ACTA-avtalen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
The Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) er en avtale mellom USA, EU, Japan, Canada, Sveits, Australia, Mexico, Marokko, New Zealand, Sør-Korea og Singapor om et internasjonalt lovverk for å stanse piratkopiering og spredning av piratkopier. Avtalen legger opp til regulering av både kontroll ved grenseoverganger, straffeutmåling og nettkontroll for å stanse kopiering og distribuering.

Så langt har avtalen foregått bak lukkede dører og det er få som vet hva avtalen egentlig går ut på. Det eneste som er offentliggjort er et 6 siders dokument med sammendrag av noen momenter i avtalen. Her kommer det frem at avtalen går inn for strengere kontroll ved grensene og å legge et ansvar på nettleverandører for å kontrollere din nettbruk. Avtalen åpner også for destruksjon av produkter som inneholder piratvarer og enkler tilgang til sivile søksmål ved brudd på rettighetsreglene.

Her kan du selv lese sammendraget. (PDF)

Kritikere mener avtalen går langt i å kontrollere folks frihet, også for de som ikke piratkopierer. De etterlyser derfor større åpenhet rundt både selve avtalen og forhandlingene. Avtalen er ment å gjelde internasjonalt da også for Norge.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen