REFLEKSJON: Året da HD DVD døde
Refleksjon

Året da HD DVD døde

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Selv om Audiovisuelt ikke ble lansert før i desember 2008, har vi i Tek.no-nettverket likevel fulgt lyd- og bilde-verdenen med stor spenning. Og avstanden mellom de ulike segmentene blir stadig mindre; TV-er og mediabokser får mer og mer datakraft og avansert funksjonalitet – og beveger seg sånn sett mer i retning av PC-verdenen. Nettet gjør sin inntreden i alle mulige bokser – inkludert de du har i stereo-hylla di. Konvergens er stikkordet. Alt smelter sammen og blir stadig mer sømløst.

Men hva husker vi så av konkrete hendelser i AV-verdenen i 2008? Naturligvis er det én hendelse som skiller seg ut – og vi starter like gjerne med den.

Blu-ray vant over HD DVD

Året begynte med at HD DVD ble begravet som konkurrent til Blu-ray. Spikeren i kisten ble at Warner Bros' utelukkende valgte å støtte Blu-ray-formatet. Dermed måtte HD DVD-tilhengerne med Microsoft og Toshiba i spissen bite i det sure eplet. Måneden etter annonserte Microsoft at HD DVD-drevet til Xbox 360 ikke lenger ble produsert, og Toshiba annonserte også stopp i produksjonen av HD DVD-spillere.

Men Blu-rays seier over HD DVD til tross – Blu-ray har på ingen måte blitt noen allemannseie enda. Selv om salget av spillere og plater går sakte men sikkert oppover, er det milevis igjen til DVD-enes høyder. Det tar trolig mange år før Blu-ray er på samme nivå – om det noensinne skjer. Etter hvert som nettlinjene blir stadig raskere, blir distribusjon av filmer via kobber eller fiber bare mer og mer aktuelt. Ja, Blu-ray har vunnet kampen over HD DVD, men den virkelig tøffe kampen blir mot nettbasert distribusjon.

Digital musikk tok skrittet videre

Salget av fysiske CD-er går stadig nedover, mens lovlig og ulovlig salg og distribusjon av musikk på nettet bare øker i omfang. Flere aktører har innsett at DRM-befestede filer ikke er veien å gå – og åpner for musikk uten DRM. Store aktører som Play.com og Amazon har gått denne veien, og også Apple og Itunes tilbyr DRM-fri musikk. Men alle disse tjenestene vil møte sterk konkurranse fra en ny type aktører – de som tilbyr ubegrenset til en svært billig penge, eller sågar gratis.

Spotify: Tar av i 2009?
Spotify: Tar av i 2009?

Ulempen er at musikken kun kan "streames" – du får ikke musikkfilene "til odel og eie" på harddisken din. Men nå som nettet stadig blir mer utbredt og overføringshastighetene blir bedre – hvem trenger å lagre musikkfilene lokalt uansett? Vel, trolig er det et par skritt frem dit, men som et supplement til musikksamlingen er tjenester som Spotify midt i blinken.

På Spotify kan du høre musikk gratis, lage spillelister, søke opp låter og artister, høre virtuelle radiokanaler med din smak av musik. Og utvalget av låter er enormt stort. Ulempen? Du kan bli presentert for en reklamesnutt innimellom. Eventuelt kan du betale en hundrelapp i måneden og være sikret en reklamefri tjeneste. Merk deg navnet først som sist – Spotify.

Det digitale bakkenettet

I 2008 begynte man å skru av det analoge bakkenettet – til fordel for det mer fremtidsrettede digitale bakkenettet. Det betyr at de som tidligere har tatt inn TV via antenne, har måttet skaffe seg en egen digital mottager. Og har man flere TV-er, må man ha flere tunere. Spesielt hytte-Norge har nok i stor grad investert i digital-mottagere den siste tiden, eller eventuelt TV-er med innebygget tuner. De som fra før har TV via kabel eller satelitt, trenger ikke å foreta seg noe som helst – med mindre man absolutt vil vekk fra Canal Digital, Viasat eller Get og over på RiksTV.

Flere HD-kanaler

All den tid Blu-ray ikke er mer utbredt, er TV-kanaler som sender i HD-oppløsning redningen for alle som sikler etter å utnytte sin HD-klare flat-TV. Slike kanaler blir det stadig flere av. Tidligere i år kom TV Norge med en egen HD-kanal og sist ut var BBC. Totalt tilbyr en aktør som Canal Digital nå 13 HD-kanaler. For å se TV i HD må du ha en dekoder med HD-støtte, og du må selvsagt ha tilgang på aktuelle kanaler.

Fordelen med HD er åpenbart skarpere bilder, men det er ingen automatikk i at du opplever HD-bildene som så mye bedre. Forskjellen blir større jo større TV du har, og jo nærmere TV-en du sitter. Med for eksempel fem meters avstand til en 32-tommers TV vil trolig de færreste se noen forskjell uansett.

Digitale tunere blir innebygget
Digitale tunere blir innebygget

Innebygde digital-tunere

I 2008 har stadig flere nye TV-er fått innebygget digital-tuner med offisiell støtte fra RiksTV (se oversikten hos RiksTV). Dermed slipper du å bruke en egen ekstern dekoder-boks. For å få til dette trenger du en godkjent CAM-modul samt et programkort.

Vi i Audiovisuelt ser gjerne at samme mulighet kommer for Canal Digital-kunder. Uoffisielt skal det være mulig å få dette til – men det er foreløpig ikke godkjent av Canal Digital. Er man redd for å miste inntekter på tuner-salget?

Canal Digital tar seg nemlig usedvanlig godt betalt for en tuner – hele 2000 kroner for en enkel HD-tuner, og 3000 kroner for en med opptaksmulighet. For samme sum får man en oppegående nett-PC. På tide å åpne opp for mer konkurranse i kabel-TV-verdenen?

Akkurat som at du fritt kan velge blant produsenter av telefoner, burde du også kunne velge blant produsenter av tunere. Hvorfor skal en kabel-TV-leverandør ha monopol på tunere?

Dine høydepunkter

Det er naturligvis mye mer enn dette som skjedde på lyd- og bildefronten i året som gikk. Hva husker du selv best? Del gjerne med oss andre i forumtråden nedenfor.

Takk for i år – og velkommen til det nye!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen