Dårlig med fest i heimen med disse telefonene.
Dårlig med fest i heimen med disse telefonene. (Bilde: Alija / Istockphoto)

Årets fem største skuffelser

Annonsør­innhold
Les hele saken »

2008 har vært et begivenhetsrikt år med mange spennende nye telefoner. Vi har sett super-3G spre seg som ild i tørt gress, og det finnes knapt en telefon til over 2000 kroner uten teknologien. Likedan har GPS slått rot som et standard mobiltilbehør, sammen med stort internminne og trykkskjerm.

Men året har også brakt med seg en del skuffelser på mobilfronten. Noen, fordi telefonen ikke sto opp til forventningen, og andre fordi telefonen er mislykket totalt sett. Vi har plukket ut fem kandidater vi mener fortjener å komme på topp-5-pallen over telefoner vi håper du IKKE har.

5. Nokia N96 - verste skuffelse

(Foto: Nokia)
(Foto: Nokia)

Denne kommer nok overraskende på de fleste, men plukkes ut av en grunn. For etter at Nokia satte verden på hodet med sin N95, med grensesprengende teknologi, stor skjerm og en ny designløsning, klarer ikke oppfølgeren å fylle skoene til forgjengeren.

Faktisk virket N96 utdatert allerede før den kom på markedet. Uten noe spesielt nytt fra N95 og uten trykkskjerm, som er blitt et must i alle mer avanserte telefoner, faller telefonen igjennom. Ikke er den spesielt liten heller, og en attpåtil lavoppløst skjerm i forhold til størrelsen bidrar til at N96 ønskes inn i glemmeboken.

Det N96 kunne skilte med av nytt var tross alt 16 GB internminne og TV-mottaker. Det siste er det ikke støtte for i Norge såvel som store deler av resten av verden. Og 16 GB er imponerende nok det, men det har også en konkurrerende telefon som også kom til Norge i år og fikk betydelig mer oppmerksomhet.

4. Samsung B100 - verste telefon

(Foto: Samsung)
Samsung B100 (Foto: Samsung)
(Foto: RIM)
Blackberry Pearl Flip 8220 (Foto: RIM)

Samsung B100 er til tross for at den er enkelt, også årets eneste toer blant testtelefonene. Til tross for lav pris er dette en telefon vi ikke ville unne våre verste fiender en gang, treg som den er og med knotete SMS-løsning.

Vanskelige menyer og liten skjerm bidrar heller ikke positivt, og når da telefonen attpåtil kostet bare et par hundre mindre enn flere anbefalte telefoner er dommen ensidig og klar.

3. BB Bold Flip - verste mangel

Har du hørt om morotelefonen som manglet kamera, MP3-spiller og spillstøtte? Nei, ikke vi heller. Men nylig kunne vi teste en e-posttelefon uten både super-3G og ordinær 3G, nærmere bestemt Blackberry Pearl Flip 8220. At telefonen attpåtil flår deg for 6500 kroner gjør ikke mangelen mindre oppsiktsvekkende.

Når det kommer til RIMs Blackberry-serie, har vi innsett at ting er litt annerledes. En ting er at telefonene er tilpasset det amerikanske markedet, og ikke norske mobilvaner. En annen ting er at funksjoner og løsninger som er standardisert hos Nokia og Sony Ericsson mangler eller er utført annerledes. Men når en så elementær funksjon i en profftelefon mangler, ser vi rødt.

For all del, Pearl Flip er en grei telefon ellers, minus noe dårlig talekvalitet, dårlig kamera og manglende radio. Men det stopper oss ikke fra å sette telefonen på årets verstingpall uten at det gnager på samvittigheten vår.

2. Nokia 5300 - verste gjesp

Nokia 5320 Xpressmusic (Foto: Nokia)
Nokia 5320 Xpressmusic (Foto: Nokia)

Nokia er ikke akkurat kjent for å finne opp kruttet på nytt på alle telefoner, og kjører ofte seift i mange av sine telefoner tiltenkt massene. Nokia 5320 Xpressmusic går imidlertid for langt, og vi kunne nærmest bruke denne som innsovningsmiddel på kvelden når vi testet denne.

Greit nok er det en avansert smarttelefon med 3G til en billig penge. Men dette og en funksjon som lar deg styre musikken med stemmen klarer ikke å dekke over det at telefonen ellers var knapt middelmådig. Dårlig lydkvalitet i MP3-spilleren er ikke akkurat noe å skryte av for en musikktelefon, og dårlig batterilevetid og svakt kamera satte inntrykket klart: Dette er ikke en telefon egnet for de som vil ha ny telefon. Et komplisert, men fortsatt kjedelig design hjalp heller ikke.

1. Samsung P520 Giorgio Armani - verste brukeropplevelse

Samsung P520 Armani (Foto: Samsung)
Samsung P520 Giorgio Armani (Foto: Samsung)

Ingenting overgår imidlertid Samsungs Armani-telefon. Dette skulle være telefonen som skulle utkonkurrere en viss annen motehus-telefon med trykkskjerm, nemlig LG Prada. I stedet ble telefonen en komplett flause for Samsung, og telefonen er i dag nærmest ute av markedet.

Grunnen til det er imidlertid forståelig. Trykkskjermen på Armani var så og si ubrukelig, der responsen gjorde at du konstant måtte trykke to-tre ganger for å være sikker på at telefonen oppfattet trykkene dine. Dette ble supplert med at telefonen er teknologisk svak, uten 3G, super-3G eller Wi-fi. Nyttefunskjoner er fremmedord, og selv om menyene er stilig er de overhodet ikke tilpasset fingerstyring.

Og når dette marerittet da koster deg 5000 hardt oppsparte kroner så skal du være glad om du ikke har gått til innkjøp av telefonen.

Listen ovenfor er plukket ut av medlemmer av redaksjonen. Har du andre forslag eller tanker om de utvalgte vil vi gjerne ha tilbakemeldinger og diskusjon i forumet vårt.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen