SNIKTITT: Acer Aspire S7 En smekker bærbar som liker å bli tatt på

Sniktitt Acer Aspire S7

(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)

En smekker bærbar som liker å bli tatt på

Acers nye toppultrabook Aspire S7 gir et solid førsteinntrykk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En av årets store snakkiser heter Windows 8, og det mye omtalte operativsystemet skal slippes mot slutten av denne måneden.

Den kanskje største nyheten i Windows 8 er Metro – et grensesnitt som er optimalisert for fingerbruk. Det betyr en ny vår for datamaskiner med touchskjerm, og derfor vil vi også se en rekke nye produkter på markedet i forbindelse med Windowslanseringen.

Acer Aspire S7 i 11,6-tommers utgave.
Acer Aspire S7 i 11,6-tommers utgave.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Som en liten førpremiere på hva som er i vente, har Acer fått vise fram hva de har å by på. Og for de av oss som liker tynt og bærbart datamaskineri, er det uten tvil ultrabooken Aspire S7 som er det helt store. Den kommer i to utgaver; en med 13,3-tommers skjerm, mens den andre har 11,6-tommers skjerm.

Verdens tynneste (igjen)?

Bærbarprodusentene har høvlet millimeter på millimeter av tykkelsen på sine bærbare i år, og flere har på ett eller annet tidspunkt kunnet skryte av å ha "verdens tynneste bærbare". Sist vi kunne ta i litt var med Samsungs nye 9-serie, som har en oppgitt tykkelse på 12,9 millimeter. Acer oppgir det vitale målet på Aspire S7 til 11,9 millimeter for 13-tommeren – riktignok uten føtter, men likevel. Nå begynner vi å nærme oss mobiltelefontykkelse.

Aspire S7 skal være å betrakte som selskapets flaggskip i ultrabook-klassen, og gjør da også en god jobb med å se slik ut. Materialene er glass og metall, og konstruksjonene gir også et solid inntrykk. Basene er lagd i aluminium, mens skjermlokket er forskjellig på de to modellene. 11-tommeren har aluminium også der, mens det på 13-tommeren er tatt i bruk hvitt Gorilla Glass for å få det tynt og sterkt nok.

Aluminium og glass: 11-tommeren til venstre, 13-tommeren til høyre.
Aluminium og glass: 11-tommeren til venstre, 13-tommeren til høyre.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Med rette aluminiumskanter virker kanskje S7 umiddelbart litt skarp å ta på, men vi opplevde da akkurat det samme med Asus' Zenbook.

Solid oppløsning

I tillegg til tykkelse, har det også vært en del fokus på skjermoppløsningen og -kvaliteten på nyere bærbare. I stedet for "standardoppløsningen" på 1366 x 768 piksler blant annet Asus puttet en Full HD-skjerm i sin Zenbook Prime, Samsungs 9-serie har 1600 x 900 piksler, og Apples MacBook Pro med Retina-skjerm har fantastiske 2880 x 1800 pikslers oppløsning.

Acer Aspire S7 har en IPS-skjerm med Full HD. Det vil si god fargegjengivelse og store betraktningsvinkler, samt en oppløsning på hele 1920 x 1080 piksler. Dette gjelder både for 13,3-tommeren og 11,6-tommeren. Noen vil sikkert fremdeles rynke på nesen over at skjermen er blank, men det har med touch å gjøre – matte berøringsskjermer finnes ikke.

Foto: Acer

Berøringsfunksjonalitet på vanlige bærbare har tidligere ikke slått noe særlig an – men så har vi jo heller ikke hatt noe operativsystem med et dugelig grensesnitt for dette. Akkurat hvor mye det kommer til å bli brukt vet vi derfor ikke i skrivende stund. Men Acer har i det minste tatt ansvar for at det faktisk er et praktisk alternativ. Når skjermlokket åpnes over 110 grader øker nemlig motstanden i hengslene, slik at den ikke skyves ytterligere bakover når du tar litt på skjermen. For 13-tommeren er det også mulig å legge skjermen helt ned.

Acer har heller ikke glemt pekeplaten eller tastaturet på Aspire S7 – begge deler gir et godt førsteinntrykk. Tastaturet har fått såkalt elektroluminescent (EL) baklys, noe som etter sigende skal være svakere og mer behagelig for øynene enn tradisjonell LED-belysning. Se eksempel under.

Foto: Acer

To vifter

En annen ting som er litt spesielt med Aspire S7 er kjølesystemet TwinAir. Acer har tatt i bruk ee design med to vifter – en vifte som trekker luft inn og en annen som skyver luft ut. Vi blir fortalt at dette gjør det lettere å få god nok kjøling i en såpass tynn maskin. Forhåpentligvis holder det også viftestøynivået nede når datamaskinen må jobbe hardt – vi vet godt at en liten vifte kan lage mye støy når den setter opp farten.

13-tommersutgaven av Acer Aspire S7. Moro med prototyper.
13-tommersutgaven av Acer Aspire S7. Moro med prototyper.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Av mer generell maskinvare har Acer Aspire S7 mye til felles med andre ultrabooker – Intel Ivy Bridge-plattform, USB 3.0, Bluetooth og 802.11n trådløst nett. 13-tommeren er utstyrt med en Thunderbolt-port og vanlig minnekortleser, mens 11-tommeren er uten Thunderbolt og kun har leser for microSD-kort. Begge størrelsene har i tillegg Micro HDMI-port for video, og adapter til VGA følger med.

Kablet nettverk mangler, men det er naturligvis mulig å bruke en dongel fra USB til LAN.

Priser og tilgjengelighet

13,3-tommersversjonen av Acer Aspire S7 skal etter planen slippes til butikkene samtidig som Windows 8 lanseres, altså 26. oktober. Veiledende pris starter på 11 000 kroner.

Synes du 13-tommeren er litt for stor eller litt for dyr, kan du spare en tusenlapp ved å gå for 11-tommeren. Denne kommer ikke samtidig med Windows 8, men vi blir fortalt at den ikke skal ligge mer enn et par uker bak i løypa.

Les også: Acers høst blir berøringsfølsom

(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)
(Bilde: Niklas Plikk, Hardware.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen