Test

Årets mobiltelefon?

Testresultater

Nokia N93

Positive ting Kan erstatt enkle videokamera og digitale stillbildekamera. God programvare, gode taster, WALN og EDGE
Negative ting Stor og klumpete, høy pris
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 1
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 5

Testresultater

Nokia N93

Positive ting Kan erstatt enkle videokamera og digitale stillbildekamera. God programvare, gode taster, WALN og EDGE
Negative ting Stor og klumpete, høy pris
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 1
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 5
Nokia har ikke spart på noe når de utviklet sin foreløpig mest avanserte mobiltelefon, N93. Her finnes WLAN, Edge og 3G, i tillegg til alle de andre og mer utbredte mobilteknologiene som GSM, GPRS og bluetooth. 

Råskinn
Med Carl Zeiss-opptikk, 3,2 megapiksler og 3 ganger optisk zoom (zoom uten at bildekvaliteten blir vesentlig dårligere) og kabel for tilkobling til TV er dette den råeste mobiltelefonen som finnes.

Det første som slo oss da vi pakket N93 ut av esken var at Nokia har gjort en ny N90 – stor, klumpete og egentlig ikke så mye sprekere enn andre mobiltelefoner. Men etter å ha sett hva Nokia N93 er i stand til å gjøre er skepsisen snudd til forbløffelse. Videokameraet tar virkelig filmsnutter det er verd å se på en stor TV, nettleseren er suveren, og programvaren i telefonen gjør den til et nesten komplett lommekontor. Det eneste vi egentlig savner er muligheten for å redigere vedleggene vi laster ned med den gode e-postleseren. Men det er programvare vi kan installere fra 3.-part.

Reaksjonen fra kollegene på kontoret er grei. De ser telefonen på avstand, konkluderer med at den er stor, og forsvinner til sitt uten snev av misunnelse. De skulle bare visst. 

Gode taster
På en så stor mobiltelefon er det selvsagt ikke noe problem å få plass til et skikkelig tastatur. Det har da også Nokia fått til. Ingen fancy løsninger med glatte og vonde knapper, men et ryddig tastatur med store og presise taster. Navigasjonsknappen er en fireveis-tast med kvitteringstast i midten. Ingen kronglete liten joystick, men en presis navigasjonsknapp omgitt av de vanlige rør av/på og menyknappene.

På siden av mobiltelefonen er knapp for aktivering av kamera og blits, samt en stor utløserknapp for fotografering eller videofilming. Rundt utløserknappen ligger en ring som dreies for å zoome inn eller ut. 

Video
Mobiltelefonen kan åpnes som en vanlig foldemobil, og fungerer da også i mobilmodus. Dreier du skjermen blir telefonen til et videokamera som tar 30 bilder i sekundet, eller du kan velge å ta stillbilder med høy oppløsning. Når du kjøper denne telefonen får du også med et redigeringsprogram som lar deg redigere opptakene på en proff måte før du brenner dem på DVD eller lagrer dem på andre måter. Opptakene er i 480x640 punkter, noe som gir helt brukbare bilder på en vanlig TV. Dreier du mye på telefonen under opptak sliter kameraet med å holde følge, og bildet hakker litt.

Linsen er beskyttet med et lite deksel til å ta av. Dette dekselet har dessverre ingen egen innfesting til telefonen, og vi frykter at dekselet lett kan bli mistet. 

Trådløst tastatur
Vi har koblet telefonen til et trådløst tastatur og videre til en TV-skjerm. På denne måten fungerer N93 nesten som en hjemme-PC. Vi kan spille spillene, se på bilder og filmklipp, eller vi kan sjekke/skrive e-post med TV-en som skjerm. Det fungerer imponerende bra.

Telefonen har også en egen strekkodeskanner, og har du kontakter med strekkode på visittkortet kan du skanne dem rett inn i kontaktlisten din. 

Proff
Nokia N93 er en smartmobil med tredje generasjons Series 60. Det betyr at den kan fjernadministreres, synkronisere via ActiveSync og gjøre en hel del andre oppgaver de fleste andre mobiltelefoner ikke gir mulighet til. Foreløpig er denne versjonen av Series60 så ny at utvalget av slike programmer er begrenset, men flere matnyttige programmer er allerede lansert.

N93 har et innbygget minne på 50 MB og leveres med et MiniSD-kort på 128 MB. Skal du flime en del kan du like gjerne kjøpe et større minnekort først som sist. Du kan også lagre musikksamlingen din på minnekort og spille dem av på mediespilleren i N93. Og TV-kabelen kan selvsagt også kjøre lyd til stereoanlegget i stua.

Prismessig ligger Nokia N93 utenfor rekkevidde for mange. Du kan kjøpe både DV-kamera, mobiltelefon og mye annen elektronikk for de 6.300 kronene forhandlerne forlanger for en N93.

Men om du synes N93 er stor, så kan du jo prøve å stappe alle de andre tingene ned i en og samme bukselomme …
Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen