Test

A Guide to Recognizing Your Saints

Debutregissør Dito Montiel har laget film basert på sin selvbiografiske roman fra 2003. Montiel var opprinnelig musiker, men slo aldri helt igjennom til tross for en $1 million avtale med Geffen Records i 1989. Som regissør, spesielt med skuespillerne, er han overraskende talentfull, men paradoksalt nok så er det selve historien og dialogen som er filmens svakeste ledd.

Graffiti, lim og skitsnakk

Dette er for deg som liker tøffe slumgutter
Dette er for deg som liker tøffe slumgutter

Filmen handler om Dito Montiel og hans oppvekst i Queens-området i New York. Det er aldri noen hemmelighet at Dito kommer til å forlate alle han kjenner, dette er nemlig filmens åpningsreplikk. Spørsmålet ligger heller i hvordan dette kommer til å utspille seg.

Filmen er fortalt fra den nå voksne forfatteren Montiels perspektiv. Sammen med moren (Dianne Wiest) og faren (Chazz Palminteri) lever Dito et fattig liv i Queens. Dagene bruker han på å reke gatelangs sammen med tapervennene/venninne sine . Innimellom sniffer de litt lim eller sprayer graffiti, men mesteparten av tiden går med til å prate skit. En dag møter Dito den jevnaldrende iren Mike. Sammen sparer de penger til togreisen som skal få dem vekk fra slummen.

”Kul stil”

Kjapt klipp, zoom inn, “everyday something new”. Kjapt klipp, “maybe we should get outa here, fuck man, I hate it here”. Gutta går ut på gata, ser noen damer: “hey, which of you girls wanna suck my cock first? You?” Drar frem kuken. ”haha, looks like a cashew nut.”

Og sånn fortsetter det, noen ganger småmorsomt, men for det meste utrolig masete. Det føles som en evig plapring med gjentagelser og tomme ord. Intetsigende ”gatespråk” man blir lei av etter 10 minutter. Absolutt alle i filmen har munndiare, og derfor blir det mangel på balanse. Attpåtil er det tilgjort autentisk. Hvem andre enn slumungdom kan kjenne seg igjen i dette her? Du forstår nok allerede nå om du kommer til å like eller mislike “A Guide to Recognizing Your Saints”. Sosiolekten er velkjent og velbrukt. Temaene er de samme som man har sett i utallige andre filmer: tøft liv på gata, sniffe lim, hevne kompisen som ble skutt, lyst til å komme seg ut av slummen. Du vet hva du betaler for.

Down med Robert
Down med Robert

Velsmakende LaBeouf

Men Dito er som sagt god med skuespillerne. Nå det riktignok mange både talentfulle og erfarne skuespillere med i filmen, men det krever allikevel regitalent for å høste prestasjoner som her. Shia LaBeouf ser ut til å klare seg godt, uansett film eller sjanger. Her spiller han rappkjefta og sårbar. Dianne Wiest, kanskje mest kjent for sin rolle i ”Edward Saksehånd” (1990), har vunnet flere Oscar for sine roller. Her spiller hun en oppofrende, forståelsesfull mor.

Filmen reddes av flere velregisserte scener. Den eneste som faller igjennom av skuespillerne er Robert Downey Jr. (den eldre Dito). Downey er oppblåst og pretensiøs i tolkningen av Dito Montiel som vender hjem til familien etter mange år.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

“A Guide to Recognizing Your Saints” er en type film som du sikkert har vært borti før. Her går det kjapt unna dialogmessig, men ikke alt er like spennende å høre på. Dito Montiel får mye ut av skuespillerne sine, men utover det er dette en film for de som er spesielt interessert i slumliv og ”gatesnakk”. Se heller noe av Larry Clark, ”Kids” for eksempel.

A Guide to Recognizing Your Saints   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen