW-filer fra en rekke nye kameraer, vil man kunne behandle DNG-filer i Adobe Photoshop CS.

Adobe Digital Negative Converter kan lastes ned gratis fra Adobe. De som har Photoshop CS kan også laste ned Photoshop Camera RAW 2.3 gratis.

Mer informasjon finnes i Adobes pressemelding på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen