Åpner for nye 3G-aktører

Mens våre naboland Storbritannia og Sverige har fått på plass de første mobilnettverkene med støtte for tredje generasjons mobiltelefoni (3G), har vi her i Norge enda til gode å stifte bekjentskap med den høyhastighets mobilteknologien. Det prøver samferdselsminister Torild Skogsholm, riktignok sakte men sikkert, å gjøre noe med.

Opprinnelig klarte regjeringen å få delt ut konsesjoner til hele fire forskjellige mobiloperatører, som alle forpliktet seg til å reise opp 3G-baserte mobilnettverk med dekning over de største delene av landet. Siden den gang har både Tele2 og Broadband Mobile trukket seg fra konsesjonene sine, og etterlatt Telenor og Netcom som de eneste innehaverene av 3G-lisenser her til lands.

Tidligere i år bestemte regjeringen seg for å prøve å få inn to nye søkere, men kom frem til at konsesjonskravene fra slutten av 2000 var for strenge i dagens telemarked. Dermed ble det bestemt å fire på kravene om dekning til rundt 30 prosent av Norges befolkning, mot 40 prosent i de opprinnelige planene, såvel som å fjerne minimumsprisen på 200 millioner for hver enkelt konsesjon.

I dag annonserte regjeringen at de to gjenværende 3G-konsesjonene nå er tilgjengelige for bud, så gjenstår det å se om noen av de utenlandske 3G-aktørene vil interessere seg for det norske telemarkedet. Siste frist for levering av bud er 29. august, så det vil enda gå minst 2 måneder før vi vet for sikkert hvilke aktører som vil drifte 3G-nettverk i Norge.

Den internasjonale operatøren '3', som allerede driver tredje generasjons mobilnettverk i Storbritannia, Italia og Sverige, regnes som en av de heteste kandidatene for oppkjøp av en tredje norsk 3G-lisens. Labre utsikter i telemarkedet, kombinert med en uventet lav etterspørsel etter selskapets tjenester i de utenlandske markedene, har imidlertid utvilsomt senket sannsynligheten for et slikt trekk.

Dersom det norske telemarkedet ble stående igjen med Netcom og Telenor som eneste aktører, ville dette være et stort tap både for enkeltkundene og samfunnet i sin helhet. Økt konkurranse ville utvilsomt føre med seg lavere priser og et bedre tjenestetilbud enn det man vil oppleve med å opprettholde dagens situasjon, der man har to dominerende operatører og netteiere i mobilmarkedet.

Se også:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen