Årets kamera - Redaksjonens valg

vi tre som har testet flest kameraer i 2007 har plukket ut våre respektive favoritter. Hvis vi virker veldig uenige oss imellom, så skyldes det at vi bare plukker blant de kameraene vi selv har testet.

hvis du vil ha en rask oppsummering av hva vi liker og misliker med de ulike kameraene, og lurer på hvordan vi tenker og prioriterer, så er det bare å sette i gang å lese. Se også tilsvarende artikkel fra Kenneth Dammyr, som tester videokameraer.

 

 

Canon A640
19. januar 2007

Canon A710IS
19. januar 2007

Fujifilm F20
24. januar 2007

Olympus SP-550UZ
2. april 2007

Panasonic FZ8
11. mai 2007

Sony H7 (H9)
11. mai 2007

Ricoh Caplio R6
30. juli 2007

Nikon Coolpix P5000
10. august 2007

Panasonic TZ3
24. september 2007

Olympus E-510
28. september 2007

Fujifilm F50fd
19. oktober 2007

Fujifilm S8000fd
28. november 2007

Olympus SP-560UZ
28. november 2007

Panasonic FZ18
28. november 2007

Canon G9
Kommer jan. 2008

 

Jeg jobbet med test av 15 kameraer i løpet av 2007(klikk for liste). Testen av Canon Powershot G9 er ikke publisert ennå, men er kommet såpass langt at det ikke er noe problem å evaluere denne modellen i forhold til de andre.

Å plukke ett favorittkamera blant femten modeller i ulike kategorier og prisklasser er ikke enkelt, men det er målet i denne artikkelen – og en veldig reell situasjon når man står i fotobutikken og skal handle.

Før jeg starter med å eliminere kameraer må jeg forklare mine prioriteringer. Testresultatene er selvfølgelig viktige, men når man velger blant kameraer i ulike klasser er det til syvende og sist personlige preferanser som avgjør. Jeg er interessert i friluftsliv og natur og på tur (eller reise) er det normalt bare ett kamera som får være med. Naturlig nok har jeg derfor alltid ønsket meg ett kamera som kan dekke alle situasjoner, men det finnes ikke. Løsning er i dag et speilrefleks og et kompaktkamera, men kun et av dem er med til enhver tid.

Bildekvalitet er et av kriteriene for å drasse på speilrefleksen, men for meg er det som regel ønsket om lang tele, rask respons, bra fokushastighet og egenskaper ved høy ISO som gjør at kompaktkameraet blir hjemme. Jeg har bare sett på ett speilrefleks i 2007 og det er Olympus E-510. Dette er et meget bra allround kamera med innebygd stabilisering, live view og mange andre gode egenskaper som gjør at det hever seg over snittet i begynnerklassen. Men jeg ønsker litt mer av en speilrefleks og er mer interessert i kameraer av typen Canon 40D, Olympus E-3 og Nikon D300. Derfor er E-510 (dessverre) ute av konkurransen.

Det jeg ønsker av et ideelt (kompakt)kamera er i litt tilfeldig rekkefølge:

 • Stort zoomområde
 • Bra bildekvalitet, gode egenskaper ved høy ISO
 • Mulighet for RAW
 • Bra fokushastighet
 • Bra bilde-til-bilde hastighet, både for JPG og RAW
 • Vridbar skjerm (som for eksempel Canon S5IS)
 • Mulighet for full manuell kontroll
 • Bildestabilisator
 • Zoomring
 • Bra byggekvalitet
 • Elektronisk søker, men optisk søker er også et alternativ
 • Mulighet for bruk av AA-batterier
 • Ikke for stort og tungt

Gitt disse kriteriene ryker alle kameraene ut av listen, og slik er det gjerne. Man må prioritere hva som er viktig. I øyeblikket har jeg et Nikon 8800 (10x zoom, 8MP) og det er tregt. Jeg prioriterte bildekvalitet, zoomområde, vridbar skjerm og mulighet for RAW fremfor ren ytelse. Det skal mye til før jeg gjør det igjen, og treghet er årsaken til å eliminere de to neste kameraene: Nikon P5000 og Olympus SP-550UZ. Begge har flere gode egenskaper, men er trege i forhold til konkurrentene.

Hva er ”stort zoomområde”? Det finnes ikke noe entydig svar, men for meg 6x-7x zoom minimum og helst vil jeg ha mye mer. Dermed ryker en hel rekke kameraer ut. Spesielt vil jeg nevne Canon A640 som har vridbar skjerm og i år (A650IS) er oppdatert med bildestabilisator, mere zoom, bedre skjerm og gir veldig mye for pengene. Andre hyggelige bekjentskaper var Canon A710IS (nå A720IS), Fujifilm F20 (og F40fd som ikke er testet, men mye brukt som referansekamera). Fujifilm F50fd var også OK, men skuffet litt i forhold til forgjengerne. Ricoh R6 og Panasonic TZ3 er kompakte modeller med bra zoomområder, men begge mangler RAW og manuelle innstillingsmuligheter.

Panasonic FZ8 er bra, men er allerede erstattet av FZ18 som er bedre. Fujifilm S8000fd er interessant vesentlig på grunn av zoomområdet. Bildekvalitet ved høy ISO er muligens marginalt bedre enn hos konkurrentene med 18x zoom, men RAW og en del andre funksjoner mangler. Totalt sett er S8000fd det minst interessante av 18x-zoomene. Nå begynner det imidlertid å bli vanskelig å eliminere flere modeller.

Finalen
Sony H7/H9 har 15x zoom og ga noen av de raskeste fokustidene jeg har sett i et ultrazoomkamera. H9 er det eneste av finalistene med vridbar skjerm, men mangler RAW og har høy JPG-komprimering og litt kronglete brukergrensesnitt. Morsomt kamera, men for meg er RAW-format for viktig til at H9 kan nå helt til topps.

Olympus SP-560UZ er mye raskere enn sin forgjenger SP-550UZ, har nesten alt av funksjoner og justeringsmuligheter, bruker AA-batterier og gir mulighet for RAW. Svakheten til Olympus er imidlertid fortsatt hastighet, for til tross for forbedringer er både Sonyene, Panasonic FZ18 og Canon G9 raskere. Brukergrensesnittet er også en svakhet hos Olympus.

Canon G9 er en outsider i dette feltet. Kvalitetsfølelse, solid byggekvalitet og en av de beste LCD-skjermene vi har sett hittil kompenserer noe for et vesentlig kortere zoomområde enn de andre. Viktigste grunn for at G9 nådde helt til finalen er imidlertid RAW-funksjonen som er den beste vi har sett på et kompaktkamera på lenge. Selv innstilt på RAW+JPG er G9 raskt nok i mange situasjoner.

Sveins valg blant kompaktkameraer
Sveins valg blant kompaktkameraer

Å rangere G9 mot Sony H9 og Olympus SP-560UZ er vanskelig siden de sterke og svake sidene er på så forskjellige områder, men heldigvis slipper jeg det. For vinneren er soleklar og det må bli Panasonic FZ18. Årsakene er mange. Zoomområdet er viktig og RAW-funksjonen er omtrent like god som på Canon G9. Bildekvaliteten er best blant 18x-zoomene og objektivet stikker såpass kort ut fra kameraet (selv ved full tele) at en 1.7x telekonverter kan monteres uten at kameraet blir alt for stort. I tillegg har FZ18 – takket være joystick på baksiden og gode menyer det beste brukergrensesnittet av testkameraene.

Perfekt er det ikke. Fokushastighet, byggekvalitet og batterikapasitet er bra, men ikke helt i toppen og bildekvalitet ved høy ISO er dårlig hvis du sammenligner med selv det rimeligste speilreflekskameraet. Største ulempe for meg er imidlertid at LCD-skjermen er fast og det er vel egentlig eneste grunn til at jeg ikke er FZ18-eier i dag.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen