Spilling i 4K 144Hz vil koste 25 000 kroner

Spilling i 4K 144Hz vil koste 25 000 kroner

Acers Predator X27 kommer til Norge, men prisen blir stiv.

Det har gått vinter og sommer siden vi første gang så en spillskjerm som kunne skilte med både et 4K-panel og 144Hz-oppdateringsfrekvens. Nå, etter en rekke utsettelser er imidlertid de første beistene fra det som må kunne kalles den nye skjermgenerasjonen endelig på vei til norske butikkhyller.

Acer bekrefter nemlig til oss at deres tidigere omtalte Predator X27 med 4K 144Hz-panel blir tilgjengelig innen midten av april.

Latterlig dyr affære

Det begynner å bli dyrt å være gamer, si. Veiledende pris for Acers X27 er 24990 kroner.

Mange spillentusiaster med grafikkortet sitt i orden har ventet på kombinasjonen av høy oppløsning og raskt panel, så denne nyheten skulle i teorien bety at mange slapp å inngå kompromisser mellom oppløsning og bildeflyt. Problemet er den skyhøye prisen.

Acer Predator X27 Bilde: Acer

Komplett.no lister nemlig Predator X27 til vanvittige 24 990 kroner. Dette er en  pris vi først tok for en såkalt «placeholder» i påvente av veiledende pris fra Acer, men Acer bekreftet raskt til oss at Komplett faktisk har lagt seg på den anbefalte prisen selskapet har satt. Også svenske Inet selger skjermen for nærmere 25 000 svenske kroner. 

2018 vil vise hvor smertegrensen går

Produktansvarlig i Komplett, Are Sørensen, erkjenner at prisen for skjermen sammen med de høye kravene til maskinvare som behøves for å utnytte den gjør skjermen til et produkt for de spesielt interesserte. Likevel viser han til at skjermer de siste årene har steget kraftig i både pris og ytelse, og hevder Komplett selger godt med skjermer over 10 000-kronersgrensen allerede. 

– Hvor smertegrensen til kunden går tror jeg 2018 vil vise, skriver Sørensen avslutningsvis.

Høye maskinvarekrav

En nedskalert Volta-brikke, som her vises frem, blir før eller siden å finne i den kommende GTX-serien. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Våre grafikktester viser at det kraftigste grafikkortet på markedet, Nvidias GTX 1080 Ti til omlag 7500 kroner, i snitt leverer 70 FPS i 4K-oppløsning. Dersom du skal utnytte en 4K- 144Hz-skjerm fullt ut trenger du dermed to av disse i maskinen din, som selvsagt også må stå i stil på andre områder. Nvidias nye grafikkarkitektur som går under kodenavnet Volta er heldigvis ventet i løpet av inneværende halvår, noe som kan gi et ytelsesløft stort nok til å prøve seg på å drive skjermen med bare ett toppkort. Uansett vil det ikke bli snakk om noen rimelig affære, dog.

Asus jobber med samme skjermpanel

Asus ROG Swift PG27UQ med 4K 144Hz-panel ble vist frem under CES-messen i januar 2017. Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

Foreløpig er Acer alene om å ha bekreftet lanseringen av sin 4K 144Hz-skjerm, men også Asus har annonsert en ny skjerm i ROG Swift-serien med identisk panel. Vi får krysse fingre og tær for at litt mer konkurranse snart kan senke prisene fra det nåværende altfor høye nivået. 

Uansett ser det ut til at «high end»-markedet ved introduksjonen av mer kapable skjermer tar et skikkelig prisbyks. Etter at 1440p- 165Hz-skjermer kom på markedet for to-tre år siden ble vi vant til å se priser opp mot 10 000 kroner for 27-tommers toppmodeller. Der dette fortsatt må kunne regnes som en anselig investering må vi nå ikke bare doble, men faktisk nesten tredoble innsatsen om vi ønsker oss det beste av to verdener. Til sammenligning koster Acers utmerkede 1440p- 165Hz-skjerm Predator XB271HU omlag 7500 kroner, mens Asus' tilsvarende ROG Swift PG279Q fåes for like over 8000 kroner. 

Dette er Predator X27

Bilde: Acer

Acers Predator X27 får altså en oppløsning på 3840 x 2160 piksler og en oppfriskningsrate på 144 Hz. I tillegg kan den vise til Nvidia G-Sync-støtte, 4 ms responstid, lysstyrke på inntil 1000 nits og HDR-teknologi i form av Acer HDR Ultra.

Bilde: Acer

Sistnevnte betyr 384 individuelt kontrollerte soner som kan gis høyere eller lavere lysstyrke enn de andre områdene.

Bilde: Acer

Skjermen har også Tobii øyesporing, der sensorer under skjermen følger med på øynene dine og kan hjelpe til i visse spill.

I tillegg er det støtte for Nvidias ULMB. Her er poenget å fjerne mest mulig «motion blur», som altså er den uskarpheten som skapes ved hurtige bevegelser i bildet. ULMB hjelper til ved å trikse litt med baklyset i skjermen.

Foruten dette kan Acer Predator X27 skryte av å ha kvanteprikkteknologi, også kjent som «quantum dots». Dette er bittesmå nanokrystaller som hjelper skjermen til å gjengi ulike farger, og i Acer Predator X27s tilfelle snakker vi om 99 prosent av fargerommet til Adobe RGB.

Trenger du nytt grafikkort?
Vi har anbefalinger i alle prisklasser »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen