Anmeldelse
Clint Eastwood som Luther Whitney i Absolute Power.

Absolut Clintern

Clint Eastwood spiller Luther Whitney – en litt eldre herremann som bor for seg selv i Washington. Han har et anstrengt og distansert forhold til sin voksne datter Kate, mye på grunn av hans fravær i hennes barndom. Luther satt nemlig mye i fengsel, fordi han er en førsteklasses innbruddstyv! Hans neste mål er å bryte seg inn i herregården til milliardæren Walter Sullivan for å rappe til seg juveler, smykker og penger, men Luther skal også bli ufrivillig vitne til en forbrytelse som overgår tyveri – drap. Og hvem som helst er ikke involvert i dette, det er snakk om selveste presidenten av USA.

Absolute Power er nok en film hvor Clint Eastwood både spiller hovedrolle og står bak regi. Filmen kom ut i 1997 og er basert på romanen med samme navn fra 1996 av David Baldacci. Clintern har fått med seg et sterkt skuespillerensemble i denne filmen, med blant andre Gene Hackman som president Richmond, Ed Harris som etterforskeren Seth Frank, Laura Linney som datteren Kate, E. G. Marshall som milliardæren Walter Sullivan, Judy Davis som stabssjef Gloria Russell, Scott Glenn og Dennis Haysbert som Secret Service-agenter, samt Richard Jenkins i en liten rolle som innleid snikmorder.

Troverdig tyv

Til å ha mottatt massevis av lunken kritikk, fremstår Absolute Power som en overraskende god film. Clintern er beinhard som alltid i rollen som Luther, men med den lille vrien at han også er uhyre smart og dyktig til å gjøre litt flere ting enn å bare drepe folk. Noe av det som gjør James Bond og Jason Bourne såpass fascinerende er nettopp evnen deres til å ligge flere skritt foran fienden, og dette får også Clintern til på en troverdig måte i Absolute Power. I motsetning til The Rookie, fremstår historien og hendelsene i Absolute Power langt mer overbevisende.

Derfor er det også lettere å leve seg inn i fiksjonen. Vi ler med rollefigurene istedenfor å le av dem. Ed Harris har for eksempel en hysterisk morsom replikk når politiet overvåker Kate som blir snakket til av en kelner med asiatisk utseende mens de venter på at Luther skal dukke opp: «Maybe that's him disguised as a Chinaman.» Slike småtterier bidrar til å gjøre karakterene mer levende og menneskelige. Presidenten, som egentlig er hovedskurken i filmen, fremstår til tross for dette som sårbar og angerfull etter den tragiske hendelsen i herregården. Den eneste som virker karikert eller over-the-top er stabssjef Gloria Russell i Judy Davis' skikkelse. Hun har et gemyttelig kroppsspråk og harry replikker som kunne stammet rett fra en film som The Rookie.

Dreven spenning

Med unntak av noen få utvekslinger av replikker på et museum og i en bar, er starten av Absolute Power fullstendig uten dialog. Vi får masse økonomisk historiefortelling ved å først se Luther være en dyktig tegner, til å se ham ensom og alene hjemme med mange fotografier av datteren som pryder leiligheten. Deretter bærer ferden mot herregården og det hele blir geleidet av en spenning som holder oss låst fast til setet. Den første halvtimen går fort unna på grunn av den gode spenningsoppbyggingen. Dette mønsteret gjentar seg når hele tre ulike fraksjoner er ute etter å ta Luther litt senere i filmen, og er glimrende regissert av Clintern.

Midt oppe i all den politisk ladde intrigen, jakten på Luther og forsøkene på å finne ut hva som har skjedd, dukker det også opp det klassiske far-datter-forholdet og antydninger til romanse mellom Kate og etterforskeren Seth Frank. Opplegget mellom Luther og Kate fungerer, fordi det blir en integral del av handlingen. Først blir hun brukt av politiet, deretter jaktet på av Secret Service. Den noe keitete romansen eller antydningen til den mellom Kate og Seth føles derimot helt ute av sin plass, og er spor etter det klassiske Hollywood som måtte ha med en romantisk parallellhistorie til hovedfortellingen. Dette trekker ikke filmen nevneverdig ned, men filmen kunne gjerne vært foruten.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Absolute Power er en god film fordi den introduserer troverdige og nyanserte rollefigurer i spennende situasjoner. Fortellingen er også delvis uforutsigbar, noe som fungerer ypperlig i en katt-og-mus-lek som dette. Clint Eastwood glimrer i rollen som en slags pensjonert og kriminell Jason Bourne-light-skikkelse, og resten av skuespillerstaben er bygd opp av utrolig dyktige og solide skuespillere som bidrar til å gjøre dette til en totalt sett flott thriller.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen