Åpner 3G-nettet den 15. juni

Netcom har hittil holdt en lav profil i det norske 3G-markedet. Den svenskeide operatøren åpnet det nye mobilnettet sitt i mars i år, men har elegant rodd seg unna konsesjonskravene ved å sperre for bruk av telefoner og begrense tjenesten til nettaksess via datakort.

Dette har i praksis betydd at selskapets kunder ikke har kunnet bruke 3G-funksjonen på mobiltelefonene sine. Den eneste 3G-tjenesten operatøren har bydd på har altså vært innstikkskort for bærbare datamaskiner.

Dette er bare det siste av Netcoms mange sprell i et kjølvann av unnvikelser. Etter de opprinnelige konsesjonskravene for 3G-lisensen skulle nettet vært åpent for snart fire år siden, høsten 2001. De stadige utsettelsene frem til i dag har spart operatøren for milliardbeløp.

Nå er imidlertid en full åpning av det nye mobilnettet nært forestående. Dokumenter som Amobil.no har fått tilgang til viser at Netcom i tredje kvartal har planer om et større inntog i det norske 3G-markedet.

Dette vil åpne dørene for mange mobilbrukere som hittil har stått uten 3G. Netcoms nye mobilnett har nemlig adskillig større utstrekning enn det Telenor kan tilby, og dekker i dag 244 forskjellige tettsteder og byer. Det tilsvarer rundt 76,5 % av Norges befolkning.

Dessverre er det på ingen måte en fullblods lansering vi står ovenfor. Internt i Netcom refererer man til lanseringen av av 3G-telefoner som en "soft launch", som vil strekke seg over en periode på flere måneder.

Åpner den 15. juni
Selve åpningen av nettet for telefoner var planlagt til den 1. juni, men på grunn av tekniske vansker har Netcom nå satt lanseringen til 15. juni.

På dette tidspunktet vil vi få se lanseringen av de første 3G-telefonene som er tilpasset Netcoms nett. Det er enda ikke klart hvilke spesifikke modeller selskapet vil satse på, men det har vært spekulert i om de tette båndene med Sony Ericsson vil bety at det er modeller som Sony Ericsson Z800 vi får stifte bekjentskap med.

Dessverre blir lanseringen den 15. juni bare en liten milepæl på vei mot et fullverdig utvalg av telefoner. 3G vil ikke være noen vesentlig del av Netcoms sommerkampanjer, og i de tre første månedene etter juni vil operatøren kun tilby et begrenset antall 3G-telefoner via utvalgte kjeder.

Oppdatert: Informasjonssjef hos Netcom, Guri Wormdahl, har nå bekreftet ovenfor DN.no at det er Nokia 6680 som vil være den første mobiltelefonen som lanseres for selskapets mobilnett.

Først i september vil vi få se et skikkelig utvalg av modeller hos alle Netcoms forhandlere. På dette tidspunktet vil man få et inntog av en helt ny pulje med mindre, lettere og mer funksjonelle 3G-modeller - som for eksempel Nokia N70 og Sony Ericsson K600.

Hvorvidt noen av disse nye modellene vil tas i bruk av norske operatører gjenstår å se. Utvalget av 3G-telefoner på det norske markedet har vært labert til nå, og per i dag har man kun tre forskjellige modeller å velge mellom - Nokia 6630, Nokia 6680 og Samsung Z107.

Satser på ny mobilportal
I forbindelse med juni-lanseringen har Netcom utviklet en ny mobilportal kalt SurfPort. Denne tjenesten har allerede vært tilbydt i flere år av operatørens svenske eier, Telia. Også Telenor har satset på en lignende portalløsning med sitt Entry-konsept.

SurfPort vil legge seg som startsiden til mobiltelefonen, og aktiveres med et trykk på den egne wap-knappen som de fleste mobiltelefoner etterhvert har blitt utstyrt med. Via denne hjemmesiden får man tilgang til et utvalg av forskjellige tjenester for mobiltelefonen.


Telia har lenge satset på SurfPort

Telias variant av SurfPort kan man se på TV-sendinger og videoklipp. Tjenesten rommer også et stort bibliotek av spill, programmer, ringetoner og annet innhold til mobiltelefonen. I tillegg kan man blant annet lese nyheter, søke på nummer, se sportsresultater og sjekke værmeldingen.

Hvorvidt Netcoms utgave av portalen vil være like omfattende gjenstår å se. Ettersom det norske mobilmarkedet henger bakut rent teknologisk, er også utvalget av tjenester dårligere enn det er hos söta bror.

For å få fart i bruken av de nye tjenestene vil Netcom innføre en helt ny prisstruktur for dataoverføring. Det er ikke kjent hvilke prisnivå operatøren vil legge seg på, men alt tyder på at de vil prise seg under Telenor, som i dag opererer med en brukspris på 20 kr per MB og en makspris på 30 kr.

De fulle detaljene om tjenestene vil bli lagt på bordet den 15. juni, som også er det tidspunktet vi får vite hvilke modeller man vil satse på.

Konkurransen skjerpes
Selv om det skjer mye spennende i juni, er det trolig først noen måneder senere at man virkelig vil merke noe til de nye mobilnettene.

Det har hittil ikke vært noen reell konkurranse på det norske 3G-markedet. Netcom og Telenor har vært like ivrige på å få utsatt åpningen av de nye nettene sine, og har dessuten satset på vidt forskjellige tjenester.

Dette vil forandre seg til høsten. Ikke bare vil Netcom for fullt begynne å satse på å få 3G-telefoner ut på markedet, men vi vil også få se et inntog av virtuelle operatører som satser på 3G. Chess og Tele2 tilbyr allerede dette til sine abonnenter, og andre operatører er ventet å følge etter.

Enda mer spennende blir det når den internasjonale aktøren Hi3G åpner det tredje norske 3G-nettet sitt - noe som mange tror vil skje mot slutten av året. Selskapet er kjent for å satse på aggressiv prising, og vil med sitt eget mobilnett åpne for en ny konkurransesituasjon vi ikke har sett til dags dato på det norske markedet.

Når operatørene for alvor begynner å satse på 3G, vil vi også se en fremvekst av tjenester som tar i bruk den nye teknologien. Hittil har markedet vært for lite til at dette kan være lønnsomt, men når både mobilnett og terminaler er på plass ser det mer positivt ut for bunnlinjen.

Høna-og-egget-problematikken som har hjemsøkt det norske 3G-markedet ser nå altså endelig ut til å løse seg.

(Kilder: Computerworld, Digi.no, Netcom)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen