Åpner nettet for mobiltelefonen

Surfing på internett fra mobiltelefonen har lenge vært en av mobilbransjens store utopier, og de siste årene har vi sett en rekke mer eller mindre vellykkede forsøk på å bringe nettets verden inn på mobilskjermen. Dessverre har mobilens små dimensjoner og tekniske begrensninger blitt et større problem enn først antatt.

Bransjen har nemlig tatt utgangspunkt i at WAP og lignende standarder skulle skape et helt nytt nettverk av sider som var spesielt tilpasset for mobiltelefonens begrensninger. Dette viste seg imidlertid å være falske forhåpninger, da alle studier har vist at forbrukere foretrekker å kunne surfe på ordinære nettsider med telefonen sin fremfor simple og kjedelige WAP-sider.

Å få til dette byr selvsagt på store vansker, da dagens nettsteder tross alt er laget for å vises på datamaskiner med store og oversiktlige skjermer og ikke på små og trange mobilskjermer med en brøkdel av oppløsningen. Det er akkurat dette problemet det internasjonale konsortiumet for nettstandarder (W3C) nå har forsøkt å ta fatt i med utviklingen av den nye standarden CC/PP.

CC/PP gjør det nemlig mulig for enheter som mobiltelefoner å kommunisere med nettstedene de besøker og fortelle dem hvilke begrensninger de har. Dermed kan for eksempel et nettsted få vite at den besøkende enheten ikke støtter hverken frames eller fargebilder og kunne kutte disse vekk eller rett og slett tilby nettsiden i et format spesielt tilpasset for denne typen enheter.

Dermed skulle det være duket for et mer fleksibelt og mobil-vennlig internett. De store nettsidene kan endelig tilpasse seg mobiltelefon-surferenes behov, samtidig som de kan tilby den avanserte funksjonaliteten som ønskes av PC-brukerene. Og mobiltelefon-surferene kan endelig begynne å taste inn .com adressene sine uten stort andre bekymringer enn GPRS-regningen.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen