Adobe med gratis fotoalbum-program

Når man har startet PhotoShop Album 2.0 Starter Edition kan man hente bilder fra harddisk, kamera eller skanner. Dette tar naturlig nok litt tid, ettersom bildene skal leses og programmet skal generere såkalte "thumbnails" - miniatyrbilder.

Man kan velge fire forskjellige formater, som vist i høyrekanten her. Jeg kunne godt ha tenkt meg at filnavnet vises, men jeg har ikke funnet noen måte å gjøre det på. Dato vises i utgangspunktet i amerikansk format (MM/DD/YYYY) og jeg var meget nær å avskrive programmet som usedvanlig amatørmessig. I 2003 venter man at Windows programvare henter datoformatet fra brukerens innstillinger i kontrollpanelet. Ved et søk på diskusjonsgruppene på Adobes nettsted fant jeg den kryptiske tastaturkombinasjonen Ctrl+Alt+Shift+D som endret til Windowsformat. Unødvendig tungvint! Forhåpentligvis er det bedre på fullversjonen.

Programmet har enkle redigeringsfunksjoner av typen "single click fix":

  • Auto color
  • Auto levels
  • Auto contrast
  • Sharpen

I tillegg kan man beskjære ("crop") og fjerne røde øyne. Man kan se før- og etter-versjoner av bildet slik at man lett ser om man liker virkningen. Man kan selvsagt reverse endringene. En smart detalj er at programmet lager en kopi av bildefilen man jobber med. Smart i den forstand at det tydelig avslører at målgruppen er de som ikke gir seg i kast med mer avansert bildebehandling, og da er det greit med "sikkerhetsbelte".

Man kan lage slideshow og sende bilder med e-post direkte fra programmet. Selvsagt kan man også skrive ut bilder, både enkeltbilder, "pakker" og "kontaktkopi"(mange småbilder på et ark).

Programmet har muligheter til å integreres med eksterne tjenesteleverandører. Det blir spennende å se om Adobe satser på å få med seg noen norske fotolaboratorier på dette. I så fall kan man bestille utskrifter direkte fra PhotoShop album.

Siden dette programmet er gratis er det en del dialogbokser hvor man finner en knapp med teksten "Buy Now" (Kjøp nå). Her står det samtidig listet opp hvilke fantastiske ekstramuligheter fullversjonen har å by på, slik som å lage Video-CD, kalender, gratulasjonskort, m.m.

Fullversjonen, som koster ca. 500,-, er omtalt hos Programmer.no.

Gratisversjonen laster du ned her.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen