Anmeldelse
Sam Worthington som Persevs i Clash of the Titans.

Action, eventyr og titaner

Vi befinner oss i det antikke Hellas med sandaler, helter, monstre, guder og hele pakka. Menneskene har sett seg lei av nød og elendighet og har begynt å trosse gudene, mens gudene på sin side har sett seg lei av menneskenes fornærmelser og mangel på tro. Det brygger opp til en helsikes konflikt, og gudekongen Zevs' sleipe bror og konge av underverdenen, Hades, klekker ut en ond plan om å straffe menneskene for Zevs samtidig som han bygger opp sin egen makt for å ta over tronen på Olympen. Midt oppe i denne konflikten havner Persevs – en motvillig helt som har det lille, gudommelige ekstra for å hamle opp med skurker og monstre.

Clash of the Titans er en nyinnspilling av filmen med samme navn fra 1981. Den nye filmen er regissert av Louis Leterrier, som fra før har Transporter-filmene og The Incredible Hulk på merittlisten. Hovedrolleinnehaver Sam Worthington har blitt vår tids nye, store actionhelt – med filmer som Terminator Salvation og Avatar friskt i minne. Andre store navn på rollelisten inkluderer Liam Neeson (Schindler's List), Ralph Fiennes (Harry Potter) og Mads Mikkelsen (Casino Royale). Clash of the Titans hadde et budsjett på omtrent 125 millioner dollar og spilte inn i underkant av 500 millioner på kino verden rundt.

Større skala

Det er både likheter og forskjeller mellom 1981-utgaven og denne 2010-utgaven av Clash of the Titans. Hovedpremisset er nogenlunde det samme – en rekke kompliserte hendelser gjør at Persevs og et lag med krigere må legge ut på en eventyrlig ferd for å forhindre ødeleggelsen av den kjetterske bystaten Argos, og ikke minst redde prinsessen fra supermonsteret Krakens gap. I begge filmene møter vi tre blinde hekser, kjempeskorpioner, Medusa, Kraken, pegasus og en stygg fyr som er ute etter Persevs. Forskjellen ligger hovedsakelig i skalaen.

Der hvor 1981-versjonen brukte fantasirike og sjarmerende stop-motion-teknikker og leirefigurer, blir det pøset på med overdådige datagenererte effekter som ikke ser ut til å ha noen begrensning i den nye versjonen. Alt spetakkelet kan rett og slett bli litt for mye av det gode, men hvis man først godtar at dette er et "dumt" actioneventyr, kan det lette noe av stemningen. For dette er i bunn og grunn et eventyr som bare skal vise noen fantastiske vesener og storslåtte sekvenser. Og filmen gjør forsåvidt en god jobb sånn sett.

Bubo vender tilbake

Å prøve å få en form for engasjement i forhold til rollefigurene bør unngås. Selv om Sam Worthington i ekstramaterialet forteller at det er den dype og sårbare karakteren som virkelig gjør slike actionfilmer for hans del, er det ikke derfor publikum benker seg ned for å se Clash of the Titans. Vi vil ha eventyr, storslagenhet og action! Men alt med måtehold. Filmen er som nevnt litt overdreven når det kommer til effekter og størrelse, men dette reddes litt inn ved hjelp av nettopp rollefigurer. De to jegerne som blir med reisefølget, den gamle kommandanten og de underlige vesenene som de allierer seg med ute i ørkenen bidrar med den sårt trengte humoren og mystikken som kan motbalansere eventuelt "tomt" effektmakeri.

Å se den mekaniske ugla Bubo fra den forrige filmen gjøre en aldri så liten cameo bidrar også til det positive, og da kan vi lett glemme hvor tåpelige og lite gjennomtenkte gudene på Olympen egentlig er, eller hvor småpinlig det kan bli når Sam Worthington prøver å artikulere følelser. Filmen har en perfekt lengde og underholder fra A til Å, og mer kan det egentlig ikke bli forlangt av et slikt lettbeint actioneventyr. Er det en god film på alle plan? Nei. Er det en god underholdningsfilm? Javisst!

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Clash of the Titans er en lettvekter, til tross for sitt storslagne format når det gjelder å vise enorme byer, monstre, katastrofale ødeleggelser og actionfylte sekvenser. Filmen er flott og enkel underholdning, men der den prøver å være litt mer alvorlig blir den med én gang tåpelig. Derfor er det godt at filmen stort sett holder seg til action og eventyr, noe den gjør på en god måte.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen