Anmeldelse
Kate Beckinsale som Carrie Stetko i Whiteout.

Actionfylt snøstorm

Carrie Stetko jobber som marshal ved en forskningsbase på Antarktis. Hun valgte jobben for å få et mer fredelig og rolig sted å jobbe på etter en uheldig hendelse i den mer travle byen Miami, men så begynner det å skje saker og ting nede i isødet også. En melding om et lik ute i ingenmannsland kommer inn, og Carrie må derfor legge ut på det som skal vise seg å være en farefull etterforskning rett før resten av basen blir forlatt for vinteren.

Kate Beckinsale spiller heltinnen Carrie og er kanskje best kjent fra Underworld-filmene. I andre sentrale roller finner vi Gabriel Macht, Columbus Short og veteranen Tom Skerrit – kjent blant annet som kaptein Dallas fra Alien. Regissør Dominic Sena har blant annet lagd filmene Swordfish og Gone in Sixty Seconds fra før, og kommer nå med Whiteout som er spilt inn på location i Canadas kalde strøk. Whiteout er basert på tegneserien med samme navn fra 1998.

Tradisjonell

Whiteout har blitt slaktet av amerikanske filmkritikere, men jeg kan ikke se noen grunn til å gjøre det samme. Filmen er vitterlig en tradisjonell thriller med en drapsgåte lagt til Antarktis, og selv om den er nogenlunde formulaisk og følger alle klassiske regler, er den fremdeles god underholdning. Historien har fokus på hovedpersonen Carries klassiske utviklingskurve og mysteriet med drapene, koblet med en anstendig dose action. I tillegg blir vi servert lekre naturbilder.

Stemningen og atmosfæren i filmen blir hjulpet av hvor handlingen finner sted. Det er alltid flott å se sørlys og snødekte fjell, selv om det noen ganger også er datagenerert eller liknende. Anslaget i filmen setter an tonen ytterligere – det følger en hendelse i fortiden som er årsaken til det som skjer senere i filmen, og det er utført på en god måte med action, flotte effekter og et vedvarende mysterium (for eksempel: hva i all verden krangler russerne om?). Dette er en god, gammeldags måte å starte en slik film på som fungerer bra.

Flotte karakterer

Whiteout er ingen revolusjon innen historiefortelling eller effektmakeri, men filmen er likevel god underholdning hvis man godtar den på sine premisser. Filmen byr på noen få utfordringer når det kommer til å gjette seg til løsningen på mysteriet, og dette involverer både styrker og svakheter. Man behøver kanskje ikke å være rakettforsker for å forstå hvordan det vil ende eller hvem som er mesterhjernen bak det hele, men det føles aldri kjedelig for de som verdsetter enkel Hollywood-underholdning i ny og ne.

Den største styrken til filmen er rollefigurene og de ulike situasjonene de havner i. Carrie er en erketypisk protagonist med et problem fra fortiden som hun må møte og bekjempe. Dette blir undersøkt via diverse tilbakeblikk og kan føles litt billig, men det fungerer i den enkle oppskriften filmen følger. Sammen med piloten Delfy og den mistenkelige agenten Pryce opplever hun en rekke spennende hendelser som er med på å gjøre filmen til en relativt smertefri opplevelse.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Whiteout er en enkel og tradisjonell, men fremdeles god og underholdende thriller fra Hollywood. Settingen i Antarktis sørger for et spennende fundament og det øvrige mysteriet utfyller sin funksjon. Fortellingen blir kanskje litt åpenbar for mange, men for de som bare liker å kose seg med en vanlig thriller nå og da passer Whiteout utmerket.

Whiteout kommer ut på Blu-ray 24. mars.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen