Acer Chromebox CX12.
Acer Chromebox CX12. (Bilde: Kurt Lekanger, Tek.no)

Acer og Asus med nye Chromeboxer

Lanserte enda kjappere modeller av mini-PC-ene med Chrome OS på Computex i Taiwan.

Taipei/Tek.no: Både Asus og Acer benyttet årets Computex-messe til å lansere nye versjoner av sine Chromeboxer. En Chromebox er en mini-PC som kjører operativsystemet Chrome OS, det samme som de bærbare Chromebook-PC-ene benytter. Med Chrome OS er det nettleseren som i praksis er «operativsystemet», og alt du gjør foregår der – selv om det er mulig å gjøre enkelte ting offline, for eksempel opprette og redigere dokumenter i Google Docs.

Her kan du lese mer om Chrome OS » (Tek Ekstra)

Acer Chromebox CX12 2.
Fronten har to USB-kontakter og en kortleser. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Acers nye Chromebox heter Chromebox CX12, og etterfølger fjorårets CX11-modell. Maskinen er utstyrt med en femte generasjon Intel-prosessor (Broadwell) av typen Core i3 eller Celeron. Den har ellers 8 GB DDR3-minne med Intel HD-grafikk, og 16 GB SSD for lokal lagring. På en Chromebox er imidlertid noe av hensikten at det aller meste skal lagres i nettskyen – på Google Drive – så selv om 16 GB høres lite ut, burde det holde.

Citrix-støtte og sikkerhetsfunksjoner

På baksiden av enheten finner du både en DisplayPort og en HDMI-utgang, samt en RJ45 Ethernet-kontakt, en lydutgang og to USB-kontakter. Det er også to USB-kontakter på fronten, i tillegg til en SD-kortleser. CX12 har for øvrig Wi-Fi (802.11ac), hvis du foretrekker det fremfor kablet nett. Bluetooth 4.0-støtte er også på plass.

Med innebygget støtte for Citrix, samt en TPM 1.2 sikkerhetsbrikke (Trusted Platform Module), er CX12 i hovedsak rettet mot bedriftsmarkedet – selv om den like gjerne kan gjøre nytten som en enkel nettleserbasert PC på pulten hjemme. Prisen ventes å ligge på i underkant av 200 dollar når den kommer på markedet i sommer. 

Asus Chromebox CN62.
Asus Chromebox CN62. Foto: Asus

Mer stillegående fra Asus

Asus' nye Chromebox kalles Asus Chromebox CN62, og er i likhet med Acers modell også basert på Intels Broadwell-generasjon med prosessorer Også CN62 kommer med 802.11ac Wi-Fi.

Ifølge Asus skal den nye Chromeboxen være mer stillegående enn den forrige modellen fra selskapet (17 dB i hvilemodus), og strømforbruket er også lavere – helt ned mot 6 watt når den er i hvilemodus. 

Vi har ikke spesifikasjonene på CN62, men maksimal skjermoppløsning skal være opptil 2160 x 3840 punkter – altså tilsvarende det typiske 4K-skjermer har. 

Prisen er foreløpig ikke avslørt, men forgjengeren kostet 179 dollar. 

Kan en PC med Chrome OS gjøre nytten som jobb-PC?
Vi har forsøkt å finne det ut »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen