Årets første Catalyst-driver er kommet

Det er ingen hemmelighet at ytelsen i aktuelle spill ikke kun gjenspeiler prislappen på komponentene i monstrene mange har plassert under / over skrivebordet – driverne spiller også en ganske stor rolle.

Dagens grafikkort er ikke mer enn store kvantum av stream-prosessorer (kanskje bedre kjent som shadere) kombinert med en håndfull tekstur- og ROP-enheter, så kvaliteten på drivere kan gi store forskjeller i ytelse.

Flerkjerneoptimaliseringer utsatt

Dette gjelder spesielt for oppsett med flere kjerner, med f.eks. en flerkjernet prosessor, eller flerkjernet grafikkløsning i form av SLi eller Crossfire-oppsett. Her spiller driverne en ekstra stor rolle, da flere kokker som kjent gir mere søl – bedre kjent som mikrostuttering og "lag" i vår verden. De som har vært med i gamet en stund husker kanskje den tiden da en driveroppdatering nærmest doblet ytelsen i enkelte applikasjoner. Det var meningen at denne månedens versjon skulle inneholde store optimaliseringer for slike oppsett, men det ser ut til at de har gapet over noe mer enn de kan tygge – disse optimaliseringene er utsatt til neste måneds versjon, 9.2.

GPU-produsenter gir med jevne mellomrom ut driveroppdateringer og hotfixer for å øke ytelsen, samt forbedre stabiliteten og utvide med støtte for flere applikasjoner. Her velger produsentene, ATI og Nvidia, å kjøre to forskjellige linjer. Den beste løsningen om du er på jakt etter en Nvidia-driver er laste ned den med det høyeste tallet, som også er merket WHQL. ATI har valgt en annen metode, og gir ut en ny driver hver måned. Tallene i driverens navn representerer hvilket år og hvilken måned driveren er gitt ut – 8.12 blir da år 2008, og måned nr. 12. Som oftest skjer dette den andre onsdagen i måneden, men grunnet fartshumper i utviklingsperioden har månedens versjon blitt noe utsatt.

Dersom det derimot skulle oppstå kompitabilitetsproblemer i mellomtiden gir ATI ut nevnte hotfixes. Selv om det for mange kan være temmelig forvirrende og noe slitsomt å stadig speide etter slike oppdateringer anbefaler vi å gjøre det. Spesielt med tanke på at det kan øke spillfornøyelsen ganske mange hakk.

Last ned

Som nevnt har det oppstått problemer i utviklingen av årets første driver, selv om det ikke er mange ukene siden ATI ga ut "8.12 hotfix", men nå er den altså her – 9.1. I all sin prakt. Driveren kan lastes ned fra ATI sine supportsider: http://ati.amd.com/support/driver.html

» Les også: Catalyst 9.1 for Linux

Resultater

Som enkelte oppmerksomme sjeler kanskje har fått med seg består denne artikkelen av to sider. Grunnet lovnader om gode optimaliseringer har vi på side to valgt å legge inn noen ytelsesresultater, rett og slett en minitest mellom 8.12 (med hotfix) og 9.1.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen