Anmeldelse

Actionfylt fremtidssatire

Demolition Man

Studio
Kino: Warner Bros.
Blu-ray: Warner Bros. Entertainment
Produksjonsår: 1993
Norsk tittel: Demolition Man
Utgivelsesdato Blu-ray: 09.02.2011

Disk
Antall: 1
Type: 50 GB Blu-ray Disc
Sone: ABC
Lengde: 01:55:02
Kapitler: 30
Størrelse: 25,0 GB
Boks: Blue BD Case

Video
Sideforhold: 16x9 2.39:1
Originalt sideforhold: 2.39:1
Oppløsning: 1080p
Video-kodek: AVC

Audio: DTS-HD Master Audio 5.1: engelsk, Dolby Digital 5.1: fransk, tysk, italiensk, spansk, russisk, Dolby Digital 2.0: tsjekkisk
Undertekster: Norsk, svensk, dansk, finsk, fransk, kastiljansk, nederlandsk, mandarin, tsjekkisk, gresk, rumensk, russisk, thai, for hørselshemmede: engelsk, tysk, italiensk

Ekstramateriale video: SD
Ekstramateriale audio: Dolby Digital 2.0

Testet med LG 50PS3000Harman/Kardon AVR255Harman/Kardon HKTS11PS3

Den tøffe politimannen John Spartan og den sinnsyke skurken Simon Phoenix blir begge dømt til langvarig nedfrysning på grunn av et oppgjør som endte mildt sagt dårlig. I 2032 klarer derimot Phoenix å rømme, og det nå hjelpesløse fremtidssamfunnet tiner opp Spartan igjen for å ta opp kampen mot sin erkefiende...

Filmen

Demolition Man er en til tider direkte latterlig film, men den er gjennomført på en såpass uhøytidelig og selvironisk måte at man fint tilgir alle mulige idiotiske trekk og påfunn.

En av filmens store styrker er å presentere en fremtid som er "uten vold" – der hver minste lille forseelse som banning betyr bøter! Denne type hyperkontrollerende stat må være drømmesamfunnet for SV og andre venstrevridde partier, men for alle andre er det kilde til mye artig humor.

Les også: Blu-ray-utgivelser i februar

Uten disse hysteriske fremtidselementene ville nok Demolition Man ha fremstått som en vesentlig mer tanketom film, men den tilbyr også en øvrig fjollete fremstilling hvor actionheltene og -skurkene er så over-the-top at det ikke kan ses på som noe annet enn direkte selvironi.

Ellers er dette en relativt tradisjonell actionfilm med noen få revolusjonsundertoner der godt møter ondt og vår helt og skurk selvfølgelig møtes i et endelig oppgjør.

Effektene er temmelig 90-talls, men det er en del av sjarmen ved denne filmen. Det samme kan sies om skuespillet til Sylvester Stallone, Wesley Snipes og Sandra Bullock – det har sin sjarm.

Demolition Man er derfor – overraskende nok – en film som fungerer på flere nivåer. Den er en samfunnskritisk satire, en morsom komedie, en fantasifull science-fiction-fortelling og, ikke minst, en underholdende actionfilm!

Teknisk

Video

Demolition Man blir presentert i Full HD 1080p/AVC med sideforhold 16x9 2.39:1. Kort fortalt er bildet veldig bra på denne utgivelsen – det er skarpt og tydelig med et fint lag av filmatisk korn som såvidt kan skimtes. Svarttoner er sterke og fyldige, og andre fargetoner ser også naturlige og rike ut, men uten å bli overmettet.

Det er generelt lite artefakter og det er noen få slørete innstillinger her og der, men det er slik filmen er lagd. Detaljer i ansikter som porer er godt gjengitt, og det samme kan sies om større områder som for eksempel alle småtingene på Sandra Bullocks kontor. Med unntak av noen avslørende 90-tallseffekter, ser filmen ut som ny, og man kan rett og slett ikke forlange noe mer av en HD-utgivelse.

Audio

Lyden i Demolition Man dukker opp i tapsfrie DTS-HD Master Audio 5.1. Lyden er som man kan forvente av en profesjonell film med budsjett på 57 millioner dollar (som er mye mer i dag justert etter inflasjon) – med sterke og klart gjengitte lydeffekter fra lyse toner til dype bassfrekvenser. Dialogen er sentrert og i det store og hele hørbar, men kan ved enkelte anledninger være litt vanskelig å forstå på grunn av andre overdøvende lyder eller mumlende snakking.

Surround-messig sett leverer Demoliton Man også varene – i de bakre høyttalerne kan man ofte høre bakgrunnslyder som helikopterhumming eller Elliot Goldenthals utsøkte filmmusikk. Filmen benytter seg ofte av stereofoniske effekter, som ved diverse skytescener. Totalt sett har Demolition Man en flott sonisk atmosfære som ikke er dårligere stilt enn ved nye filmer.

Ekstramateriale

  • Commentary with Director Marco Brambilla and Producer Joel Silver
  • Theatrical Trailer

Konklusjon

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Demolition Man er en artig actionfilm som har fått en meget god overføring til HD med tanke på lyd og bilde. Ekstramaterialet er skralt, men hvis man ikke bryr seg om dette er Demolition Man et godt kjøp på Blu-ray.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen