I Statsbudsjettet for 2018 foreslås det å innføre en engangsavgift for elbiler.Avgiften vil særlig ramme tyngre elbiler som Tesla, som kan få en engangsavgift opp mot 70.000 kroner, mens lettere elbiler får en avgift på rundt 7.000 kroner.
I Statsbudsjettet for 2018 foreslås det å innføre en engangsavgift for elbiler.Avgiften vil særlig ramme tyngre elbiler som Tesla, som kan få en engangsavgift opp mot 70.000 kroner, mens lettere elbiler får en avgift på rundt 7.000 kroner. (Foto: Erik Johansen/NTB scanpix)

Abid Raja sier nei til å røre elbil-fordeler

Avviser Frps forslag.

Venstres nestleder Abid Raja avviser Frp-forslag om å rokke ved elbilenes avgiftsfordeler.

– Vi vil ikke åpne for at man skal forhandle om de fordelene vi har valgt å ha for elbilene, sier Venstres finanspolitiske talsmann Abid Raja til Aftenposten.

På onsdag foreslo Frp-politiker Carl I. Hagen at også elbiler skal måtte betale full pris i bomringer i Oslo.

Hett tema

Både bilavgifter, bompenger og veiprising kan bli et hett tema dersom det blir reelle regjeringsforhandlinger mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF på nyåret. Gjennom ulike utspill de siste dagene har Frp-politikere tatt til orde for alt fra full pris for elbiler i bomringen i Oslo til å «fjerne momsfritaket snarest mulig».

– Vi skal holde fast på elbilpolitikken. Vi er fremdeles i gang med å få til det skiftet vi ønsker, sier Abid Raja og sikter til målet om å endre bilparken fra bensin- og dieseldrevne til utslippsfrie biler.

Han legger til at han har «full respekt for at folk er lei av å betale bompenger».

– Politikere gjør klokt i å erkjenne at det er en utfordring for folk, sier han.

Likevel ønsker han ikke å støtte Frps forslag om høyere avgifter på elbiler for å få inn penger som kan bidra til lavere bompengesatser.

Hver femte bil i bomringen er elbiler

Oslos miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg fra Miljøpartiet De Grønne var oppgitt tidligere denne uken over Frps forslag. 

– Jeg fatter ikke hvorfor Frp alltid skal straffe de som velger miljøvennlig. Fortsatt er fire av fem passeringer i bomringen med eksosbiler, sier hun til NTB.

– Nasjonalt vil Frp fjerne momsfritaket for elbiler, i Oslo vil de øke elbil-bompengene. Hvordan de får dette til å gå i hop med regjeringens eget mål om kun utslippsfrie biler i 2025, er for meg en gåte, sier Berg.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen