Åpner EDGE-nettet

Telenor har nå gjort det mulig for sine brukere å anvende EDGE i sentrale strøk av Norge. Selskapet er dermed først ut med denne tjenesten her til lands og kan få store konkurransefortrinn om ikke konkurrenter som NetCom følger etter.

EDGE er en tekninsk oppgradering av dagens GSM-nett, og gir en raskere dataoverføring enn det som er mulig med GPRS. EDGE kan dermed bli en åpningsportal for nye, båndbredde-krevende tjenester frem til neste generasjons mobilnett, UMTS, blir tilgjengelig her til lands.

"Arbeidet med oppgraderingen er i dag kommet så langt at vi kan gi kundene våre en forsmak på de kommende 3G-tjenestene. Kundene vil dermed oppleve at det går raskere når de bruker mobilen til annet enn å snakke og sende tekstmeldinger," sa Morten Karlsen Sørby, konserndirektør for det norske markedet.

Overføringshastigheten på EDGE vil variere utifra signalstyrke, men har en optimal ytelse opp mot 200 kbps, som er nesten fire ganger det man får med den beste GPRS-løsningen i dag. På opplasting av data vil man fortsatt bruke GPRS, ettersom EDGE kun brukes ved nedlasting av data.

Hvis man tidligere har brukt 8 sekunder på å laste en WAP-side, vil man nå med EDGE kunne laste samme side på 2 sekunder, noe som riktignok forutsetter at man har gode dekningsforhold.

Blant tjenestene som kan bli aktuelle å ta i bruk med EDGE er direkte overføring av musikk og video, slik at man slipper å vente på at dette lastes ned før man kan se på det. Også nedlasting av tyngre programmer og spill kan bli aktuelt i tiden fremover.

"Telenor jobber kontinuerlig med å legge til rette for utvikling og bruk av nye mobiltjenester. (...) EDGE-oppgraderingen er et viktig ledd i dette arbeidet, og er noe vi ser i sammenheng med at vi senere i år lanserer det nye mobilnettet, UMTS," sa Karlsen.

EDGE skal i dag dekke helt eller delvis Oslo, Trondheim, Bergen, Tromsø, Kristiansand, Stavanger, Mo i Rana, Stjørdal, Malvik, Fredrikstad og Sarpsborg. Telenor vil fortsette sin utbygging med uforminsket styrke fremover, og planlegger å oppgradere hele sitt GSM-nett til EDGE innen utgangen av 2005.

Telenor hadde ingenting nytt å fortelle om 3G-nettet sitt i pressemeldingen, annet enn at dette vil være ferdig i løpet av 2004. Når dette eventuelt skjer, vil vi være på plass med mer informasjon. Inntil da er det bare å håpe at Telenor ikke drøyer det hele for lenge.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen