Adobe Lightroom har kommet til iPad
(Bilde: Adobe)

Adobe Lightroom har kommet til iPad

Men det kan bli svindyrt om du ikke har den rette Adobe-pakken fra før.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter måneder med rykter har Adobe nå lansert mobilutgaven av Lightroom, Lightroom Mobile. Foreløpig er den kun for Apple iPad, men en iPhone-versjon skal komme senere. I tillegg vil ryktebørsen ha det til at en Android-utgave også er på trappene, litt lenger fram i tid, men dette har selskapet ikke bekreftet.

Delte bilder

Lightroom-appen fungerer forsåvidt som en selvstendig app, men den er lagd for å samarbeide med Lightroom-utgaven du har på datamaskinen hjemme. Ved hjelp av delte bildesamlinger – «collections» – kan disse enhetene utveksle bildene via Adobes skytjeneste.

Redigerer du bilder på iPad-en vil endringene synkroniseres hjem til Lightroom på PC-en. For redigering av bilder i råformat bruker Adobe det de kaller «Smart Previews» på appen. Dette er et råfilformat som Adobe første gang tilbød i betaversjonen av Lightroom 5. Det er basert på DNG-formatet, men filstørrelsen er ytterligere redusert. Det gjør at bildefilene blir dramatisk mye mindre enn de opprinnelige råfilene, noe som letter utvekslingen av data mellom iPad og datamaskinen.

Lightroom Mobile tilbyr en god del funksjonalitet for organisering og redigering av bildene. I bildesamlingen kan bilder forkastes eller merkes for redigering, selv om Adobe ikke har implementert stjernesystemet for rangering av bildene.

Appen inneholder en god del av fullversjonens grunnleggende redigeringsmuligheter. «Basic»-panelet tilbyr justering av eksponering, fargetemperatur, justering av høylys og skygger, samt fargemetningen.

I tillegg er det mulig å beskjære bildet, og bruke Lightrooms innebygde innstillinger for toner – «presets». Merk at egendefinerte presets ikke er tilgjengelige i appen.

Lightroom Mobile forutsetter at du bruker Lightroom 5.4 på maskinen hjemme, da dette er den første versjonen av den fulle utgaven av Lightroom som støtter utvekslingen via Adobes skytjeneste.

Kun abonnement

Lightroom Mobile er tilgjengelig nå, og det finnes en 30-dagers testutgave, men skal du bruke den permanent er appen er kun tilgjengelig på abonnementsbasis. Du må minst bruke Adobes Photoshop Photography Program for å få tilgang, eventuelt abonnere på full Adobe Creative Suite. Dette er også tilfellet for brukere som allerede har kjøpt en fullversjon av Adobe Lightroom, noe som gjør at det er mange sinte Lightroom-kunder som har sagt sin mening i Adobes egen lanseringsnyhet

Det billigste alternativet for å abonnere på appen er altså via Adobe Photography Program. Denne tjenesten består i tillegg til appen av Photoshop CC, Lightroom, skylagring, og et par småprogrammer i tillegg. Denne pakken koster 93,75 kroner i måneden, altså 1125 kroner per år, og forutsetter at man tegner et årsabonnement.

Dette gjør at Lightroom Mobile ikke blir et sannsynlig alternativ for de som bare ønsker seg en mulighet for redigering av bilder på iPad, uten å bruke resten av løsningen. Om det er noe slikt du er på jakt etter, har ReadWrite laget en god liste over rimelige alternativer her

Deler du bildene dine på Facebook?
Det er ikke så lurt – heldigvis finnes det bedre alternativer »

 (Kilde: Adobe)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen