Årskavalkade 2008

Årskavalkade 2008

Det er årets siste dag, og vi ønsker alle våre lesere et riktig godt nytt år med en aldri så liten årskavalkade over de største og viktigste sakene vi har hatt på Mobilen.no i 2008.

Januar

Et hvert nettsted med respekt for seg selv må naturlig nok si noe om framtiden sånn på starten av et nytt år, og Mobilen.no tok for seg mobilutviklingen i 2008. Når vi leser gjennom saken i etterpåklokskapens lys, er det mye vi fikk rett i – satsning på musikk, flere trykkfølsomme mobiler, og kameramonstrenes inntog på mobilmarkedet.

Vi startet da også året med en stor test av musikkmobiler, hvor Sony Ericsson W910i og W960i, Nokia N81 og 5700, Motorola Z8, Samsung F210 og Samsung F330 kjempet om førsteplassen. Vinneren ble W910 fra Sony Ericsson, fulgt av Nokia 5700.

Og da passer det jo bra at både Telenor og Netcom i årets første måned erklærte at de begge ville satse på salg av musikk uten de irriterende kopisperrene som gjør overføring av musikk mellom mobil, PC og MP3-spilleren unødvendig vanskelig.

Network Norway startet det nye året friskt og kjøpte opp mobiloperatøren Ipea. Selskapet gikk også inn og kjøpte rettighetene til mobilabonnementet Killbill, som var i fare etter at mobiloperatøren Nutel gikk konkurs.

Til sist i januar var det på tide med litt ris på baken til mobiloperatørene. PTs Willy Jensen mener det jukses med din mobilregning etter at nye EU-regler skulle gjøre det billigere å ringe utenlands. I stedet ender du opp med å betale 20 prosent mer enn du behøver, fordi bransjen kompenserte for fallende priser ved å øke intervallene de tar betalt for.

Februar

Som vanlig i februar gikk den store mobilmessen Mobile World Congress av stabelen i Barcelona, og Mobilen.no var selvsagt til stede for å gi deg alle nyhetene. Størst oppmerksomhet i år fikk nok Sony Ericsson med sin Xperia X1, men også nyheter fra Nokia Samsung og de store produsentene florerte. Du kan lese alle sakene våre fra Mobile World Congress her.

Motorola har slitt lenge med sin mobildivisjon, og i februar ble det klart nøyaktig hvor mye trøbbel operatøren var i. Motorola-sjef Ed Zander har gått av, selskapet taper penger, og det ble spekulert i om selskapet ville legge ned hele mobilsatsningen sin.

Trøbbel hadde også alle kundene i One Call, Ipea og Lebara. Hundretusener av mobilkunder mistet muligheten til å surfe og laste ned data via det kjappe 3G-nettet, etter at de ble en del av Network Norway-sfæren.

Mobilen.no gjennomgikk i februar også en massiv ansiktsløfting, og fikk et helt nytt design. En ryddig og mer oversiktelig side, med større bilder og et kraftig forbedret søk vi håper våre lesere har hatt glede av de siste 10 månedene.

Påsken kom tidlig i 2008, og nordmenn er glade i hytteturer på fjellet. Men PC-en og mobilen skal også med på tur, og med mobilt bredbånd kan surfeglade være tilkoblet også i fjellheimen. Mobilen.no laget dermed en stor guide til mobilt bredbånd på fjellet, både over de mest populære skistedene.

Mars


Nok en messe gikk av stabelen i mars, denne gang den velkjente Cebit-messen. Dette er fremdeles verdens største elektronikkmesse, her møtes produsenter og innkjøpere, presse og publikum for å se på de største skjermene, de minste mp3-spillerne og de råeste datamaskinene.  Vi fikk blant annet knastet på den da nye Asus EEE-PC, minimaskinen som startet hysteriet rundt bitte små og billige bærbare. I år var det tre produktkategorier som dominerte på messa. Personlig navigasjon - GPS, digitale bilderammer med tilleggsfunksjoner, og all verdens tilbehør til Bluetooth-mobiler. Du kan lese alle sakene våre fra Cebit her.

Mars var også måneden da vi så den første operatøren lanserer et mobilabonnement med fastpris for privatkunder. MTU kom med MTU Fastpris, som lot kundene ringe ubegrenset for 398 kroner i måneden. Da var det også inkludert 200 SMS og 100 MMS.
Vi viste deg også hvordan du kan vokte hjemmet med mobilen når du er på påskeferie, for hva skjer egentlig hjemme hos deg når naboen har sagt ja til å vanne blomstene? I vår artikkel ga vi deg tre rimelige alternativer for å overvåke hva som skjer i huset når du er bortreist.

Kameramobiler hadde rukket å bli populære tidlig i 2008 også, og vi tok med oss de som da var regnet som de heftigste på markedet til testlaben hos vårt søstermagasin Digit.no. Med i testen var Samsung G800, Nokia N82, Sony Ericsson K850i, Nokia N95 8 GB, LG Viewty og Nokia N95. Resultatet viste at ingen av modellene var best på alt, men likevel gikk Nokia N95 8 GB seirende ut av testen.

Men vi stoppet ikke testingen der. Januars musikkmobiltest viste at de medfølgende øreproppene til telefonene ikke holder mål, dermed satte vi i gang en stor test av ni hodesett for en bedre musikkopplevelse.

April

Denne måneden startet dårlig for MTU, som opplevde rasende kunder som ikke klarte å sende eller motta SMS. Samtidig mottok flere av kundene defekte simkort. Etter åpningen av nettet brøt også selskapets kundeservice sammen, slik at kundene slet med å komme i kontakt med selskapet.

Bedre ble april for de hundretusener av kunder hos One Call, Lebara og Ipea som i februar opplevde å ikke lengre kunne surfe via 3G-nettet. Endelig fikk morsselskapet Network Norway til en avtale med Telenor, som innebærer at selskapene får tilgang til både 3G- og den enda raskere turbo-3G-teknologien.

Iphone har blitt en hit i Norge, men allerede tidlig i 2008 hadde tusenvis av mobilbrukere skaffet seg telefonen og låst den opp for bruk i norske nett selv. Vanskeligheter med å få på plass et avtaleverk i Skandinavia gjorde Iphone forsinket på det norske markedet, men i april begynte forhandlingene om hvilken operatør som skulle få lov til å selge telefonen.

Vi kunne samtidig melde at nordmenn slår våre danske og svenske naboer ned i støvlene når det gjelder mobilbruk. Vi både bruker mer penger, kjøper mer avanserte mobiler og bruker funksjonene mer enn mobilbrukerne i nabolandene.

April sluttet ikke like bra for Talkmore, som ble pålagt å betale en bot på 150.000 kroner av Oslo-politet. Årsaken var brudd på personvernloven året før, etter at hvem som helst på operatørens hjemmeside kunne taste inne et hvilket som helst fødselsnummer og få ut navn og adresse på eieren.

Mai


Allerede før Iphone var klar for det norske markedet, lanserte HTC konkurrenten Touch Diamond. Mobilen viste seg å være nøyaktig slik ryktene sa, en tynn Windows-mobil med det nye grensesnittet Touch 3D.

Telenor hadde en skikkelig dårlig mai, med avsløringer om grusomme arbeidsforhold, miljøkriminalitet og barnearbeid hos enkelte av selskapets underleverandører i Bangladesh. En dansk TV-dokumentar avslørte at Telenor-eide GrameenPhone og svenske Ericsson brukte barnearbeid, og at arbeiderne jobbet med helseskadelige tungmetaller og kjemikalier, i stor grad uten beskyttelse.

I mai startet også mobilt bredbånd hos privatpersoner å ta av her på berget. Førstekvartalsrapporten fra Post og Teletilsynet viste at halvparten av de 120.000 mobilt bredbåndkundene i Norge var privatpersoner. Netcom, Ice og Telenor er ledende på markedet, men Tele2 benyttet måneden til å lansere sine to mobilt bredbånds-abonnement.

Med mobilt bredbånd på opptur benyttet også Telenor, Idedata og Lenovo sjansen til å lansere Norges første énkrones-PC – på samme måte som vi kjenner til énkronesmobiler fra mobilmarkedet.

En mindre hyggelig historie er vår sak om kvinnen som ble mobilovervåket av kjæresten sin. Den 30 år gamle oslokvinnen fikk i slutten av januar låne en Nokia N95 av kjæresten. Men hun ante ikke at han på forhånd hadde installert et spionprogram på mobiltelefonen. Dermed kunne han følge med på hvordan hun brukte mobiltelefonen, og lese tekstmeldingene hun sendte og mottok.

Mai ble også måneden hvor vi fikk vite at kun Netcom ville komme til å selge Iphone i Norge. Den eksklusive avtalen gikk til Netcoms morsselskap Teliasonera, som inngikk en avtale med Apple om å introdusere Iphone til Norge, Sverige, Danmark, Finland, Litauen, Latvia og Estland senere i år.

Til sist, men ikke minst, var mai måneden hvor Mobilen.no lanserte Ringepriser, vår tjeneste for å gi deg oversikten over de billigste mobilabonnementene for nettopp ditt bruk. Tjenesten var den første i Norge til å regne ut billigste abonnement ut fra ditt totale ringemønster. Da tar vi også med hvor mye du bruker på å ringe via venneabonnement og hvor mye du laster ned av data.

Juni

På starten av sommeren advarte vi deg mot dårlige og dyre enkroners-tilbud på mobiltelefoner. En fersk prissammenligning utført av Post- og teletilsynet viste nemlig at det som regel er dyrere å kjøpe mobil og abonnement sammen, enn hver for seg.

Juni er også måneden hvor mange tar ut båten, men hvordan får du internett på sjøen? Ice lanserte et nytt abonnement, og økte dekningen i populære havneområder.

Iphone-hypen fortsetter, etter at det ble klart at telefonen ikke lanseres i Norge før i juli. Først var det full forvirring rundt prisene, etter at Apple gikk ut og sa mobilen ikke skulle koste mer enn 199 dollar noe sted i verden. Det trodde ingen analytikere på.

Like etter avslørte Netcom de norske prisene for Iphone, og vi regnet også ut hvor mye du måtte ut med for å kjøpe fri telefonen fra Netcoms nett.

Sony Ericsson kom med sin kamerabombe, og tok en foreløpig førsteplass i megapiksel-racet på mobiltelefoner. Sløret ble for første gang løftet på C905, og selskapet selv mente dette var mobilen som kom til å ta over for digitalkameraet.

Og i tråd med ferietiden testet vi også de ulike GPS-løsningene for mobil på markedet. Her var det store forskjeller både i pris og kvalitet, og HTC Tytn II stakk av med seieren.

Juli

Vi startet sommeren med å teste Apple Iphone 3G for det norske markedet, og ga deg også resultatene av de første testene fra utlandet. Iphone-hysteriet stoppet ikke der, Netcom kunne melde at telefonen ble utsolgt på 60 sekunder i flere av butikkene den ble solgt.

Vi kåret også de beste SMS-abonnementene, for deg som taster mye meldinger. Ferievinneren ble One Call Mobil Faktura, fordi du med dette abonnementet får 90 gratis SMS inkludert hver måned.

Nokia kom også på banen med avsløringen om Nokia Tube – selskapets forsøk på en trykkfølsom mobil i Iphone-klassen.

Under lupen kom både mobilunderholdere og SMS-utsendere. Etter gjenntatte lovbrudd ville forbrukermyndighetene granske ringetonepusherne, etter en lang rekke klager. Også mobiloperatørene ble gått nærmere etter i sømmene, etter at den relativt ukjente operatøren Mobildeal har sendte ut reklame på SMS til flere hundre tusen nordmenn. Det førte til en klagestorm til Forbrukerombudet.

August

Netcom var i sportshumør og lot sine abonnenter se OL gratis på mobil-TV. Først fikk ikke Iphone-brukerne mulighet til å benytte seg av tilbudet, men Netcom fikset biffen etter noen dager.

Og det ble mer mobil-TV. NRK, TV2 og svenske MTG opplyste i august at de går sammen om å danne et selskap som vil gi deg TV-sendinger på mobilen, under selskapsnavnet Norsk mobil-TV. Norsk Mobil-TV vil starte testsendinger i Oslo-området de neste to årene, etter at frekvensene blir tildelt fra og med januar 2009.

Vi hadde i løpet av juli og august testet de to første, skikkelige trykkmobilene på markedet, Iphone og HTC Diamond. Dermed ble det klart for en skikkelig duell.

Sony Ericsson valgte seg august for å endelig åpne sin musikkbutikk Play Now for norske kunder. Men pass på – har du feil type abonnement kan du ende opp å betale en stygg overpris for sangene du laster ned.

Og det trenger heller ikke gå særlig raskt. De teoretiske hastigheten på det nye turbo-3G-nettet ligger langt foran de faktiske hastighetene brukerne opplevde i august.

September

Vi startet høsten med å se hvilke mobilabonnement er mest populære hos norske brukere.

Og augusts lansering av Norsk Mobil-TV satte sinnene i kok, og ulike aktører kvesset knivene og gikk til angrep blant annet på teknologi-valget.

September så også multimediemonsteret fra Nokia, N96, gjøre sitt inntog i butikk, og lanseringen av den første mobilen basert på Googles mye omtalte operativsystem, Android.

Mobilen.no gjorde også en stor test av venneabonnementene, og kom fram til at du skal ha god kontroll på vennene dine før denne type abonnement lønner seg.

Vi fikk også prøvekjøre HTCs nye storsatsning, HTC Touch HD, og lot oss imponere.

Mobilen.no hadde selv to lanseringer å komme med i september. Vi tilbød våre lesere både å teste sitt mobile bredbånd på vår speedometer-tjeneste, og vi åpnet dørene for diskusjoner og debatt i vårt nye forum.

Oktober

Norge fikk besøk av Microsoft-sjef Steve Ballmer, og Mobilen.no fikk fikk stilt ham noen spørsmål rundt Microsofts mobilsatsning.

Denne måneden fylte mobiltelefonen 25 år. Motorola Dynatac 8000x, den 0,8 kilo tunge mobiltelefonen som gikk under kallenavnet ”The Brick”, ble altså første mobil lansert for et kvart århundre siden.

De første utenlandske testene av Google-mobilen G1 kom på trykk, og vurderingene var ikke udelt positive.

Det ble også avholdt NM i SMS-knasting, og Sonja Kristiansen fra Stavanger stakk av med førsteplassen.

Høsten er jaktsesong, og mobilen må også med ut på tur. Vi benyttet sjansen til å vurdere hvilke telefoner som egner seg best til høstjakta.

Mobilbransjens største happening i Norge, Gulltasten, gikk også av stabelen i slutten av oktober. Vi kåret de beste mobilene og tjenestene i 15 ulike kategorier, og samlet bransjen til fest på Chateau Neuf. Her finner du alle vinnerne, mens bilder fra kvelden og intervju med vinnerne finner du her.

November

Med starten av november så vi nok en gang Idar Vollvik entre mobilbransjen. Han satser på sitt nye konsept, Ludo, og var i starten svært så hemmelighetsfull om planene framover. Du kan lese alle våre saker om Ludo her.

Vi kan få enda kjappere mobilt bredbånd allerede i 2010, og Netcom annonserte at de vil være først på banen.

Iphone-eiere har lenge ikke kunne sendt MMS-bilder til venner og bekjente, i november ble det klart at Netcom jobber med en løsning på problemet.

MTU skulle bygge eget mobilnett og satse stort i lavprissegmentet, men etter noe tids problemer ble det i november klart at operatøren måtte kaste inn håndkledet og 21.000 kunder ble stående uten operatør.

Vi snakket også med Pilotfish, selskapet som har utviklet en helt genial konseptmobil.

Desember

Flere rammes av finanskrisen, og mobilt bredbåndoperatøren Ice melder at de omorganiserer.

Norwegian har tidligere lansert både mobilt bredbånd, bank og mobilselskap – nå vil de la deg bestille flybilletten på telefonen.

Det har kommet flere nye kameramobiler på markedet siden vår test i januar. Vi tok på nytt med mobilene til fotolaben, og sjekket vinnerne og taperne.

Nokia kommer med nok en mobil som har alt – denne gangen også trykkskjerm. N97 ser ut til å bli finnenes nye flaggskipmodell.

Hvilket mobilt bredbånd passer for deg? Vi har gått gjennom både priser og dekning for å finne det beste abonnementet for deg som surfer bare litt, deg som bruker nettet mye og storbrukeren.

For stadig flere av oss får mobilt bredbånd. Mot slutten av året ser tallet ut til å komme opp i 300.000 brukere – et kraftig hopp fra de 120.000 vi meldte om i mai. Men mange brukere har sine ulemper, etter som det er begrenset kapasitet i nettet. I desember kom meldingen om at flere operatører vurderer å strupe hastigheten til kunder som belaster nettet mye.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen