A Twist in the Myth

Det var en gang for lenge lenge siden, i ett land som ikke er så langt herfra, at Blind Guardian så dagens lys. Siden 1987 har en jevn platestrøm veltet ut av progmetallens eventyrland, bedre kjent som Twilight Hall Studios.

Fugl Fønix

Etter den kanskje beste Blind Guardian-utgivelsen, "A Night at the Opera", takket trommeslager Thomas Stauch for seg, noe som kom uventet og skapte både angst og bæven blant mang en trofast fan. Hvordan skulle det gå med den musikalske, pompøse og nærmest orkestrale metallmusikken nå?

På bandets nye plate "A Twist in the Myth" viser den nye trommisen Frederik Ehmke at han er en god erstatning, og vel så det. For det er klart lenge før du er ferdig med det første knallsporet, ”This Will Never End”, at dette albumet er både tyngre og røffere enn de tidligere utgivelsene. Ehmkes trommespill setter et klart preg på albumet, men bærer kanskje ikke like mye av musikken som Stauch gjorde tidligere. Heller kan man si at Ehmke har funnet sin naturlige plass i Blind Guardian-orkesteret uten å krangle om mest mulig oppmerksomhet, noe som løfter albumet flere hakk.

Skjønn harmoni

Den nye trommissen Frederik Ehmke har funnet sin plass i Blind Guardian.
Den nye trommissen Frederik Ehmke har
funnet sin plass i Blind Guardian.

Samspill er uansett stikkordet når det gjelder denne plateutgivelsen. Den spesielle koringen bandet benytter seg av, kombinert med gode rytmer og dyktig gitarer, sørger enkelt og greit for at "A Twist in the Myth" er melodiøs, passe pompøs og ikke minst fengende fet.

For de som nå måtte engste seg for at Blind Guardian har beveget seg bort fra det flotte musikalske konseptet som preget spesielt de to siste platene, fortvil ikke. Dette nye albumet er uten tvil fortsatt Blind Guardian, både når det gjelder leking med noe man kan kalle balladeviser, en viss dose "bard-attitude" og sangtekster om det magiske og fantastiske. Denne gangen er det våre kjente og kjære eventyr med en vri som danner mye av temagrunnlaget.

Ikke for enhver

Blind Guardian er ikke noe for alle og enhver. Noen vil si at de er kitschy, andre tåler ikke det orkestrale aspektet, og noen setter rett og slett de hyppige gitarsoloene i halsen. Det gjelder enkelt og greit å vite hva man går til. ”A Twist in the Myth” viser igjen at bandet er i toppsjiktet i sin sjanger. Både det forrige albumet og dette har komplekse lydmiljøer, hvor alt harmoniserer og overlapper, styrker og forbedrer hverandre.

Derfor kan det noen ganger være begrenset hvor stort utbytte blir av daglig lytting. Heller lønner det seg å dra platene frem igjen etter små perioder og fryde seg over nye musikalske oppdagelser man ikke la merke til tidligere. Hvorvidt "A Twist in the Myth" tåler tidens tann like godt som forgjengeren "A Night at the Opera" vil for øvrig bare tålmodigheten vise. Om man skal trekke frem noen sanger som spesielt nevneverdige, som slett ikke er lett her, seiler "This Will Never End", "Skalds & Shadows" og "The New Order" opp som gode alternativer.

Konklusjon

Med plata "A Twist in the Myth" viser Hansi Kürsch, André Olbrich, Marcus Siepen og Frederik Ehmke ett samspilt, lekende og elegant Blind Guardian som vet nøyaktig hva de driver med, noe en ikke kan si om alle band som beveger seg i samme gata. Om du kjøper denne eventyrlige plata kommer du trolig til å leve lykkelig i alle dine dager, ihvertfall om du liker det spesielle musikalske landskapet proggens Vivaldier komponerer.

Blind Guardian A Twist in the Myth

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen