Guide

Å bruke skjermen som søker

Det var først i fjor at det første speilreflekskameraet for almenn bruk der du kunne bruke skjermen som søker – Olympus E-330, ble lansert. Før det hadde det vært mange diskusjoner om hvorfor så avanserte kameraer manglet den funksjonaliteten som langt enklere og billigere kompaktkameraer hadde, og om man kunne gjøre noe med det.

Tekniske utfordringer

Figur 1
Figur 1
La oss først se på hvorfor dette ikke er vanlig i speilreflekskameraer.
Navnet speilrefleks henspiller på speilet (grønt på figur 1) som ligger mellom objektivet og sensoren. Dette speilet reflekterer lyset fra objektivet opp i søkeren, så du får en optisk søker, som viser akkurat det du får på bildet. Denne løsningen ble laget lenge før digitalkameraer var en mulighet, og det var den eneste måten å få et reelt søkerbildet på, uten parallaksefeilen som oppstår når du har såkalt gjennomsiktssøker, slik en del kompaktkameraer fortsatt har.

Innenfor speilet, sitter det en mekanisk lukker (blå på figur 1). Dette er en svært presis mekanisk innretning, som bestemmer hvor lenge det skal komme lys inn på sensoren. Også denne er fra filmens dager, da man ikke måtte slippe inn lys før akkurat mens bildet ble tatt.

Når du trykker ned utløseren på et speilreflekskamera i dag, vippes speilet opp og lukkeren åpner seg så det kommer lys inn på sensoren.

Nå vil du kanskje hevde at dette er teknologi fra tidlig i forrige århundre, noe som ikke hører hjemme i dag. Det kan du til dels har rett i, men det er ikke fullt så enkelt.

Størrelsen på et speilreflkekskamera gjør at man ønsker å holde det tett inntil kroppen. Da er ikke skjermen optimal som søker. Derfor vil det heller aldri bli skjermen som er hovedsøkeren på et slikt kamera. Bare det i seg selv er fundamentalt annerledes enn på et lite lommekamera, og derfor er behovet også mindre.

Fordeler
Men fordelene med å kunne bruke skjermen som søker skal vi ikke forsøke å underslå. Det er tider da man ikke vil holde kameraet inntil kroppen, for eksempel ved fotografering i vanskelige vinkler, slik som over en folkemengde, eller ved makrofotografering med stativ. Da hadde det vært helt glimrende å kunne bruke skjermen som søker, og kanskje til og med vippe skjermen slik at den ble lettere å se.

En viktig funksjon på de fleste speilreflekskameraer er å kunne kontrollere dybdeskarpheten. Dette gjøres normalt med en knapp som lukker blenderen ned til den størrelelsen du har satt, uten at det blir tatt et bilde. Da kan du se hvilke deler av bildet som blir skarpt. Ulempen er at bildet ofte blir veldig mørkt. Bruker man skjermen som søker, kan kameraet forsterke opp signalet, slik at du får et lyst bilde. Det er svært nyttig for mange. I dag, med digitale kameraer, kan man selvfølgelig bare ta et bilde, vurdere dybdeskarpheten og ta et bilde til, så verdien er noe mindre, men det har fortsatt sine anvendelser.

Til slutt har du muligheten for å kunne zoome inn på en del av bildet for å vurdere skarphet. Det er svært nyttig ved makrofotografering.

Når lys treffer sensoren, og kameraet fortløpende må behandle disse signalene for å kunne vise et søkerbilde på skjermen, genererer det mye varme. Det kan skade sensoren, og alt lyset kan også skade fargefilteret som ligger foran. I tillegg trekker det MYE strøm. Det er ikke så ille på et kompaktkamera som har langt mindre sensor. Der blir det mindre varme, og fargegjengivelsen er ikke like kritisk. Det er heller ikke forventet at et kompaktkamera blir brukt like lenge.

Vi får også et problem med autofokusen, siden systemene for dette ligger mellom speilet og den optiske søkeren. Når du skal ha ”levende” søker, vipper jo speilet opp, og dermed får ikke autofokussensoren lys, og den slutter å virke. På dagens kameraer kan du normalt fokusere, men da må kameraet lukke speil, fokusere, og åpne det igjen. Det tar tid, og er lite brukervennlig.

Tidlige løsninger
Olympus forsøkte å komme rundt disse problemene på E-330 ved å legge inn en liten CCD-brikke nær den optiske søkeren (se bildet over), og så et halvgjennomtrenngelig speil slik at du fikk søkerbilde både på skjermen og i den optiske søkeren. Da beholdt man autofokusen og det optiske søkerbildet og man unngikk at den store sensoren gikk varm eller tok skade av lyset.

Ulempen var at man mistet lys til den optiske søkeren, og at det var ekstra elektronikk som fordyret ting og du kunne ikke zoome inn på bildet før det var tatt. Olympus tilbød dette i tillegg til muligheten til å åpne speil og lukker. Til sammen tok dette mye plass, kostet penger og var litt uoversiktelig for brukeren. Andre produsenter, som har kommet etter, har derfor valgt å bruke bare den første metoden. Det samme har Olympus selv, på senere modeller.

Men er det veier rundt begrensningene?
Det burde være mulig å bygge inn autfokus basert på signalene som treffer sensoren, slik at kameraet kan fokusere uten å måtte lukke speilet. Vi kjenner muligens ikke alle begrensningene der, men ser heller ikke at det kan være et stort problem. Det krever litt flere kretser på sensoren, men burde være mulig.

Panasonic har utviklet en prosessor som tåler mye mer lys, og dermed kan brukes på denne måten i mye lengre tid.

Hvis disse to utfordringene kan løses, er det i teorien ingenting i veien for å kunne ta opp video på et speilreflekskamera, eller å bruke skjermen som søker til enhver tid. Men ønsker vi det? Vi vet det er mange som kommer fra kompaktkameraverden som ønsker seg det. Men når man har brukt speilreflekskamera en stund, lærer man nytten av å holde det støtt, og det betyr inntil kroppen eller på stativ. Det skal også sies at det er en del konservatisme i blant speilrefleksbrukerne, og vi vil gjerne ha det slik det alltid har vært. Derfor er det en risiko å satse på noe som er fundamentalt annerledes, selv om det objektivt sett kanskje er bedre. Men er det gode løsninger for det, så vil det komme.

Konklusjon
Så for å oppsummere, så finnes det nå speilreflekskameraer der du kan bruke skjermen som søker. Av teknologiske grunner kan de ikke fungere slik det gjør på et kompaktkamera, men de fleste brukerne har heller ikke de behovene. Vi ser muligheten for at det kan løses bedre enn gjøres i dag, og gleder oss til å se slike løsninger, men ikke forvent et speilreflekskamera du holder langt ut fra kroppen og tar opp video med.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen