3G - nå snart også i Pyonyang. (Foto: Istockphoto)

Åpner 3G-nett i Nord-Korea

I desember åpnes det et nytt mobilnett i et av verdens mest lukkede land, Nord-Korea. Landet, som knapt klarer å fø sin egen befolkning, har sammen med det egyptiske mobilselskapet Orascom Telecom bygget 3G-nett i hovedstaden Pyongyang.

Partipamper først

Ikke overraskende er mobilnettet forbeholdt de få, i første omgang diplomater, ansatte ved ambassader og høytstående personer i det kommunistiske partiorganet. Til nå har disse kunnet bruke et statlig bygget GSM-nett, som nå skal suppleres med 3G-nett fra Orascom. Planen er at Orascom sitt nett skal tilbys også vanlige innbyggere i Pyongyang, forutsatt at de har råd til det.

Bakgrunnen for at Nord-Korea nekter folk å bruke mobilnettet skyldes et attentat mot landets diktator Kim Jong-il i 2004. I etterforskningen ble det antatt at attentatmennene brukte mobiltelefoner til koordinering og planlegging, noe som økte sikkerhetshysteriet rundt mobiltelefoner ytterligere.

Uvisst for turister

Det er ikke kjent om noen av de 2000 turistene som besøker Nord-Korea årlig vil få lov til å benytte mobilnettet. I dag må disse levere inn mobiltelefoner ved ankomst.

(Kilder: Wikipedia, Korean Times)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen