(Bilde: Adobe)

Adobe Elements 12 viser veien

De nye utgavene av Photoshop og Premiere Elements holder deg i hånda gjennom avanserte funksjoner.

Adobe Photoshop Elements og Premiere Elements er Photoshop CC og Premiere CCs mindre avanserte småsøsken.

Nå er versjon 12 av de populære bilde- og videoredigeringsprogrammene ute og denne gangen vil de gjøre det enda enklere å lage effekter

Turguide

Vil du for eksempel legge til bevegelsesuskarphet?
Vil du for eksempel legge til bevegelsesuskarphet?Foto: Adobe

Den nye funksjonen, som finnes både i Photoshop og Premiere Elements, har fått navnet «Guided Edits» og er nettopp det det høres ut som: en trinn for trinn-veileder i hvordan å legge på ulike effekter på bilder og video.

I Photoshop Elements er det lagt inn veiledning til hvordan å lage en såkalt Zoom burst, en puslespilleffekt, samt reparasjon av gamle bilder.

Premiere Elements har på sin side fått veiledning til hvordan å justere rammer, legge til musikk, overganger, titler og bilde-i-bilde, for å nevne noe.

Les også: Photoshop og Lightroom til under hundrelappen

Photoshop-nyheter

I Photoshop Elements 12 har Adobe lagt inn flere funksjoner tidligere etterlyst av brukerne. En av de mer interessante, er «Content-Aware Move», en funksjon som er lånt fra storebror Photoshop CC.

Med denne kan man flytte elementer i et bilde (for eksempel et menneske) og programmet vil fylle igjen hullet med bakgrunn. Funksjonen lar deg også rette opp horisonter i bildet, hvor eventuelle kanter blir fylt igjen med samme «Content-Aware»-teknologi.

Hvilken versjon liker du best?
Hvilken versjon liker du best?Foto: Adobe

En annen ny funksjon er det som Adobe har kalt «Auto Smart Tone». Du åpner et bilde, får opp funksjonen og vil da se fire ulike versjoner av bildet i hvert hjørne av originalbildet.

Mellom disse får du opp et felt med en liten ball. Det er ikke helt enkelt å forklare, men ballen beveger seg altså rundt på en imaginær X- og Y-akse, hvor de fire ytterpunktene representerer hver av de fire ulike versjonene av bildet. Alt etter som hvor du drar ballen til, og det vises i sanntid, justeres originalbildet.

Auto Smart Tone vil etter hvert huske hvilke justeringer du foretar oftest og vil tilpasse de fire ulike versjonene deretter.

Les også: – Creative Cloud har kommet for å bli

Premiere-nyheter

Fiks gamle, slitne bilder.
Fiks gamle, slitne bilder.Foto: Adobe

I likhet med bildebehandlingsbroren, har Premiere Elements 12 også fått «Auto Smart Tone». Funksjonen kan brukes på både enkeltklipp eller hele filmseansen.

I tillegg har Adobe lagt til over 50 lydspor som kan brukes som bakgrunnsmusikk. Denne tilpasses lengden på klippet ditt, og du bestemmer selv hvor intens musikken skal være: den legger til eller fjerner instrumenter alt etter som hvor mye lyd du ønsker.

Andre nyheter er ferske filmfiltre og motion tracking, hvor man kan legge til grafikk, tekst og effekter som følger en person eller gjenstand.

Koblet mot skyen

Nytt i de nye versjonene, er en oppkobling mot Adobes skytjeneste, Revel. Med denne skal du kunne synkronisere bilder og videoklipp på tvers av det du måtte ha av plattformer – PC, nettbrett eller mobil. Revel kan også automatisk synkronisere bildene.

Revel fås til iOS og Windows-enhenter, og kan brukes gratis opp til 50 bilder i måneden. Hvis du derimot vil laste opp flere bilder eller videoer, må du ut med 42 kroner i måneden for premium-utgaven.

Pris og tilgjengelighet

Både Photoshop Elements 12 og Premiere Elements 12 er tilgjengelige fra nettsiden til Adobe nå. Dersom du vil ha begge programmene, vil en pakkeløsning koste deg 1112,50 kr, mens programmene kan kjøpes enkeltvis for 737,50.

Programmene kan testes gratis i 30 dager.

Vil du teste andre bilderedigeringsprogrammer? Her er vår guide til de lommebokvennlige gratisalternativene»

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen