A Scanner Darkly

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Noen år frem i tid har det narkotiske og destruktive stoffet "D" gjort tjue prosent av befolkningen narkomane. Som mottiltak har myndighetene innført strenge lover og etablert et sofistikert overvåkningsapparat som skal avsløre langere og kjøpere. Som en del av dette apparatet sendes spionen Bob Arctor (Keanu Reeves - "The Matrix") ut for å prøve å slå kloa i de store bakmennene, om enn noe tvilende til myndighetenes harde metoder.

Keanu Reeves er spion, og narkoman.
Keanu Reeves er spion, og narkoman.

Vennegjengen han omgås privat holder imidlertid høyt forbruk av den narkotiske substansen, og snart fanges han selv opp av det nådeløst avhengighetssdannende og hallusinasjonsfremkallende stoffet. Sakte men sikkert mister han virkelighetskontakten og glir inn i en schizofren og uforutsigbar tilstand fylt av moralske konflikter og hjelpeløs paranoia.

Samfunnskritisk

Steven Soderberg, som ga oss "Traffic" i 2001, er en av produsentene bak "A Scanner Darkly", og som med sitt forrige narkodrama serverer han også denne gangen en kritisk kommentar til det politiske prestisjespillet bak narkotikaproblematikken. Filmen forespeiler et kynisk samfunn hvor grasrot-perspektivet og respekten for menneskets frihet og verdighet overkjøres totalt av blind tro på rå maktutøvelse og lov-håndhevelse. Filmen ber deg om å ta stilling til hvem som er den egentlige fienden i den endeløse kampen mot narkotika-epidemien, og hvilken pris vi er villig til å betale for den.

Elskverdig karaktergalleri

"A Scanner Darkly" forteller sin historie med et slags muntert alvor, og er både engasjerende, fyldig og bokstavelig talt fargerik, med solide karakterskildringer og en jevn strøm av poengtert, intelligent dialog og dramaturgiske skruballer.

"A Scanner Darkly" har et elskverdig persongalleri.

Keanu Reeves avleverer en av sine bedre prestasjoner noensinne som desillusjonert dopavhengig narkospaner, mens Robert Downey jr. ("Kiss Kiss, Bang Bang") øser fra sin egne brede erfaring som hyppig avrusningsklient i sin nevrotiske og snakkesalige rollefigur James Barris.

Sammen med Woody Harrelsons ("Natural Born Killers") karakter Ernie Luckman utgjør de et riktig så fornøyelig persongalleri, hvis innholdsløse hverdag krydres med høyt inntak av "D" og påfølgende vrangforestillinger. Som regel tar disse form av intrikate konspirasjonsteorier som knyttes opp mot små hverdagslige hendelser, som igjen resulterer i en rekke hysteriske og mildt sagt lattervekkende episoder av utagerende paranoia-anfall.

A Scanner Darkly

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen