Årets beste oppfinnelser

Time Magazines årlige kåring av de beste oppfinnelsene innefor sitt felt har i løpet av sine treårige historie utviklet seg til å bli en velkjent tradisjon. Redaksjonen har klart å finne frem til den ene oppfinnelsen sprøere og mer kreativ enn den andre, og har klart å løfte mer enn ett øyelokk i sin hyllest av innovasjonen.

Det skorter da heller ikke på bemerkelsesverdige oppfinnelser dette året, og vi har plukket ut noen av de saftigste produktene fra listene.


Sony Qrio - en sosial robot

Sonys Qrio har litt mer av det klassiske robot-preget vi kjenner fra 80-tallets science-fiction filmer enn selskapets Aibo-hund, og skal være en prototype på hva vi har i vente av robotiserte produkter fra det japanske selskapet.

Roboten klarer å både gå både opp og ned bakker og hindringer, kan danse og tar seg til og med for med hendene om den skulle falle, for så å kikke seg rundt og reise seg opp igjen.

Sony har dessuten utviklet Qrio som en sosial robot, som kan gjenkjenne fjes og stemmer og assosiere dem med følelser og inntrykk den får. Disse følelsene kan den igjen uttrykke ved hjelp av kroppsbevegelser og lyseffekter.

Det som kanskje er enda mer imponerende, er imidlertid muligheten for å snakke med Qrio. Roboten forstår hva man sier til den og snakker tilbake, takket være sitt japanske vokabular på over 10.000 ord. Den kan spørre deg hva du liker og hva du holder på med for å lære deg å kjenne bedre, og vil huske dette neste gang du snakker med den. Og nevnte vi at den også kan synge sanger for deg?

Helt klar for forbrukermarkedet er imidlertid ikke Qrio ennå. Med en pris på noen hundre tusen kroner og en batterilevetid på en time, må nok teknologien bak Qrio enda modnes litt til før den kan ta steget ut av Sonys laboratorier.

Mer informasjon finnes på Sonys offisielle Qrio-hjemmeside.


Omron NeCoRo - katt med strømplugg bak

Etter at japanerene har gjort seg kjente for å ha utviket den første robot-bikkja, skulle det bare mangle at ikke også kattene etterhvert fikk seg et søskenbarn i metall og silisium. NeCoRo skal være det nærmeste du kommer en kunstig katt, og skal være så livaktig at amerikanske terapister har anbefalt den for bruk til behandling av demente pasienter uten mulighet til å ta seg av en ekte katt.

Roboten maler når man roper på den eller stryker den gjennom den syntetiske pelsen, og både snur hodet, beveger på ørene og blunker med øynene slik man kjenner fra den originale utgaven. Den har heller ikke problemer med å ta seg en god strekk på ekte kattevis eller legge seg ned for å "sove".

I likhet med Aibo skal også NeCoRo ha en form for følelser og personlighet, ved at den gradvis tilpasser seg eieren og den behandlingen den får. Er man aggressive mot katten blir den sint, mens den reagerer med tilfredsstillelse når man stryker den og behandler den med ømhet og kjærlighet.

Mer informasjon om NeCoRo er tilgjengelig på Omrons hjemmeside.


Robo-Lobster - kamikaze-hummer med nerver av stål

Det er et trist, men ufravikelig faktum at en stor andel av verdens forskning og utvikling gjøres i millitær hensikt. Robo-Lobster er nok et eksempel på dette.

Utgangspunktet for prosjektet har vært det amerikanske forsvarets ønske om å finne en mer effektiv måte å drive med minerydding i grunt farvann langs kystområder, noe som er svært vanskelig for mennesker i dag på grunn av den høye frekvensen av bølger og den dårlige sikten i slike omgivelser. Forskere ved Northeastern University bestemte seg for å se til naturen for en god løsning på problemet, og kom dermed på idéen med en hummer-robot.

Ved å studere hvordan hummere beveger seg og hvordan de leter etter mat langs havbunnen klarte forskerene å kartlegge bevegelsesmønsteret til arten og reprodusere det i en mekanisk robot. Små plastikkantenner på toppen av enheten føler seg frem til hindringer foran roboten, mens de to klørne og halen sørger for at den holder seg stabil i turbulent vann.

Når forsvaret skal rydde et område for miner, vil en hel bråte av hummere slippes ut i vannet og lete seg frem til hver sin mine. Når man har kartlagt alle minene i området og parkert en hummer ved siden av dem, skal man kunne sende et signal om detonasjon ut til hummerene slik at alle minene går av på likt.

Den første prototypen av Robo-Lobster har allerede blitt testet ut i sjøen, og et endelig produkt er ventet å være klart for millitær bruk mot slutten av 2004. Mer informasjon om enheten er tilgjengelig på Massas hjemmeside.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen