A Prairie Home Companion

Robert Altmans nye film spinner rundt det tradisjonsrike direktesendte radioshowet "A Prairie Home Companion", som er inne i sin siste time. Et selskap fra Texas har kjøpt opp showet, og vil legge det ned. Så er det store spørsmålet: kan showet reddes?

Se større versjon og flere bilder
Tommy Lee Jones som sleip eiendomsspekulant.

Altmans rare verden

For å si det med en gang; "A Prairie Home Companion" er en merkelig film. Merkelig i den forstand at omtrent alle klippene er fra scenen i radio"teateret" eller bak kulissene. Ekstra merkelig blir det når man ikke får et eneste glimt av tilskuerne i salen. Man skulle jo tro at akkurat dét ville være en vesentlig del av en film der det handler om at et kjært og populært show er i ferd med å ta sitt siste åndedrag. Men Robert Altman tar et uventet grep, og man må jo bare tro at regissøren gjør dette bevisst, for Altman har gjort uventede og originale ting før; det er nok å nevne "Gosford Park". Og selv om Robert Altmans verden er rar, er den også en fin verden.

"A Prairie Home Companion" har en religiøs undertone. Virginia Madsen spiller en engel som besøker radioshowet på deres siste kveld, og hun er troverdig med sitt blonde hår og sin hvite frakk. Men hele den religiøse biten blir bare latterlig og dum. Poenget med å dra en engel inn i historien er det umulig å se.

Sjarmerende, men...

Se større versjon og flere bilder
Meryl Streep prøver seg i en country-duo i filmen.

Er "A Prairie Home Companion" en dårlig film? Nei, til det er Robert Altman en altfor god regissør. Han klarer å skape et bilde av en sammensveiset gjeng som gleder seg til å gå på scenen en siste gang, og som ikke bryr seg nevneverdig om at det er deres siste sending. Persongalleriet er rikt; fra den gravide Molly til gamle Chuck. Og det er personene og deres opptreden på scenen som gir denne filmen liv. Musikken er folk- og country-inspirert; altså veldig amerikansk. Man kan mene hva man vil om country og den slags, men musikken i "A Praire Home Companion" blir man rett og slett glad i. Morsomme rim og tekster, og ikke minst gode stemmer, gjør det langt fra så uutholdelig som den slags musikk kunne vært.

Aberet er at selve historien er tynn som en flis. Et populært radioshow skal tas av luften, men hva så? Hvem bryr seg nevneverdig om det? Og når historien blir såpass uvesentlig, faller filmen dessverre til en viss grad igjennom. Moralen er også rimelig tynn; livet går videre selv om showet går under. Skuespillerne redder heldigvis en del av æren. Både Meryl Streep, Tommy Lee Jones og Kevin Kline gjør en god figur.

Konklusjon

"A Prairie Home Companion" blir aldri mer enn en småhyggelig film, som aldri engasjerer. Historien blir bare en parentes, og selv om man blir sjarmert av musikken og persongalleriet, er ikke det nok til å redde filmen fra en middelmådig karakter. Filmen er langt fra noen pine å se, men du går heller ikke glipp av mye om du dropper den.

A Prairie Home Companion

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen