Adobe kan selge dine bilder

Adobe lanserte nylig med brask og bram sin nye nettjeneste Photoshop Express.

Her gir de deg mulighet til å redigere og laste opp opp til 2GB med bilder.

Bildene vil de så at du skal dele med venner og bekjente.

Men det er ikke bare venner bildene kan deles med.

Rigid brukeravtale
Nettsiden Betanews har nemlig blitt oppmerksomme på at Adobe har noen forhåndsregler i sin brukeravtale som nok vil overraske flere. Her står det at Adobe forebeholder seg retten til å bruke dine bilder som de måtte ønske.

- Adobe tar ingen eiendomsrett over dine bilder. Men det innholdet du laster opp eller gjør offentlig tilgjengelige via tjenesten gir du Adobe en verdensomspennende og ugjenkallelig rett til å bruke, reprodusere, publisere, modifisere, tjene penger eller gjøre annen annen fortjeneste på, bruke hele eller deler av slikt innhold i formater eller medier som finnes i dag, eller som vil bli tilgjengelig senere, står det i brukeravtalens punkt 8.

Dette betyr at Adobe tar seg full rett til å bruke dine bilder uten at du kan klage på det. I praksis vil du da kunne oppleve at dine bilder ender opp i en reklame hvor Adobe får betalt, men ikke du.

Kan virke uheldig
Datatilsynet mener slike avtaler skaper muligheter som vil kunne bli problematiske for deg.

- Denne avtalen fra Adobe er ikke lett å tolke, og åndsverksloven spiller også inn her. Men brukere kan risikere at bilder de har lastet opp som kunstneriske åndsverk kan benyttes av selskaper eller organisasjoner de ikke vil identifiseres med, forklarer informasjonssjef Ove Skåra.


Ove Skåra fra datatilsynet mener du må lese brukeravtaler med argusøyne. Foto: Berit Roald/Scanpix.

Å finne sitt bilde som illustrasjon på en nyhet, eller som en reklame for en politisk parti kan bli en overraskelse for mange.

Ingenting er gratis
Skåra mener denne typen brukeravtaler gjenspeiler en økende tendens i samfunnet hvor det stadig kommer nye gratis tjenester på nett.

- Når ting er gratis er det ekstra viktig å tenke seg om. Selskapene tjener penger på reklame på sidene, men det er klart at de også ser en økonomisk mulighet i din private informasjon. Selskapene jobber ikke for å gi deg gratis tjenester, påpeker Skåra.

Din informasjon er verdifull
Facebook og Google er et av flere selskaper som samler inn informasjon og statistikk om dine brukervaner for å selge informasjonen videre. Dette er nemlig meget verdifullt for selskaper som vil rette sin markedsføring mot et spesifikt publikum.

Informasjon gir rett og slett makt.

Vil endre avtalen
Adobe på sin side har, ifølge bloggeren John Nack, sagt at de vil revurdere dagens brukeravtale for Photoshop Express. De mener dagens versjon skaper muligheter de slett ikke ønsker å benytte seg av.

Når denne endringen vil skje sier de derimot ikke.

- Vær skeptisk
Med dagens utvikling er det uansett sunt med litt skepsis til hvilke tjenester du benytter deg av og hva du faktisk legger ut på nett.

- Med dagens utvikling er de tekniske mulighetene langt større enn tidligere. I dag er programvaren for å skape nettsamfunn eller nettjenester enkel og tilgjengelig. Enhver med litt innsikt i IT kan dermed lage en egen tjeneste for å skape en database med informasjon som senere kan bli en salgsvare. Det er derfor viktig at folk leser gjennom hva de takker ja til. Om det ikke finnes noen bukeravtaler er det desto større grunn til å være skeptisk, påpeker Skåra.

Flickr-brukere har tidligere opplevd at deres bilder ble brukt i en reklamekampanje for Virgin. Norske Blink-brukere har på sin side opplevd at deres profilbilder har blitt misbrukt av nynazistiske nettsider.


Flere Flickr-brukere opplevde å se sine bilder bli brukt i reklamekampanje for Virgin.

Slike historier er skrekkeksempler, men viktige å ha i mente når du selv legger ut informasjon på nett.

Les også:
Gratis photoshop på nett
.
De største tabbene i Photoshop
.
Brukte flickrbilder i reklame
.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen